Prima baie a nou nascutului este un eveniment generator de stres proaspetilor parinti. Te intrebi daca nu cumva bebelusul va plange, cum ar trebui sa il tii corect, cata apa trebuie in pusa in cadita sau care este temperatura potrivita?
Asa ca am decis sa venim in ajutorul tau prezentandu-ti ghidul complet al baitei bebelusului, in care vei afla tot ce trebuie sa stii despre asta, de la obiectele pe care trebuie sa le pregatesti pentru baie, la cum decurge baita propriu-zisa si cat de gros ar trebui imbracat bebelusul dupa baie.
Fiind pregatita pentru „eveniment” vei avea la indemana tot ceea ce este necesar si vei putea de asemenea sa il inveti pe tati care este rolul lui si cum poate sa va ajute eficient!
Baita bebelusului trebuie sa aiba loc intr-o camera cat mai spatioasa, unde sa ai loc sa te misti in voie. Ai grija ca temperatura in camera sa fie setata pentru 23,5 grad Celsius, deci un pic mai cald decat in mod obisnuit. Majoritatea cadrelor medicale recomanda ca baita in cada sa fie efectuata abia dupa ce bontul ombilical a cazut.
Cheia unei baite de succes este ca bebelusului sa nu ii fie frig, si sa se simta confortabil. Inainte de a dezbraca bebelusul, asigura-te ca ai pregatite hainele curate, prosopul, sapunul, uleiul de masaj.
Video – Cum se face baie nou nascutului
Asezarea unui prosopel moale pe fundul caditei este de mare ajutor in a-l face pe bebelus sa se simta mai bine. Nou-nascutilor nu le place senzatia de alunecare care apare daca sunt asezati direct in cadita, iar prosopelul iti va fi si tie de ajutor.
Patty Sieger, asistenta sef la un centru de nasteri din Pennsylvania din filmulet si mama a 4 copii, spune ca este decizia mamei cat de des doreste sa isi spele bebelusul.
In mod normal, este suficient sa il speli o data sau de doua ori pe saptamana, ca sa fie curat. Unii bebelusi adora momentul baii de seara si dorm mult mai bine dupa aceea, deci este in regula sa ii speli zilnic. Limiteaza folosirea sapunului pentru zona scutecului, daca ii faci zilnic baie bebelusului.
Nu pune niciodata in cadita mai mult de 7 cm de apa si nu lasa NICIODATA bebelusul nesupravegheat, nici macar pentru a te intoarce cu spatele sa iei ceva din dulap.
Ai grija ca temperatura apei din cadita sa nu depaseasca 32-33 de grade.
Nu e neaparat sa folosesti un termometru pentru a o masura. Inmoaie cotul in apa, pielea de pe cot fiind mai sensibila decat cea de pe mana, si asigura-te ca temperatura e potrivita. Pentru a obtine temperatua optima, pune in cadita intai apa fierbinte, apoi raceste-o progresiv pana la atingerea temperaturii dorite.
Pentru ca bebelusul sa nu alunece in cadita, este indicat sa tii o mana in jurul sau pana la varsta la care va fi in stare sa stea singur in fundulet.
Cu un disc demachiant curat, inmuiat in apa, sterge intai zona ochilor. Foloseste cate un disc demachiant pentru fiecare ochisor. Apoi, curata urechea pe exterior. Nu incerca sa bagi betisoare in urechile bebelusului!
Poti folosi un prosopel moale si curat pentru a curata pielea bebelusului, incepand cu zona cea mai curata, fata, si terminand cu funduletul. Folosirea sapunului nu este necesara la bebelusi. Daca alegi sa folosesti un gel pentru baie, opteaza pentru un produs dermatocosmetic destinat bebelusilor.
Ai grija sa cureti toate pliurile de piele ale bebelusului. Sunt delicioase, dar acolo se aduna transpiratia sau resturile de laptic care irita pielicica.
Intotdeauna funduletul se spala la urma si se strege din fata in spate, pentru a evita aparitia unei infectii de tract urinar.
Pentru spalarea capului, Patty recomanda ca bebelusul sa fie scos din cadita, invelit in prosop si tinut deasupra caditei de baie cu o mana, in timp ce cu cealalta se toarna apa curata. Folosirea unei perii moi pentru a masa pielea capului va deveni o rutina placuta pentru bebelus si va preveni formarea cojitelor.
Pentru a-l usca pe cel mic, nu e nevoie sa il freci cu prosopul. Pielea lui este atat de fina incat nu ar aprecia acest tratament. Foloseste un prosop moale pentru a-l tampona pana cand se usuca.
Daca bebelusul tau nu apreciaza momentul baitei, exista cateva trucuri pe care le poti folosi, pentru linistea ta si a lui. Scurteaza baita cat de mult posibil, clateste-l mereu cu apa calda sau inveleste-l intr-o carpa calda, inmuiata in apa din cada.
Exista o mare varietate de cadite pentru baita bebelusului, de la cele mai simple, pana la cele portabile, gonfabile, cu orificiu de scurgere a apei si indicator de temperatura integrat. Paty ne spune insa ca in lipsa acestora, poti folosi linistita chiar si chiuveta din bucatarie daca ai spalat-o foarte bine inainte.
Pe masura ce bebelusul se apropie de varsta de 6 luni, il poti lua cu tine in cada. Sa vezi atunci joaca!
Tu cum ai trecut de prima baie a nou nascutului?