Percepția mamei despre mișcările bebelușului este unul dintre cei mai buni indicatori ai bunăstării acestuia. Mamele trebuie să-și urmeze întotdeauna intuiția atunci când au îngrijorări, indiferent dacă sunt în timpul sarcinii, nașterii sau chiar după. Dacă sunteți îngrijorată vreodată de cât de des se mișcă bebelușul, ar trebui să faceți un consult cât mai curând posibil. Un instrument pe care îl puteți folosi pentru a măsura mișcările este să-i numărați loviturile.
Când voi începe să simt mișcările bebelușului meu?
Unele femei simt că bebelușul se mișcă încă din a 13-a până la 16 săptămâni de sarcina. La început va fi dificil să distingi mișcarea fătului de gazele intestinale, dar după ceva timp vei învăța să recunoști diferența dintre aceste două tipuri de mișcări. Este posibil ca mamele care sunt la prima lor sarcină să nu simtă nicio mișcare până în săptămâna 18 sau 20 de sarcină. Până în săptămâna 24, aproape toate femeile vor putea să recunoască și să prezică mișcările bebelușului lor. Un procent foarte mic de femei nu percep mișcările copiilor lor.
Pe măsură ce fătul se dezvoltă în uterul matern, își intinde și flectează brațele și picioarele. Mișcarile vor fi din ce în ce mai perceptibile și mai puternice și se pot resimți ca lovituri, împunsături sau rotații. In plus, bebelușul din burtică se mișcă ca răspuns la zgomote sau la starea emoțională. Atunci când stai într-o poziție inconfortabilă pentru el, poate începe să se agite iar anumite alimente pe care le consumi îl pot face mai activ (ciocolată, cafea, fresh-uri, alimente prea condimentate sau picante).
Când ar trebui sa încep sa număr mișcările bebelușului?
Toți bebelușii vor fi mai mult sau mai puțin activi în diferite perioade. Este bine să acordați o atenție deosebită oricăror modificări ale mișcărilor obișnuite de activitate ale bebelușului, mai ales în al treilea trimestru. Dacă credeți că bebelușul se mișcă mai puțin decât înainte, puteți număra numărul de lovituri în orice moment. Dacă aveți factori de risc pentru sarcină (de exemplu, hipertensiune arterială, diabet gestațional etc.), ar trebui să numărați loviturile în fiecare zi începând cu aproximativ săptămâna 26 sau 32 de sarcină. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este seara, când bebelușii tind să fie mai activi. Așezarea pe pat vă poate ajuta să simțiți mai bine mișcările. Pentru a face acest lucru, numărați mișcările bebelușului timp de 2 ore. Dacă nu numărați 6 mișcări (cum ar fi lovituri, mișcări fetale sau mișcări de rotire) în 2 ore, trebuie să contactați medicul care vă urmărește sarcina cât mai curând posibil. Starea ta de sănătate și cea a bebelușului tău vor fi evaluate. Obiceiurile de mișcare variază de la copil la copil, dar fiecare copil are de obicei propriile tipare consistente în timpul sarcinii. Dacă numărați mișcările, asigurați-vă că faceți acest lucru întotdeauna la aceeași oră a zilei.
Tipuri de mișcări fetale ale bebelușului în burtica mamei
Nu toate mișcările fetale sunt la fel. La început, mama poate simți mișcări legănate, punand accent pe coloana vertebrală, mișcările pot deveni mai intense, apoi mama va simți copilul zvârcolindu-se, rostogolindu-se sau tremurând. Există, de asemenea, mișcări de sughiț ale fătului. Astfel, mișcările fetale sunt clasificate ca: scăzute, intense, bruste. Primele mișcari ale bebelușului din burtica mamei sunt discrete, asemanatoare bătăilor unor aripi de fluture. Alte gravide le compară cu mici bule de gaz sau cu niște spasme musculare ușoare. Pe măsură ce sarcina înaintează mișcările fătului lui devin mai puternice și pot fi simtite atunci când pui mâna pe burtică.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Dezvoltarea mișcărilor fetale în timpul sarcinii
Înainte de 9 săptămâni, toate membrele se reunesc, deoarece nervii sunt încă în curs de dezvoltare. Embrionul își arcuiește capul și spatele.
La 9 săptămâni de sarcină căscările și extensiile sunt vizibile in ultrasunete.
La 10 săptămâni de fertilizare, puteți vedea membrele care se îndepărtează și provoacă anumite mișcări bruște.
La 11 săptămâni, bebelușul poate deschide gura și suge degetele.
Până la 12 săptămâni, bebelușul poate fi observat cu ajutorul ultrasunetelor înghițind lichidul amniotic.
Până la 13 săptămâni, bebelușul mișcă energic brațele și picioarele și adesea poate răspunde la contactul cu pielea.
În săptămâna 14-20, are loc un eveniment măreț numit accelerare. Aceasta este prima percepție a mamei asupra mișcărilor fetale. Puteți simți de obicei în jur de 18-20 de săptămâni mai ales in prima sarcina, datorită sensibilității crescute a mușchilor abdominali care sunt mai relaxați.
Din săptămâna 20 de sarcina se simt toate tipurile de mișcări fetale: mișcări slabe, intense și bruste.
Copilul mișcă toate articulațiile și coloana vertebrală, asigurând o dezvoltare corectă a articulațiilor. Modelul mișcării se schimbă, mișcările slabe devenind treptat reduse în timp ce mișcările grele, bruste devin mai frecvente. Până la 28 de săptămâni, toți bebelușii prezintă reflexul de înspăimântare. Aici, bebelușul poartă brațele spre piept când este speriat brusc de un zgomot puternic, o mișcare bruscă sau o senzație de cădere.
În al treilea trimestru de sarcină, bebelușul prezintă o mișcare de ciclism a ambelor picioare, numită progresie. Acest lucru este important pentru a ajuta la întoarcerea copilului cu capul în jos pentru o naștere normală. În acest moment, mișcările sunt oarecum limitate de spațiul disponibil deoarece acum fătul este mai mare.
CITEȘTE ȘI: Magia primelor zile acasă cu bebelușul. Cum abordăm corect crizele de adaptare neonatală
Este normal să simți durere când copilul se mișcă?
Mișcările fătului pot provoca uneori crampe care durează câteva secunde și sunt asemănătoare celor din menstruatie. Cu cât sarcina progresează, cu atât bebelușul devine mai mare, cu atât mișcările sale pot fi mai dureroase. Este normal să simțiți un mic disconfort atunci când pielea de pe stomac se întinde sau organele sunt comprimate. Cu toate acestea, dacă nu puteți face diferența dintre mișcările bebelui și o contracție, nu ezitați să contactați medicul, mai ales dacă ați avut vreodată o naștere prematură. Simțirea mișcărilor copilului aduce o fericire imensă mamei! Fericire care nu va întârzia să vină pentru gravidele care sunt la prima sarcina. Aceste momente sunt prețioase și unice. Oferă-ți timp zilnic pentru a te bucura din plin de el și ai încredere în tine și în această mică ființă în curs de dezvoltare. CITEȘTE ȘI: Al 4-lea trimestru de sarcină – Adaptarea bebelușului în primele 3 luni de viață
De ce unii fetuși sau bebeluși sunt mai agitați și alții mai liniștiți?
Nu toți bebelușii sunt asemănători. Unii vor face primele mișcări in utero cu mult înaintea altora. Unii se vor mișca puțin mai târziu, dar într-un mod mai pronunțat. Sensibilizarea mișcărilor fetale creează o legătură între mamă și copil. Într-adevăr, ei vor ști treptat cum să se armonizeze.
Dacă bebelușul se mișcă mult în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, raza sa de mișcare scade în jurul celei de-a 9-a luna din cauza lipsei de spațiu. Pe măsură ce bebelușul crește, acesta va ocupa mai mult spațiu în uter și nu va putea să se miște ca și înainte. Mișcările sale în uter vor rămâne întinderea și flexarea membrelor sale, arcuirea spatelui și rotația capului.
Frecvența mișcărilor fetale în uter se va schimba, de asemenea, spre sfârșitul sarcinii. Remarcăm câștigul de independență al bebelușului, care diferențiază orele de somn de cele ale mamei sale. Când mama se trezește, bebelușul doarme și nu se mișcă. În schimb, noaptea, bebelușii se mișcă adesea foarte mult, până la punctul de a-și trezi mama. După naștere, bebelușul învața să se adapteze la lumină și zgomot și în timp va învăța să-și potrivească tiparul de somn cu cel al familiei. CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele