În Franța toți bebelușii beneficiază de osteopatie. La noi nu se știu foarte multe lucruri.
Ce face osteopatia? Ce presupune ea în cazul bebelușilor?
Osteopatia vizează refacerea stării de sănătate restabilind micromobilitatea țesuturilor și își propune eliberarea și armonizarea mișcării craniosacrale.
Osteopatia și beneficiile ei în alăptare. Un interviu cu Delia Gioadă, osteopat
Alăptarea este unul dintre cele mai naturale lucruri din lume. Cu toate acestea sunt multe cazuri de bebei și mame care întâmpină dificultăți. Pentru a înțelege de unde pot veni aceste dificultăți și cum pot fi ele depășite, astăzi vom vorbi cu Delia Gioadă, osteopat, care ne va dezvălui câteva informații de bază legate de terapia în care este specializată și de ajutorul pe care îl oferă în cazul problemelor de alăptare.
Astfel, osteopatia este o terapie ce presupune găsirea, tratarea și prevenirea disfuncțiilor osteopatice. Pentru osteopat corpul uman nu funcționează separat, acesta fiind un tot unitar care funcționează armonios. În ședința de osteopatie, terapeutul va echlilibra tensiunile de la nivelul Corelink (mecanismul cranio sacral), va testa și trata disfuncțiile craniene, va echilibra tensiunile de la nivelul bazinului prin folosirea tehnicilor manuale (miotensive) cu scopul de a crește fluxul de sânge către țesuturi dar și pentru a ajuta organismul să se vindece.
În ceea ce privește alăptarea, din punct de vedere osteopatic problemele legate de atașarea la piept pot rezulta din lipsa abilității bebelușului de a deschide gura foarte larg sau de a controla buzele suficient de bine pentru a realiza un vid corespunzător.
Aceste dificultăți pot fi consecințele unor tensiuni aflate la nivelul fetei (maseterii, pterigoid), craniului (baza craniului) sau maxilarului. Pentru a se realiza suptul și inghititul, toate aceste structuri trebuie să funcționeze bine împreună, motiv pentru care trebuie eliminate orice tensiuni. CITEȘTE ȘI: Alăptarea poate fi GREA! Ce trebuie să știe mamele pentru a putea trece peste perioadele dificile
Posibilitățile de apariție a leziunilor craniene sunt numeroase în perioada intrauterină sau dacă travaliul este unul lung, de cele mai mult ori apărând un torticolis congenital și implicit dificultăți în ceea ce privește poziționarea capului (caz în care se poate întâmplă că bebelușul să sugă mai bine de la sânul opus torticolisului față de celălalt). Iar dacă bebelușii prezintă restricții la nivelul mușchilor de la nivelul gâtului sau limbii atunci nu pot suge eficient pentru a extrage laptele. Acest lucru înseamnă că vor obosi rapid, vor adormi rapid la sân și nici nu vor lua în greutate bine, dacă sunt alăptați exclusiv. Terapia asupra bebelușilor este diferită de cum se lucrează asupra adulților, fiind foarte blândă și urmărește, după cum spuneam, eliberarea tensiunilor, pe care bebelușii le capătă fie în perioada uterină, fie în timpul nașterii.
CITEȘTE ȘI: Frenul restrictiv poate afecta hrănirea la sân a bebelușului. Intervenția de frenectomie (tăierea frenului lingual)
În Franța toți bebelușii beneficiază de osteopatie. La noi nu se știu foarte multe lucruri. Ce face osteopatia? Ce presupune ea în cazul bebelușilor?
Osteopatia vizează refacerea stării de sănătate restabilind micromobilitatea țesuturilor și își propune eliberarea și armonizarea mișcării craniosacrale. În pediatrie ea are ca scop reechilibrarea micromobilitatii sacrului între cele două iliace, eliberarea tensiunilor de la nivelul bazei craniului (deoarece în timpul nașterii există un „conflict” între craniul copilului și bazinul mamei) acest lucru ducând la tensiuni intracraniene sau la disfuncții de tip plagiocefalie. O consultație de osteopatie în cazul bebelușilor cu probleme de alăptare presupune verificarea zonei din jurul gâtului, maxilarului dar și cefei (zona ce poate fi foarte sensibilă din cauza tensiunilor din timpul nașterii) dar și observarea oricăror altor dificultăți ale coloanei sau craniale.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 6 REPLICI de care NU are nevoie o mamă la început de drum în ALĂPTARE
Căror afecțiuni li se adresează osteopatia?
Delia Gioadă, osteopat: Părinții vin cu bebelușii în special atunci când aceștia prezintă torticolis congenital, plagiocefalie, brachiocefalie, scafocefalie, reflux, constipație sau când există probleme de alăptare.
De la ce vârstă se recomandă osteopatia?
Delia Gioadă, osteopat: Se poate face începând cu ziua 2 după naștere. Indicat este ca toți copii să facă o ședință de osteopatie după naștere, la fel și mamele pentru reechilibrarea bazinului.
La ce să se aștepte părinții după osteopatie?
Delia Gioadă, osteopat: Copilul va dormi mai liniștit, în caz de reflux acesta va diminua cu 30% în medie după prima ședință iar în caz de torticolis, după ședința, va începe să întoarcă capul și pe partea opusă.
Care este diferența între kinetoterapie și osteopatie?
Delia Gioadă, osteopat: Fiecare dintre cele două terapii au roluri și mijloace de lucru diferite ele fiind complementare. Kinetoterapia este o tehnică ce are la baza macromișcarea, mobilizarea anumitor articulații sau segmente atât activ (exerciții) cât și pasiv iar osteopatia este o tehnică ce are la bază micromișcarea, ea folosind mișcarea craniosacrală.
De ce este importantă osteopatia în alăptare?
Delia Gioadă, osteopat: La naștere craniul copilului suferă unele adaptări mai exact (parietalul drept se suprapune peste cel stâng, temporalul întră sub cele două la fel și occiputul) iar acest lucru duce la un palat intrabucal înalt ( palat ogival), tensiuni în baza craniului și comprimarea nervului hipoglos. Ședința de osteopatie își propune reechilibrarea micromobilitatii la nivelul bazei craniene și coborârea palatului întrabucal. Acest lucru trebuie realizat într-o ședință, maxim două de osteopatie.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
CITEȘTE ȘI: Nașterea vaginală. Cum poți ajuta la dezvoltarea microbiomului bebelușului tău