Încă de la naștere, bebelușii trec prin diferite proceduri medicale dureroase. Dacă o vreme s-a considerat că cei mici nu simt durere, studiile realizate prin analizarea activității creierului în momentul apariției stimulilor dureroși, au arătat fix contrariul. Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost că înțepăturile la care sunt supuși nou-născuții și bebelușii, mai ales în prima perioadă a vieții lor, creează durere, anxietate și teamă. Vestea bună, dată tot de către studii, este că, noi, părinții le putem alina foarte ușor disconfortul. Iată cum.
Alăptarea este magică
Doi medici pediatrii spanioli, M. Merino Moína si J. Bravo Acuña, au inventat un concept care se referă la puterea magică pe care o are alăptarea, chiar și atunci când este vorba de durere. Acest termen este format din două cuvinte – „teta”, adică sân și „analgezie”, care nu mai are nevoie de explicații. Tetanalgezia se referă la efectul de alinare pe care îl are alăptarea asupra nou-născuților și bebelușilor, în momentul în care aceștia trec prin diferite intervenții medicale dureroase. Citește și despre: Este divin să îți poți alăpta puiul, laptele matern este aur pentru bebe și alăptarea este terapie pentru mamă
Ce spun studiile
În 2016 a fost realizat în Canada, la Universitatea din Ottawa, un studiu care a urmărit efectele alăptării în momentul în care bebelușii alăptați au primit injecții musculare, subcutanate, intravenoase și orice alt tip de înțepătură medicală. Concluziile la care au ajuns cei implicați au fost că alăptarea a redus durerea simțită de cei mici și a avut rezultate mai semnificative comparativ cu folosirea altor soluții de ameliorare a durerii.
Știința din spatele magiei
Și alți medici vorbesc despre cât e de important ca înainte de a primi un vaccin, copilul să fie pus la sân și lăsat să stea acolo până la încheierea procedurii medicale. Datorită eliberării de endorfine care are loc ca urmare a contactului direct piele pe piele și a suptului de lapte matern, bebelușul nu mai resimte puternic durerea. Mai mult decât atât și faptul că îi poate alina durerea puiului, mămica este mai liniștită, transmițându-i și celui mic o stare de calm, care îl ajuta în astfel de situații. Citește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
Cum se realizează
Intervenția medicală se face doar după ce pui bebelușul la sân. După ce se atașează bine și începe să sugă activ, atunci se pot începe procedurile. Unele cadre medicale s-ar putea să nu fie deschise cu această soluție, așa că este bine să discuți cu ele înainte de efectuarea intervenției și puteți căuta împreună poziții de alăptat care să nu deranjeze efectuarea actului medical. De asemenea, nu contează dacă ceilalti îți vor spune că așa îl înveți și că o să fie greu să îl înțarci sau că e prea mic pentru a simți sau pentru a-și aduce aminte de momentul dureros. Când va fi timpul să îl înțarci, vei vedea atunci ce soluții găsești. Până la acel moment, al înțărcării, este mai important ca și tu și bebe, să vă bucurați de efectele fantastice ale alăptării.
Beneficiile tetanalgeziei
În timpul primului an de viață, bebelușii trec printr-o mulțime de proceduri medicale, în special vaccinuri. Teama față de durerea asociată imunizării bebelușilor este una dintre principalele cauze din cauza cărora părinții nu reușesc să ducă la bun sfârșit schema vaccinurilor recomandate, afirmă mai mulți specialiști. Și deși mămicile nu aveau nevoie de cercetări pentru a li se spune cât de liniștiți devin cei mici când sunt puși la sân, astfel de studii întăresc ceea ce ele simt. Astfel cea mai ușoară modalitate de a preveni plânsul bebelușilor atunci când primesc un vaccin este de a-i pune la sân. Chiar și în cazul recoltării analizelor de sânge sau altor intervenții dureroase, alăptarea puilor este…magică. O poți încerca chiar și atunci când copilul refuză examinarea de către medic. Tetanalgezia are efecte pozitive și asupra personalul medical, care poate efectua mai ușor orice intervenție.
Sfatul consultantului în lactație
Simona Ivanciu, IBCLC
Dacă bebelușul tocmai a mâncat sau dacă nu este alăptat, îl poți ține în brațe. Îmbrățișarea ta îl va ajuta să fie mai liniștit. Pe lângă faptul că tu îi oferi siguranță, căldura corpului tău îl va ajuta, de asemenea, să nu mai resimtă atât de dureros intervenția medicală. Este greu să fim liniștiți, ca părinți, când puiul trebuie să treacă prin momente dificile. Tocmai de aceea este important să știi că simplul fapt că ești acolo, prezent, lângă el, îl ajută să treacă mai ușor. Nu putem trece noi, în locul lor, peste astfel de experiențe, dar îi putem ajuta pe cei mici ținându-i la sân, oferindu-le îmbrățișări și ținându-i cât se poate de mult în brațe.
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE