Alergia solara a devenit una din ce in ce mai frecvent intalnitele alergii. Afla in ce consta, cum se manifesta si cum ii poti face viata mai usoara copilului tau daca este efectat de alergia solara.
Ce este alergia solara?
Cu termenul general de alergie solara sunt denumite o serie de afectiuni al caror principal simptom este reprezentat de inrosirea pielii, care provoaca mancarimi odata expusa la soare. Exista mai multe boli care evolueaza cu acest simptom. Unele sunt ereditare, in timp ce altele sunt declansate de diverse substante, cum sunt unele medicamente.
Cauzele si factorii de risc ale alergiei solare:
Pielea poate fi sensibilizata de catre unele medicamente sau substante chimice. Exista si unele boli care pot produce acest tip de sensibilizare. Bagajul genetic joaca un rol important. Specialistii considera ca subiectul nu este pe deplin elucidat.
Alergia la soare poate afecta pe oricine, insa este mai frecventa la persoanele cu pielea alba, deschisa la culoare. In general copiii mici si foarte mici nu intra in contact cu multe substante chimice, insa asocierea unora dintre acestea cu lumina solara poate provoca reactii alergice. Este vorba despre parfumuri, uleiuri esentiale, dezinfectanti si chiar unele dintre substantele folosite in compozitia cremelor de protectie solara. In cazul in care copilul este in tratament cu unele antibiotice, este posibil ca el sa devina mai sensibil.
Copiii care sufera de dermatita atopica sau de alta forma de dermatita sunt mai expusi riscului. Aceeasi este situatia si pentru copiii care au rude apropiate care sufera de alergie solara.
Citește și despre:
Uleiul de Ricin: Proprietati, Utilizare, Beneficii
Video – Cum se face baie nou nascutului
Remedii pentru transpiratia picioarelor mari si mici
O metoda speciala de baie a bebelusului – Thalasso Bain Bebe
Care sunt simptomele si cum se pune diagnosticul de alergie solara?
Aspectul pielii afectate poate diferi destul de mult, in functie de cauza problemei. Uneori pielea apare rosie, iritata, cu mici denivelari. Alergia poate provoca durere sau mancarimi. In cazuri grave pot aparea basici, cruste si sangerari. De cele mai multe or simptomele apar dupa cateva minute pana la cateva ore dupa expunerea la soare. Un medic dermatolog cu experienta poate pune diagnosticul doar pe baza simptomelor asociate expunerii la soare. Insa poate fi necesar sa se descopere care este cauza ascunsa a acestei probleme. Pentru aceasta este posibil sa fie necesara efectuarea catorva teste suplimentare.
Cum se trateaza si cum se previne alergia solara?
In functie de cauza care o declanseaza, tratamentul poate diferi destul de mult. In cazul formelor usoare, va fi suficient sa il feresti pe cel mic de soare timp de cateva zile. In cazuri mai serioase medicul iti poate prescrie o crema cu corticosteroizi, iar in cazurile grave poate fi necesara administrarea orala de corticosteroizi (prednison).
Este important ca cei mici sa fie protejati cu mijloace adecvate de protectie solara. Daca banuiesti ca ar putea suferi de alergie solara trebuie sa eviti expunerea prelungita la soare. Foloseste creme hidratante si creme care sa reduca iritatia, cum este calamina, mixtura mentolata sau crema pe baza de aloe vera. Imbracamintea usoara care acopera o cat mai mare suprafata din corp, ca si cremele cu factor de protectie mai mare de 30 sunt obligatorii. Ochelarii de soare sunt de asemenea indicati.
Consultă GHIDUL pentru o VARĂ FĂRĂ PROBLEME:
BEBELUȘII ȘI CANICULA
NECESARUL ZILNIC DE APĂ LA COPII
CE SĂ NU FACI DACĂ ARE INSOLAȚIE
EFECTELE CĂLDURII ASUPRA COPIILOR
PIELEA COPIILOR ȘI IRITAȚIILE DE VARĂ
DERMATITA ATOPICĂ LA COPII SI BEBELUȘI
Micutul tau sufera de alergie solara? Cum previi neplacerile cauzate de ea?