Bebelusul tau face primii pasi si esti ingrijorata pentru siguranta lui? Afla cum poti sa il protejezi de caderi si lovituri periculoase! Iata ca nici nu stii cand a trecut timpul, si bebe incepe deja sa faca primii pasi pe langa mobila. In curand o va porni singur, iar tie iti va sta inima in loc la fiecare pas, de teama ca ar putea sa cada si sa se loveasca. Primii pasi ai bebelusului sunt mereu nesiguri, este normal sa fie asa, bebe abia invata ce e acela echilibru, iar mersul este o activitate complexa!
Cum invata bebelusul sa mearga?
Lasat in ritmul sau, bebelusul va dezvolta miscari din ce in ce mai ample si mai complexe, intarindu-si musculatura picioarelor si a spatelui. Atunci cand va fi pregatit, el va folosi forta mainilor si a picioarelor pentru a se ridica in picioare, tinandu-se de marginea patutului sau de mobilier. Urmeaza sa faca primii pasi, in lateral, in timp ce se tine cu ambele maini de un suport solid. Apoi, pe masura ce muschii se dezvolta, va merge sustinandu-se de o singura manuta, pana cand va renunta cu totul la sprijin si va porni singur in explorare!
CITEȘTE ȘI: Săptămânile minune și salturile mentale
Contrar convingerilor mai vechi, sustinerea bebelusului de subrat si fortarea acestuia sa mearga inainte de momentul potrivit, este mai degraba nociva. Pentru a face primii pasi este nevoie ca musculatura sa atinga un minim de dezvoltare si de asemenea, creierul micutului sa …invete mersul! Urechea interna transmite creierului mesaje despre pozitia corpului, iar creierul transmite mesaje muschilor, pentru ca acestia sa actioneze si sa mentina echilibrul. Este un proces complex, pe care noi nu il constientizam, dar care se invata. Asadar, oricat ai insista, copilul va merge singur abia atunci cand sistemul sau nervos va fi suficient de matur incat sa decodeze aceste mesaje si sa reactioneze in consecinta. CITEȘTE ȘI: La 1 an explorarea este modul natural de învăţare al copilului și dovadă clară a dezvoltării cognitive
Si daca bebelusul cade si se loveste?
De fapt, este de asteptat si perfect normal ca bebelusul sa mai si cada. Bebelusul nu invata doar sa mearga, invata sa si cada! Invata ca atunci cand isi pierde echilibrul, sa duca manutele in fata, pentru a nu se lovi la cap si la fata. Invata sa indoaie genunchii pentru a amortiza caderea. Inaltimea mica de la care cade bebelusul il face sa fie in siguranta, cei mai multi bebelusi nici macar nu plang dupa ce cad. Rolul esential al parintelui in aceasta faza este sa previna accidentele, nu cazaturile bebelusului! Un bebelus care cade din picioare, pe o suprafata plana, nu capata nici macar o vanataie.
Probleme apar atunci cand, in cadere, el se loveste de diferite obstacole. La aceasta varsta, cel mai expus este capul deoarece are o greutate uriasa raportat la greutatea restului corpului, iar musculatura nu este suficient de dezvoltata incat sa il sustina la fel cum se intampla in cazul adultului. CITEȘTE ȘI: NU este bine să plimbi bebelușul de ambele mânuțe
De aceea, este important ca in casa sa ai grija sa nu existe colturi sau muchii ascutite, de care bebelusul sa dea cu capul sau cu fata in cadere. Este o idee buna sa utilizezi protectii speciale din silicon pentru colturile meselor, de exemplu. De asemenea, trebuie sa eviti ca bebelusul sa cada peste obiecte ascutite sau taioae, sau care se pot sparge, taindu-l. Vazele decorative de exemplu, usile cu geamuri de sticla si oglinzile neprotejate sunt printre cele mai mari pericole pentru bebelus. Geamurile usilor pot fi inlocuite cu plastic care imita perfect sticla, iar peste oglinda se poate aplica o folie speciala care o face mai rezistenta si previne intrarea in contact cu cioburile ascutite, in cazul unui accident.
CITEȘTE ȘI:
Cum îl încurajezi pe bebe să meargă singur
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an
Copilul se lovește singur
Cum învățăm copilul să se îmbrace singur?
3 motive pentru care piticul tau refuza sa manance
Hamurile pentru bebelusi.
Speriati ca micutul ar putea sa se loveasca in cadere, multi parinti le pun hamuri speciale pentru bebelusi. Ele vin pe la subrat si peste pieptul bebelusului si au un capat pe care il tine parintele. Folosirea lor nu este deloc recomandata! Atunci cand parintii folosesc asemenea dispozitive, bebelusii se obisnuiesc pe de o parte cu sprijinul suplimentar, pe de alta parte cu rezistenta pe care trebuie sa o invinga. De aceea, o sa observi ca bebelusii care poarta aceste hamuri merg mereu aplecati in fata. Ei nu au nevoie sa isi antreneze echilibrul, pentru ca de echilibrul lor de ocupa altcineva. Problema este ca nici nu invata sa se protejeze in timpul caderii. Asadar, copiii care dupa varsta de 2 ani scapa de aceste hamuri, vor cadea de mai multe ori si se vor lovi pentru ca…nu au avut ocazia sa invete sa cada! Ai incredere in bebelusul tau si lasa-l sa mearga in ritmul sau!
CITEȘTE ȘI: Premergătorul întârzie dezvoltarea mersului la bebeluși
Bebelusul tau la ce varsta a facut primii pasi? A purtat ham? A avut vreo cazatura serioasa?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.