Tu stii care este felul in care se dezvolta bebe in primele luni? Te poti folosi de jocuri pentru a-l ajuta sa invete sa se miste, sa comunice, sa socializeze si sa isi recunoasca mediul. Chiar daca este mic, vei fi uimita de cate lucruri stie sa faca bebe! Iata cateva idei super de a va juca impreuna.
#1 Tobe de mai multe feluri
Un joc foarte interesant pentru bebe cand ajunge la varsta in care da cu manutele in lucruri si se bucura de zgomote noi. Cand va vedea ca o bataie cu pumnul mic va produce un sunet „consistent”este cea mai buna dovada ca actiunile au rezultate. Bebe se poate ocupa de ritm, la tobe, iar tu poti canta, pentru a-i dezvolta si abilitatile sociale si de comunicare.
Joc potrivit pentru: 3 luni – 1 an
Abilitati dezvoltate: Auzul, ritmul, intelegerea relatiei cauza – efect, comunicare
Ai nevoie de: Cutii goale de cereale, borcane metalice de la cafea sau boluri de plastic cu capac. Orice are un capac si poate scote sunete interesante. Poti folosi linguri mari de lemn pe post de bete (cu mare grija).
Arata-i lui bebe cum poate bate in tobe folosind degetele, mana sau podul palmei. Poti lipi mai multe tobe improvizate la un loc, folosind banda adeziva, pentru a face un set de tobe. Arata-i cum tobe de dimensiuni diferite fac zgomote diferite pentru ca bebe sa poata auzi tonuri care se schimba si ii vor starni interesul. Nu uita sa canti si tu din voce pentru al ajuta pe bebe sa inteleaga notiuni legate de ritm.
CITEȘTE ȘI: Dezvoltă motricitatea FINĂ și GROSIERĂ a bebelușului prin joc
#2 Loveste inapoi
Pe masura ce bebe devine din ce in ce mai mobil, lovitul cu piciorusele devine una dintre modalitatile preferate de a face exercitii cu membrele care nu pot sta locului nici macar o clipa. Atunci cand va lovi apa cu picioarele, senzatia va fi deosebit de placuta, iar aceasta poate deveni o lectie pretioasa legata de relatia cauza – efect.
Joc potrivit pentru: 6 luni – 9 luni
Abilitati dezvoltate: Motricitate grosiera, relatia cauza – efect
Ai nevoie de: O cada de baie sau un lighean mare
Umple cada sau ligheanul cu 5-10 cm de apa (nu mai mult). Aseaza-l pe bebe in fund in apa mica, dar nu uita sa il sustii mereu de la mijloc, pentru ca e prea mic sa poata sta asa de unul singur. Bebelusii iubesc stimularea oferita de apa si vor incepe sa dea din picioare imediat. De indata ce bebelusul isi va da seama ca membrele lui fac apa sa stropeasca, distractia va fi pe masura. Daca cel mic nu da din picioruse, l-ai putea ajuta lovid tu apa cu mana, foarte usor.
Atentie! Nu lasa niciodata un bebelus in apa nesupravegheat, nici macar pentru cateva momente!
Nu te ingrijora daca bebelusul tau nu este pregatit pentru aceasta activitate! Nu uita ca fiecare se dezvolta diferit. Poti incerca aceasta activitate iar peste o saptamana.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului – Primele 52 de saptamani de viata
#3 Vorbit la telefon
Devine foarte clar atunci cand bebe e pregatit sa inceapa sa comunice: va folosi tot mai multe sunete care, chiar daca nu pot fi intelese, sunt diferite si „rostite” cu mare placere. Ajuta-l pe bebe sa invete sa comunice
Joc potrivit pentru: 4 luni – 10 luni
Abilitati dezvoltate: Verbale
Ai nevoie de: Doua telefoane de jucarie sau telefoane vechi, care nu mai sunt folosite. Poti folosi si telefoanele mobile folosite, daca sunt inchise.
Da-i un telefon lui bebe, tinandu-l aproape de urechea lui. Tu vei folosi celalalt telefon pentru a purta o conversatie imaginara. Vorbeste incet, pe un ton exagerat. Fa pauze lungi intre comentariile si intrebarile tale pentru a-i da timp lui bebe sa iti „raspunda”. Ei observa ca, la un moment dat, bebe va incepe sa participe la conversatia ta, scotand sunete atunci cand doreste sa iti raspunda. Este o modalitate excelenta de a-ti invata copilul care este ritmul unei conversatii.
Nu te ingrijora daca bebelusul tau nu este pregatit pentru aceasta activitate! Nu uita ca fiecare se dezvolta diferit. Poti incerca aceasta activitate iar peste o saptamana.
CITEȘTE ȘI: Despre privitul la TV și alte ecrane | Cum afecteaza copiii pe termen lung
#4 Dansul lanternei
Bebelusii sunt captivati de lumini care se plimba pe perete. Ajuta-l sa se bucure de lumina si intuneric cu un joc potrivit pentru ora de culcare.
