Laptele matern are printre avantaje faptul ca este mereu proaspat, mereu la temperatura optima si la indemana sugarului. Insa chiar si cand copilul nu poate fi servit “direct de la sursa” el poate totusi beneficia de laptele matern deoarece acesta poate fi muls si stocat.
Procedura de mulgere a laptelui matern este efectuata in diverse situatii precum:
- Colectarea de lapte matern pentru un bebelus prematur care inca nu are capacitatea de a suge;
- Productia de lapte e prea mare fata de cat suge bebelusul (spre exemplu daca e somnolent datorita icterului);
- Mama este nevoita sa se intoarca la serviciu in cateva luni si doreste sa aiba rezerve de lapte matern stocat pe care sa i le dea altcineva copilului;
- Copilul nu a reusit prin nici o metoda sa se conecteze la sanul mamei (mameloane plate, refuz al sanului din diverse motive) samd.
Daca laptele este muls pentru a-i fi oferit copilului in aceeasi zi, nu este nevoie de conditii speciale, laptele muls putand fi pastrat la temperatura camerei (maximum 22 C) si consumat in urmatoarele 30 de minute sau maxim 2 ore iar in frigider pana la 24 de ore (exista si opinii conform carora la frigider laptele poate fi tinut 3 zile).
Totusi pentru maxima siguranta e mai bine sa depozitati laptele muls in frigider decat sa-l tineti la temperature camerei daca stiti ca nu va fi consumat mai repede de 2 ore.
Insa daca doriti sa congelati laptele matern muls pentru mai mult timp trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte:
- Foloseste recipiente speciale pentru stocarea laptelui matern (pot fi atat de sticla cat si sub forma de pungulite de plastic). Recipientele in care se stocheaza laptele matern trebuie sa fie sterilizate sau spalate temeinic inainte;
- In fiecare recipient congeleaza cat mananca copilul la o masa, deoarece o data decongelat laptele nu se recongeleaza si deci cantitatea ramasa dupa ce a mancat copilul nu mai poate fi folosita;
- Umpleti recipientul de stocare pe 3 sferturi, pentru a permite eventuala expansiune a laptelui;
- Eticheteaza recipientele pentru a le folosi in ordinea in care au fost stocate;
- Laptele congelat nu se incalzeste nici pe aragaz nici la microunde ulterior; se lasa sa se decongeleze la temperature camerei sau puneti recipientul intr-un alt vas cu apa calda.
Cat timp se poate pastra laptele matern muls la congelator?
Laptele matern muls si depozitat corespunzator poate fi pastrat 2 saptamani daca este pus in congelatorul din interiorul frigiderului.
Daca se pune in congelator separat se poate pastra si pana la 3 luni.
Intr-un congelator cu temperaturi foarte joase (-18 grade C)- pana la 6 luni (exista si opinii potrivit carora s-ar putea pastra chiar si 1 an). In general se considera ca perioada de timp „safe” pentru alimente congelate este de maxim 3 luni.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.