Incontinenta urinara usoara dupa sarcina si nastere afecteaza pana la o treime dintre femei, situatia poate fi insa remediata cu ajutorul unor exercitii simple de refacere a planseului pelvin.
Atunci cand se vorbeste despre recuperarea dupa nastere, femeile se gandesc la operatia de cezariana sau la epiziotomie, la lohii si restrangerea uterului, insa planseul pelvin este adesea omis. Afla de ce este atat de important sa contribui activ la refacerea planseului pelvin dupa nastere si cum poti face asta.
Ce este planseul pelvin?
Planseul pelvin este reprezentat de musculatura, ligamentele si fasciile care unesc osul pubian cu baza coloanei vertebrale. Planseul pelvin este asemanator unei trambuline, caci se intinde atunci cand ceva este impins in jos, dupa care revine la pozitia initiala. Totusi, daca este obligat sa care o greutate mare pentru o perioada mare de timp, cum este cazul in sarcina, aceste tesuturi se pot intinde exagerat de mult si sa isi piarda elasticitatea.
De ce e atat de important planseul pelvin?
Planseul pelvin este cel care sustine in pozitia corecta vezica urinara, uterul si intestinul gros. Tot el iti ofera control asupra momentului in care urinezi sau defeci. Un planseu pelvin slabit face ca inchiderea sfincterelor sa fie mai dificila, astfel ca te vei trezi cu mici pierderi de urina atunci cand tusesti, stranuti sau faci efort fizic. Iar situatia este comuna la aproximativ o treime dintre noile mamici. Planseul pelvin afecteaza si starea musculaturii vaginale. Se poate ajunge ca sexul sa ofere mai putina placere, din cauza scaderii sensibilitatii locale intravaginale.
Mentinerea in forma a planseului pelvin este o preocupare pentru intreaga viata, deoarece schimbarile hormonale de dupa menopauza contribuie de asemenea la scaderea elasticitatii acestuia. Daca muschii vaginali sunt slabiti, riscul de prolaps uterin sau rectal e crescut, ca si riscul de infectii urinare. Cateva simple exercitii efectuate zilnic vor ajuta la refacerea elasticitatii planseului pelvin.
Nasterea afecteaza planseul pelvin?
Desigur. Inclusiv sarcina il afecteaza, chiar daca nu nasti natural. In timpul travaliului si a expulziei planseul pelvin se intinde pentru a permite trecerea capului bebelusului. Si nervii locali se intind odata cu planseul pelvin, lasand perineul amortit si dureros in primele zile dupa nastere. Planseul pelvin este mai intens afectat daca faza de expulzie a durat mult timp, daca bebelusul a fost mare, daca a fost necesara folosirea forcepsului sau daca ai suferit o ruptura perineala. In acest caz, trebuie sa oferi tesutului cateva zile sa se refaca. Petrece mult timp culcata si incepe cu un numar mic de exercitii in fiecare zi, odata ce te simti capabila.
Cand pot sa reiau exercitiile de refacere a planseului pelvin?
Cu cat mai repede cu atat mai bine. Chiar daca pare a fi ultimul lucru de care ai timp sau chef, aceste exercitii vor contribui la vindecarea mai rapida a zonei, vor preveni incontinenta urinara, vor imbunatati circulatia in zona determinand o vindecare mai rapida. Nu te lasa descurajata de faptul ca in primele zile ai impresia ca muschii nu se contracta eficient sau ca nimic nu s-a schimbat.
Cum se efectueaza corect exercitiile de refacere a planseului pelvin?
Inspira profund si, pe masura ce expiri, contracta musculatura din zona planseului pelvin, ca atunci cand vrei sa retii urina sau gazele intestinale. Mentine 4-5 secunde, pe masura ce expiri normal. Daca simti ca muschii abdomenului inferior se contracta, e normal. Daca se incordeaza si muschii abdomenului superior sau fesele inseamna ca te straduiesi prea mult. In cateva saptamani vei reusi sa menti incordarea planseului pelvin timp de 8-10 secunde, in timpul unei respiratii normale. Daca pierzi controlul asupra respiratiei opreste-te si reia, in timp ce respiri normal. Odata ce ai invatat sa controlezi exercitiul incearca sa faci 5 repetari rapide succesive, apoi sa le cresti numarul.
Repeta exercitiul de 8-10 ori, de 3 ori pe zi. Cu cat incordezi mai puternic muschii, cu atat vor deveni mai puternici. Dupa ce capeti putin antrenament poti incerca sa ii incordezi pana la 20 de secunde in cadrul exercitiului de mai sus, pentru a capata si anduranta.
Trebuie sa fac exercitiile si daca am nascut prin cezariana?
Da. Simpla sarcina afecteaza muschii din aceasta zona, indiferent cum a avut loc nasterea. Vestea buna e ca poti incepe exercitiile imediat dupa nastere, avand in vedere ca zona perineala nu a fost afectata si nu este dureroasa.
Tie ti-a vorbit medicul despre acest tip de exercitii?