Urechile bebelusului si ale copilului sunt organe de simt esentiale. Lumea este extrem de dificila si de restrictiva pentru persoanele cu deficiente de auz si este esential ca cel mic sa beneficieze de ingrijirile corecte pentru a fi mentinuta sanatatea urechilor sale. Asemeni multor alte organe, urechile au un mecanism de functionare care, in general, le permite sa se curete singure. Asa cum ochii secreta lacrimi, care ii „spala” de impuritatile care i-ar putea afecta, urechile secreta ceara, care are rol de protectie si autocuratare a timpanului si a conductului auditiv extern.
Cum se curata corect urechiusele bebelusului? Este necesar sa intervii in acest proces?
Medicii ORL sunt de parere ca…nu prea. Este suficient ca excesul de ceara secretat de ureche sa fie sters, dupa baie, cu un colt de prosop uscat. In nici un caz nu se vor folosi betisoare de urechi, caci ele nu fac decat sa impinga ceara mai adanc in ureche si sa o lipeasca de timpan, facand evacuarea sa mai dificila si afectand auzul, daca este prezenta in cantitati mari. In plus, folosirea incorecta a betisoarelor de urechi poate avea ca rezultat lezarea conductului auditiv sau chiar a timpanului.
Aplicarea de solutii speciale pentru mentinerea igienei urechii si pentru eliminarea secretiei de ceara nu este agreata in mod deosebit de catre medicii ORL. Probleme pot aparea fie pentru ca substantele continute pot fi iritante pentru urechea celui mic, fie in cazul in care exista o infectie a urechii externe sau a urechii medii. Daca suspectezi ca cel mic are in urechi o cantitate prea mare de ceara, care ii afecteaza auzul, este o idee buna sa consulti un medic specialist ORL care sa verifice starea de sanatate a curechii. Daca singura problema este ceara acumulata, medicul fie o va aspira, fie iti va recomanda o alta rezolvare. Este important sa retii ca situatiile in care intr-adevar in ureche se acumuleaza o cantitate prea mare de ceara sunt extrem de rare.
Mitul apei in urechi la bebelusi
Multe mame se tem ca nu cumva, in timpul baitei, bebelusului sa ii patrunda apa in urechi. Inofensiva apa este acuzata ca ar putea declansa probleme severe. In realitate, apa in urechi este periculoasa in doar doua situatii.
Prima, in cazul in care timpanul este perforat. Perforarea timpanului se poate produce fie ca urmare a unui traumatism, spre exemplu introducerea necontrolata a unui corp strain in ureche, fie ca urmare a unei infectii puternice localizata in urechea medie.
A doua situatie se refera la apa din piscine prost igienizate, care poate transmite diverse micoze sau infectii bacteriene. Desigur, apa din baia bebelusului nu ridica aceasta problema. Daca mai ai vreun dubiu, iti reamintim ca bebelusul a stat cu „apa” in urechi timp de 9 luni, si aceasta nu i-a cauzat nici un fel de probleme.
Dupa baie, stergerea urechilor cu coltul prosopului este mai mult decat suficienta. Nu incerca sa introduci in urechi nimic altceva, in incercarea de a le usca cat mai temeinic. Eventuala apa patrunsa in ureche se va scurge la exterior sau se va evapora de la sine.
Nu introduce in urechi bucatele de vata, in ideea ca acestea vor impiedica apa sa patrunda in ureche. De fapt, ele actioneaza asemanator unor fitile perfecte, imbibandu-se cu apa si transportand-o adanc in ureche. CITEȘTE PE LARG DESPRE: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
In cazul fetitelor, o atentie sporita trebuie acordata in cazul gaurilor pentru cercei.
Din pacate obiceiul de a gauri lobul urechii la varste foarte fragede persista. Exista ideea gresita ca pe bebelusul foarte mic nu l-ar durea manopera, pentru simplul fapt ca nu are prea multa forta sa protesteze indelung.
De fapt, gaurile pentru cercei sunt dureroase indiferent de varsta la care sunt efectuate, iar folosirea unui instrumentar invechit, de tipul acului cu ata, in locul pistolului special destinat acestui scop, este chiar mai dureroasa. In cazul in care tocmai ai fost cu cea mica si i-ai dat gauri in urechi pentru cercei, este important sa pastrezi curata zona si sa verifici sa nu cumva sa se infecteze. Foloseste doar cercei medicinali si cere imediat sfatul medicului daca lobul urechii se inroseste sau daca apar secretii.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Tu ce recomandari ai primit din partea medicului pediatru, referitoare la ingrijirea urechilor bebelusului?