Asteapta sa se lase seara si sa se intunece in camera copilului. Cand vine momentul somnului, tine-l pe bebe in bratele tale si aprinde lanterna. Misca incet lumina produsa de lanterna pe perete si tavan. Incurajeaza-l pe bebe sa urmareasca lumina cu ochii. Multi bebelusi sunt relaxati de aceasta activitate. Poti pune si o muzica calma in fundal si poti spune o poveste despre un calator printre stele sau despre ce ar putea vedea bebe daca ar ajunge in cosmos. Pe masura ce creste, poti decupa din hartie diferite forme (patrat, stea, triunghi), pe care sa le pui in fata luminii lanternei.
Joc potrivit pentru: 4 luni – 1 an
Abilitati dezvoltate: Vizuale, relatia cauza – efect
Ai nevoie de: O lanterna cu lumina suficient de puternica
Nu te ingrijora daca bebelusul tau nu este pregatit pentru aceasta activitate! Nu uita ca fiecare se dezvolta diferit. Poti incerca aceasta activitate iar peste o saptamana.
CITEȘTE ȘI: Viața secretă a creierului copilului – Cum te asiguri că ajuți la dezvoltarea lui?
#5 Balonase pe burtica
Manutele lui bebe par sa fie peste tot acum! Apuca tot ce i se pare interesant si isi doreste sa simta cu degetele tot mai multe obiecte. Manutele lui invata acum sa faca ceea ce creierul le spune!
Joc potrivit pentru: 6 luni – 1 an
Abilitati dezvoltate: Coordonarea mana – ochi
Ai nevoie de: O sticluta pentru facut balonase din sapun. O poti cumpara din magzin sau pti face una chiar acasa.
Aseaza-l pe bebe intr-un scaun pentru cadita, asezat pe un prosop (ca sa nu alunece cand se misca) si poti incepe sa faci balonase din sapun. Directioneaza-le catre bebe, dar nu catre fata lui, ca nu cumva sa ii intre in ochi. Chiar daca nu va putea apuca direct balonasele, se va bucura sa se intinda catre ele si sa incerce sa le prinda. Sufla balonasele catre diferite parti ale corpului sau si numeste-le in timp ce faci asta („E un balon la mana ta!”, „E un balon pe burtica!”, „E un balon la piciorul tau!”). Daca pielea lui bebe este umeda, se poate ca baloanele sa aterizeze pe el fara sa se sparga.
Nu te ingrijora daca bebelusul tau nu este pregatit pentru aceasta activitate! Nu uita ca fiecare se dezvolta diferit. Poti incerca aceasta activitate iar peste o saptamana.
CITEȘTE ȘI: Cum îți dai seama că bebelușul are o întârziere în dezvoltare
#6 Iesi afara fluturas!
Bebe va deveni destul de repede fascinat de insecte si animale, daca are ocazia de a le vedea in gradina sau in parc. Va puteti transforma amandoi in cea mai frumoasa insecta pentru a-l incanta pe bebe!
Joc potrivit pentru: 4 luni – 1 an
Abilitati dezvoltate: Verbale, motrice
Ai nevoie de: Nu este necesar niciun echipament
Stai cu picioarele incrucisate pe podea si cu bebelusul tau in poala. Apleaca-te in fata, deasupra lui bebe, cu bratele unite deasupra capului, in asa fel incat sa faci un cocon cu propriul corp. Vorbind incet poti spune „Acum aceasta omida se trezeste”. Iti vei ridica bratele si iti vei indrepta corpul iar apoi bei incepe sa „bati din aripi”, miscand bratele lateral. Ii vei spune incet lui bebe: „Iesi din cocon acum. Esti un fluture!”. Vei observa ca in timp si bebe va incerca sa miste bratele pentru a se transforma intr-un fluturas.
Cand bebe incepe sa mearga, se poate pune la tine in brate pentru a se aseza in „cocon”, iar cand se transforma in fluture poate sa mearga prin camera dand din manute pentru a „zbura”. Nu te ingrijora daca bebelusul tau nu este pregatit pentru aceasta activitate! Nu uita ca fiecare se dezvolta diferit. Poti incerca aceasta activitate iar peste o saptamana.
CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea vorbirii la copii
#7 Da-mi si mie palaria
La aceasta varsta bebe este incantat sa poata tine lucruri in propria manuta. Un joc in care sa poata oferi sau apuca o palarie o va incanta cu siguranta.
Joc potrivit pentru: 4 luni – 1 an
Abilitati dezvoltate: Relatia cauza – efec
Ai nevoie de: O palarie usoara cu boruri
Pune-l pe bebe in poala ta, cu fata spre tine. Pune-ti palaria pe cap si apoi apropie-ti capul de bebe. El va incerca sa iti ia palaria de pe cap. Apoi cere-i palaria inapoi si ajuta-l sa o puna la loc pe capul tau. Repetati acest joc si, din cand in cand apuca-l pe bebe de nas. Apoi te poti apropia cu fata de bebe care va incerca sa iti apuce nasul si va descoperi ca acesta nu se misca, asa cum face palaria! Nu te ingrijora daca bebelusul tau nu este pregatit pentru aceasta activitate! Nu uita ca fiecare se dezvolta diferit. Poti incerca aceasta activitate iar peste o saptamana.
Voi aveti un joc preferat? Cum ii place lui bebe sa va jucati?
CITEȘTE ȘI: OMEGA 3 pentru copii sănătoși și isteți: când, cât, cum le dăm și, mai ales, la ce-i ajută