Cand lactatia se instaleaza greu sau intr-o cantitate prea mica pentru nevoile sugarului, poti apela la “farmacia naturii” pentru a remedia aceste neajunsuri. De multe ori proaspetele mame se simt nesigure pe ele si pe capacitatile organismului de a produce lapte matern suficient astfel incat ar dori o metoda sigura de stimulare a lactatiei.
Exista anumite plante care consumate in special sub forma de ceaiuri au proprietati galactogoge (stimuleaza eliberarea de prolactina, hormon necesar pentru alaptare) acest lucru insemnand ca au capacitatea de a creste secretia lactata. Nu orice femeie este nevoita sa apeleze la substante galactogoge dar multe mame apeleaza la ele pentru linistea lor sufleteasca, desi fiziologic sunt apte sa produca lapte suficient. Inainte de a lua astfel de ceaiuri ar trebui sa analizezi obiectiv situatia: chiar ai nevoie de suplimentare a productiei de lapte matern? De ce ti se pare asta?
Majoritatea mamelor incepatoare sunt nemultumite de cantitatea de lapte pe care li se pare ca o secreta, desi ea este suficienta. Alaptarea la cerere, de cate ori vrea bebelusul, contactul des piele pe piele si pomparea laptelui in caz ca mama e nevoita sa lipseasca de langa copil, sunt in general metode sigure de reglare a productiei de lapte matern. Daca aceste tehnici nu dau randamentul asteptat se poate apela intr-adevar la plante cu efect galactagog. Citește și despre: Alăptarea la început a fost șocul vieții mele de proaspătă mămică! Deși merită orice durere și lacrimă, eram gata să renunț la alăptare
Ce este bine de stiut la modul general referitor la ceaiurile si plantele care stimuleaza lactatia:
Orice supliment, ceai cu efect galactogog este mai eficient daca este combinat si cu alte tehnici de reglare a lactatiei precum alaptarea exclusiva la cerere si mulsul. Unele ceaiuri functioneaza foarte bine in anumite cazuri pe cand in altele nu, ceea ce a functionat in anumite cazuri particulare nu e sigur ca va functiona in mod universal, la oricine. Orice produs care stimuleaza lactatia poate avea si efecte adverse sau poate interactiona cu alte substante, medicamente pe care deja le iei, deci e bine sa ceri un sfat avizat. Citește și despre: Ce este cu adevărat INTERZIS în timpul alăptării
Ceaiuri si plante care stimuleaza lactatia
Schinduful stimuleaza lactatia.
Se pare ca aceasta planta este cea mai cunoscuta si mai des utilizata pentru cresterea productiei de lapte matern. Este folosita de secole si majoritatea mamelor care au apelat la schinduf au constatat stimularea secretiei lactate inca din primele 24-48 de ore de la folosire. In unele cazuri este nevoie de pana la 2 saptamani de folosire pentru a se vedea o schimbare iar in unele cazuri, mai putine, mamele nu constata o crestere a productiei de lapte. Folosirea in cantitate mai mare poate da laptelui gust de sirop de artar, de asemenea urina si transpiratia mamei pot capata acel miros specific, de sirop de artar.
Schinduful poate fi luat pe termen scurt pentru a ajuta lactatia sa se instaleze cum trebuie sau poate fi folosit pe termen lung, neavand efecte adverse chiar luat pe lungi perioade de timp. Schinduful poate fi consumat sub forma de ceaiuri, capsule de diverse gramaje, tinctura, seminte sau pudra. Nu se recomanda a se depasi doza maxima recomandata care este de 3 cani de ceai pe zi, 14 capsule de 500 mg, 3 lingurite de pudra sau 3 ml de tinctura pe zi. Se recomanda precautie in utilizare sau chiar evitarea folosirii lui in cazul persoanelor diabetice, cu hipoglicemie sau cu astm.
Chimenul sau chimionul este alt galactogog cunoscut.
Ceaiul de chimen este recomandat imediat dupa nastere deoarece pe langa faptul ca stimuleaza lactatia ajuta si in cazul problemelor de digestie ale lauzei precum ii este de ajutor si bebelusului la eliminarea gazului si calmarea durerilor de burta, excretandu-se in laptele matern.
Frunzele de zmeur si ceaiul din Frunze de zmeur este indicat imediat dupa nastere deoarece nu este doar galactogog ci ajuta si la revenirea uterului dupa nastere, cunoscut fiind drept “tonic uterin”. Contine multe vitamine si minerale benefice organismului.
Lucerna o planta foarte buna pentru cresterea productiei de lapte si care asigura corpului multe vitamine si minerale. Lucerna este foarte bogata in vitamin K, vitamina cu efecte in oprirea sangerarilor, de aceea multe moase recomanda folosirea ei inca din ultimele saptamani de sarcina, pentru evitarea hemoragiei masive la nastere. Insa tocmai din cauza acestor proprietati consumul de ceai, tinctura de lucerna nu este recomandat celor care iau medicamente pentru subtierea sangelui.
Sofranul salbatic cunoscut si sub numele de “iarba amara” creste productia de lapte si ajuta in cazul formelor usoare de depresie postnatala. Insa gustul sau amar nu este pe placul tuturor.
Acestea sunt cele mai eficiente plante in ceea ce priveste stimularea secretiei lactate, dar mai sunt si altele cu proprietati galactogoge: ceaiul de urzica, drojdia de bere, usturoiul. Important este sa nu uitati nicio clipa ca ele au efect doar daca in paralel cu folosirea lor va puneti copilul la san ori de cate ori cere!
CITEȘTE ȘI: Ce mănâncă mama când alăptează pentru a crește producția de lapte matern
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE