- Ouă vopsite natural
- Drob de pui
- Borș de miel
- Piure de spanac pentru bebeluși
- Friptura de Miel
- Pasca pentru copii
- Cozonac cu rahat
Așa cum este și firesc, integrarea copilului în tot ceea ce înseamnă spirit de sărbătoare este foarte importantă, contribuind la dezvoltarea lui socială și emoțională. Chiar dacă e mititel și nu prea înțelege mare lucru din ce se întâmpla, așa învață să interacționeze cu toți membrii familiei, să-și dezvolte abilitățile de comunicare și, mai târziu, chiar să-și asume un rol activ în cadrul comunității. Contează mult acțiunile specifice și mesele festive, pregătite cu atâta drag la evenimentele majore de peste an. Reuniunile în jurul poveștilor și bucatelor tradiționale înseamnă bucurie generală, o ocazie perfectă de construit amintiri, un mod de a împărtăși generațiilor ce vin, valorile și obiceiurile noastre.
Implicați copilul în pregătirea prânzului din Duminica Paștelui, lăsați-l să picteze ouă, să le decoreze cu abțibilduri! Explicați-i prin cuvinte potrivite ce semnifică Învierea, pasca, mielul, jertfa, de ce ciocnim ouă roșii, de ce bunica a ținut post. Pentru un plus de fericire, adaptați datinile la vremurile prezente, promițând copilului că Iepurașul vine cu cadouri în schimbul unui comportament ireproșabil. De ce scriu asta? Pentru că la vârsta copilăriei mele, în zona de unde vin nu se pomenea de niciun Iepuraș. Ce-i drept, primeam hăinuțe în dar de la părinți, căci așa era rânduiala, de a te înnoi de Paște.
În toată alergătură și oboseală premergătoare celei mai mari sărbători creștine, faceți-vă timp pentru a lua copilul de mânuță și a va plimba împreună, în natură. Admirați tot ce vă înconjoară, de la flori, pomi, nori, până la micile insecte! Șoptiți-i fiului/fiicei că toate sunt minuni de Sus, ce i se datorează Dumnezeului nostru. Copilul va dobândi noțiunea de a dărui, va aprecia tradițiile, va iubi familia și semenii în general. Sărbătorind an de an Paștele, așa cum se cuvine, avem o speranță în plus că cel mic va recunoaște valorile reale, va deosebi binele de rău, va afla despre iertare si frumos. Aflându-ne deja în Săptămâna Mare, ne e imposibil să trecem pe lângă tema masei de Paște, fără a vă oferi măcar câteva sugestii cu ce feluri anume să vă serviți copiii, cum să preparați mâncarea astfel încât să fiți apreciată tot timpul, nu doar acum, de sărbători.
Ouă vopsite natural
Ingrediente:
– o sfecla roșie
– 10 cepe (se folosesc doar cojile)
– 50 ml oțet
– 1 linguriță de sare
– frunzulițe, pentru modele
– 8/10 ouă de găine preferabil ecologice și/sau oua de prepeliță
Mod de preparare:
Se toarnă într-un vas apă la temperatura camerei, peste care se adaugă 20 ml de oțet. Clătim bine ouăle în vas. Apa și oțetul vor degresa coaja oului, iar culoarea se va prinde mai bine.
Scoatem ouăle din vasul cu apă și oțet și le trecem printr-un jet rece.
Curățați cepele și puneți cojile într-o oală. Printre acestea, puneți felii de sfeclă roșie, iar ulterior ouăle. După ce avem toate ingredientele în oală, turnați apă rece, până când ouăle sunt acoperite. Înainte de a porni focul, nu uitați să puneți o linguriță de sare și 30 ml de oțet (pentru a accentua culoarea).
După ce apa dă în clocot, lăsați-o la fiert încă 10 minute.
Înainte de a scoate ouăle de la fiert, asigurați-vă că aveți pregătită lângă aragaz o hârtie absorbantă sau chiar un prosop de bucătărie. Scoateți ouăle ușor cu o lingură și așezați-le pe hârtie.
În final, când sunt reci, ungeți-le cu puțin ulei pentru a le oferi o strălucire aparte.
Drob de pui (după 1 an)
Ingrediente
– 1 kg de carne de pui (300 gr tocată, 700 gr. ficăței, inimi și pipote)
– 4 legături de ceapă verde (tocatăfin)
– 2 legături pătrunjel (tocat fin)
– 2 legături mărar (tocat fin)
– 4-5 ouă
– 2 linguri griș
– 2 lingurițe sare
– un praf de nucșoară
– 3 linguri smântână (opțional)
Mod de preparare:
Fierbeți organele în apă cu sare și foi de dafin. Durează aproximativ 40-45 minute. Se scurg, iar când ajung la temperatura camerei se toacă mărunt, cu cuțitul ori în robotul de bucătărie. Tăiați fin verdeața (pătrunjelul, mărarul ceapa). Separați ouăle. Amestecați foarte bine într-un castron încăpător toate ingredientele, până la omogenizare, având grijă ca albușurile să fie adăugate abia la final. Rolul grișului plus albușului (smântânii) este de a face drobul mai fraged și mai pufos. Compoziția, potrivită de sare și un praf de nucșoară, se așază într-o formă potrivită pentru copt și se ține la cuptor maximum 1 oră, la 180 grade C, până se rumenește frumos. Se porționează când e complet răcită. Se servește stropită cu puțină zeamă de lămâie.
* în loc de tava clasică, drobul se poate pregăti în forma pentru chec. Folosiți hârtie de copt.
**la varianta baby-friendly, nu e recomandată călirea cepei
*** Acel kilogram de carne de pasăre (pui sau curcan) ar trebuie să fie compus din organe și carne tocată în proporție de 70% cu 30%. Ficățeii, inimile, pipotele conferă gustul specific drobului, iar tocătura leagă compoziția, ajutând la o bună omogenizare. Carnea tocată poate fi și de vită/curcan.
Borș de miel
Borșul crud, obținut din fermentarea tărâțelor de grâu, este un produs tradițional cu o mare valoare nutrițională datorită conținutului său bogat în vitamina B (asigură buna funcționare a sistemului nervos, imunitar, hormonal, ajută la îmbunătățirea nivelului hemoglobinei și a memoriei), minerale (Mangan, Magneziu, Seleniu, Fosfor, Fier, Zinc, Cupru) și probiotice (cresc producția de limfocite, imunitatea, rezistența organismului la infecții, reduc riscul la alergii, mențin în echilibru flora intestinală). Vă recomandăm să evitați utilizarea borșului sub formă de pulbere, comercializate la plic. Fie că-s fără E-uri, fără monoglutamat de sodiu ori alte adaosuri mai puțin sănătoase, voi să optați pentru varianta proaspătă, naturală. Procesul de fermentare e cel ce îi conferă calitățile deosebite.
Ingrediente
– 800 gr. carne de miel (maximum 1 kg, se folosesc bucăți din șira spinării, pulpele mici, inferioare, coaste, găt)
– 2 legături de ceapa verde
– 4 l apă
– 1 ardei gras ( opțional )
– 2 legături mărar
– 2 legături pătrunjel
– 2 legături leuștean
– 1 lingură de sare
– 5 linguri de orez
– 1/2 l borș acru
– 1 lingură smântână pentru fiecare porție
Mod de preparare:
Într-o oală se pun la fiert pătrunjelul, ceapa verde, ardeiul gras, toate tocate, și sarea. După 30 minute, adăugați carnea și orezul. Amestecați ușor astfel încât să nu se prindă boabele de fundul oalei. Eliminați cu atenție spuma ce se formează. Lăsați încă 35 minute la fiert (ochiul aragazului setat la minimum, să nu dea în foc, mai ales când începe orezul să se umfle). Apoi presărați mărarul si acriți cu borșul. Se mai fierbe 5 minute. Când e gata (focul oprit) se pune leușteanul tocat. Se servește caldă. Pentru adulți și copii mai mari, se drege porția cu o lingură de smântână. Pentru culoare, i se pot adăuga (odată cu orezul) 1-2 legături de lobodă (odată cu orezul).
