Gustul reprezinta consecinta primilor ani de diversificare ghidata cu atentie de catre parinti. Bebelusul se naste cu abilitatea de a percepe gusturile, insa trebuie invatat sa se raporteze la ele. Preferinta pentru dulce este innascuta, insa preferintele alimentare tin de primele experiente pe care le are copilul. Gustul se educa, iata cum!
Simtul gustului bebelusului poate fi antrenat inca din timpul sarcinii. Iata cum!
Gustul, alaturi de miros, este unul dintre cele mai bine dezvoltate simturi ale nou-nascutului. El este capabil sa perceapa gustul dulce al laptelui matern, pentru care desigur dezvolta o atractie naturala, fireasca. Mai mult decat atat, bebelusii folosesc gurita si implicit simtul gustului, alaturi de cel tactil pentru a explora tot ceea ce le cade in mana. Este o etapa importanta in dezvoltarea bebelusului si trebuie incurajata, avand desigur grija sa tinem obiectele periculoase departe de manutele lor.
Mananca de toate
Stii ca papilele gustative ale bebelusului sunt dezvoltate inca din luna a treia de viata intrauterina? In luna a patra de sarcina, bebelusul este capabil sa distinga cele mai importante gusturi: dulce, sarat, acru si amar. Orice mananci in timpul sarcinii imprima o anumita aroma specifica lichidului amniotic, pe care bebelusul il inghite instinctiv. O dieta diversificata in aceasta perioada va stimula simtul gustului bebelusului. Exista chiar teorii care sustin ca, cu cat alimentatia gravidei este mai diversa, cu atat bebelusul va accepta mai usor diversificarea dupa varsta de 6 luni.
Alapteaza-l pe bebe
Spre deosebire de laptele praf, laptele matern isi schimba aroma de la o alaptare la alta, in functie de dieta pe care o are mama. O dieta bogata in diverse arome si parfumuri il va expune pe bebelus de timpuriu la gusturi noi, care apoi i se vor parea familiare cand veti incepe diversificarea.
Incepe introducerea alimentelor solide cu ceva simplu
Atunci cand incepeti diversificarea, evita sa pregatesti mancaruri prea aromate sau sofisticate. Majoritatea bebelusului apreciaza mai mult un piure simplu de morcov sau de broccoli. Foloseste plante aromatice. Multi parinti evita sa le foloseasca avand diferite temeri nejustificate, dar plantele aromate nu ii fac nici un rau bebelusului, ci din contra, il obisnuiesc cu o mare varietate de gusturi.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
ÎNCEARCĂ ȘI ACESTE REȚETE:
5 idei de rețete cu spanac pentru copii
5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
10 idei de rețete cu cartof dulce
Mancarea e aventura!
Nu te bloca intr-o rutina. Faptul ca bebelusul tau are o mancare preferata nu inseamna ca trebuie sa i-o oferi de 5 ori pe saptamana doar ca sa il vezi ca mananca tot din castronel. Cheia unei alimentatii echilibrate este varietatea: diverse texturi, diverse arome, diverse gusturi.
Lasa-l sa se joace.
Este esential ca bebelusii sa invete sa se hraneasca singuri, chiar daca asta poate determina o multime de mizerie la inceput. Dusul mancarii cu mana, de la farfurie la gura, este o etapa esentiala in dezvoltarea copilului. Joaca cu mancarea, morfolirea unui biscuite, rosul unui morcov sunt tot atatea prilejuri de a face cunostinta cu mancarea.
Experimenteaza diverse texturi.
Textura alimentelor este aproape la fel de importanta ca si gustul. Contrar credintelor populare, bebelusul nu are nevoie de multi dinti ca sa poata mesteca mancarea pasata cu furculita si nu are nevoie de mancare blenduita mereu. Mestecarea stimuleaza dezvoltarea muschilor care vor ajuta, in curand, la vorbire.
Fara zahar, fara sare.
Sarea este periculoasa pentru rinichii bebelusului. Zaharul oferit atat de devreme creeaza o sensibilitate dentara deosebita, predispunand la aparitia cariilor dentare. Diabetul si obezitatea sunt alte consecinte ale consumului timpuriu de zahar.
Fii tu insati un bun exemplu.
Bebelusii sunt imitatori perfecti, asa ca daca tu dezvolti o aversiune puternica fata de un anumit aliment, sau daca refuzi sa iti mananci legumele sau fructele, nu poti avea pretentia ca micutul tau sa procedeze altfel. Mananca tu insati o mare varietate de alimente si exprima-ti entuziasmul fata de toate, astfel il vei stimula sa incerce si el.
Lasa-te ghidata de catre bebelus.
Lasa bebelusul sa exploreze in ritmul lui noile gusturi si texturi. Nu il forta sa manance, nu insista, nu il grabi. Daca un aliment nu l-a incantat prima oara cand i l-ai oferit, lasa sa treaca 1-2 sapamani si incearca iar, s-ar putea sa ai o surpriza placuta. Tu cum ai contribuit la a stimula dezvoltarea gustului bebelusului tau?
CITESTE mai mult DESPRE DIVERSIFICARE
Riscuri în autodiversificare
Autodiversificare sau diversificare clasică
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.