Piure de spanac pentru bebeluși
Se folosește cantitatea dorită de frunze de spanac
Mod de preparare
Curățați spanacul, eliminându-i tijele și frunzele veștejite, deteriorate. Spălați-l și puneți-l la fiert într-o oală încăpătoare. Apa să fie suficientă, așa cât să-l acopere. Adăugați un praf de sare. În circa 20 minute ar trebui să fie gata, mai exact când frunzele sunt foarte fragede. Strecurați-l printr-o sită potrivită. Pasați-l apoi cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie, până obțineți o compoziție cu textura foarte fină. Preparatul se subțiază cu apă proaspătă sau lapte. Opțional, piureului i se adaugă o linguriță cu unt. Alte ingrediente care se potrivesc ar fi cățeii de usturoi pisați (sau pudră), busuioc, praf de ceapă.
La fel de bine, frunzele se pot pregăti la aburi, într-un vas special cu inserție de coș, sau sotate la tigaie, în puțin ulei de măsline.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Friptura de Miel
Găsesc friptura de miel ca fiind unul dintre cele mai simple feluri de preparat, de o bunătate ridicată la rând de excepțional. Fragedă, suculentă, apetisantă, e preferată în special în meniul mesei festive de Paște.
Ingrediente:
2 pulpe superioare de miel, câteva coaste (nai)
4 linguri de ulei
2 lingurițe sare
piper proaspăt măcinat (opțional)
2 căței usturoi zdrobiți
amestec de condimente specifice – cimbru, salvie, rozmarin, mentă, maghiran, chimen, șofran, nucșoară (voi alegeți după gust)
Mod de preparare:
Se spală carnea și se unge cu un amestec făcut din ulei, usturoi și condimente. Se acoperă tava cu folie alimentară și se lasă peste noapte, la rece. Abia a doua zi se dă la cuptor, nu înainte de a completa cu 2 căni de apa (dacă rămân doar uleiul și condimentele, pulpele se vor lipi de fundul tăvii). Se gătește la 160 grade C, timp de 2 ore și jumătate. Dacă sosul scade mult, mai adăugați puțină apă. Pentru a evita formarea unei cruste cu aspect de friptură arsă, în prima oră și jumătate tava va fi acoperită cu folie de aluminiu. În ultimele 30 minute, carnea va fi expusă rumenirii. Verificați cu furculița frăgezimea texturii. Din când în când, carnea se va întoarce cu atenție, de pe o parte pe alta, să fie pătrunsă uniform. Se servește caldă sau rece, lângă salate verzi, piure de spanac sau orez libanez.
*Adulții pot servi friptura cu mujdei din usturoi verde sau cu un sos alb preparat din smântână/iaurt grecesc +castraveți proaspeți tăiați felii+mărar tocat+ceapă verde+sare.
Pasca pentru copii
Ingrediente
600 g. brânză cottage
80g zahăr (se poate înlocui cu sirop de arțar sau agave)
1 linguriță de vanilie
5 ouă
250 gr smântână (12% grăsime)
9 linguri de griș
1 plic praf de copt
1 cub de unt și un praf de făină (pentru a unge tava) / hârtie de copt
Mod de preparare:
Rețeta începe cât se poate de simplu, amestecând toate ingredientele într-un castron mare, încăpător. Cu ajutorul unui mixer de bucătărie, acestea se pot amesteca până când compoziția devine omogenă. Lăsăm aluatul obținut să se odihnească 30 min.
Luați o tavă rotundă și ungeți-o cu puțin unt, apoi adăugați făină sau o hârtie de copt. Turnați amestecul în tavă și lăsați pasca la copt o oră, la 180 °C. Un truc mai puțin cunoscut pentru ca pasca noastră să nu se ardă este acela ca după primele 30 min. să o acoperim cu o folie de aluminiu. Astfel, exteriorul nu se va rumeni prea tare, iar interiorul se va coace exact atât cât trebuie.
În final, scoateți tava din cuptor și lăsați pasca să se răcească la temperatura camerei. Apoi, pasca se poate scoate din tavă, urmând să fie păstrată la frigider.
În funcție de preferințe, pasca poate fi unsă cu dulceață sau gem, exact pe placul celor mici. Pofta mare!
Cozonac cu rahat
Personal, prepar câte doi, de câteva ori pe an, evident pe la sărbători și, foarte rar, când ni se face poftă. Mi-au ieșit corect, gustoși, surprinzător, din prima încercare. Iar mirosul din casă, ceva unic, de neegalat. Prefer, alături de umplutura cu mac, această versiune simplă, doar cu rahat clasic (nici măcar turcesc). Chiar am senzația ca nu le mai trebuie nimic în plus (nici cacao, nici nuci, nici stafide)
Ingrediente
1 kg faină albă (de calitate superioară)
50 gr. drojdie proaspătă
10 gr. sare
5 gălbenușuri + 1 gălbenuș pentru uns cozonacii
500 ml. lapte de vacă (3,5% grăsime)
150 gr. unt (de preferat, cu conținut de grăsime mai mare de 80%)
250 gr. zahăr (o cană)
5 linguri de ulei
500 gr. rahat clasic sau turcesc, cu aromele preferate (dacă vi se pare mult, reduceți din cantitate, însă nu mai puțin de 300 gr.)
2 plicuri zahăr vanilat (pastă de vanilie pentru o aromă mult mai intensă)
coaja rasă de la 2 lămâi (netratate)
coaja rasă de la 2 portocale (netratate)
1 esență de rom
Mod de preparare
Pasul 1
Într-un bol încăpător, amestecați drojdia proaspătă cu 50 gr. zahăr (2 linguri), până ce compoziția devine lichidă. Folosiți-vă de o lingură de lemn. Diluați cu 150 ml lapte călduț (dacă e fierbinte, drojdia devine inactivă). Adăugați apoi circa 200 gr. făină, încorporați cu grijă și lăsați totul la dospit, cam 20-30 minute, într-un loc ferit de frig. Vasul trebuie acoperit cu un ștergar din pânza sau cu o folie alimentară. La final, veți constata ca maiaua (așa se numește) și-a dublat volumul.
Pasul 2
Turnați în bol restul de lapte călduț, în care ați topit dinainte zahărul. Puneți gălbenușurile, uleiul, 50 gr. unt topit, sarea, coaja de lămâie, de portocale, esențele. Amestecați bine și începeți să presarați făina. Cât puteți, amestecați cu lingura, după care frământați aluatul cu mâna, circa 25 minute, până se leagă și devine consistent. Nu trebuie să se lipească de mâini ori de vas. Completați treptat aluatul cu restul de unt topit, împăturindu-l din laterale spre mijloc, cât să se încorporeze uniform lichidul. Lăsați-l la crescut 40-50 minute, tot într-un loc cald, tot acoperit (undeva, lângă calorifer sau cuptor, cu ușa și fereastra de la bucatarie închise, activarea drojdiei necesitând condiții propice).
Pasul 3
Împărțiți aluatul în două bucăți egale pe care le întindeți ușor, în formă de dreptunghi, pe un blat de lemn, ajutându-vă de sucitor (făcăleț). O bunică pricepută ar modela perfect foaia groasă doar cu mâinile dar, dacă-i vorba de prima voastră încercare, stați liniștite. Rahatul multicolor, tăiat în cubulețe, se distribuie uniform, cu generozitate, pe toată suprafața. Rulați aluatul cu grijă, formând un sul de mărimea tăvii în care îl veți coace.
Pasul 4
Așezați cozonacii în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Iar îi lăsați la crescut, de data asta doar 10-15 minute, acoperiți cu folie alimentară sau cu un ștergar subțire din pânza. Apoi se ung cu un gălbenuș bătut bine, subțiat cu puțin lapte, și se dau la cuptor (încălzit în prealabil la 170-180 gr. C), timp de 50 minute, cât să crească și să se rumenească frumos. Pentru a nu se înnegri rău, am ales să-i așez pe o treaptă mai joasă și nu la mijloc, cum de regulă se procedează.
Pasul 5
Se scot din cuptor pe o suprafață rezistentă termic (pe aragaz) și, după câteva minute se iau din tăvi și se lasă, cu răbdare, la răcit. Cozonacul se păstrează cel mai bine învelit în folie alimentară, astfel încât să nu i se usuce coaja. Pentru că nu are aditivi și conservanți chimici adăugați, trebuie consumați în 3-4 zile. Se păstrează într-o încăpere răcoroasă, ferită de umezeală. ÎNCEARCĂ ȘI: Cine n-are cozonaci de Sărbători, să-și facă! 3 rețete de cozonaci, pas cu pas