Atunci cand in familie apare primul bebelus, parintii sunt foarte atenti la abolut fiecare mic detaliu. Transpiratia abundenta a celui mic in timpul somnului te pune pe ganduri? Cauti cauze si explicatii? Afla de ce transpira bebe in timpul somnului si ce poti face in legatura cu asta.
Te-ai intrebat de ce transpiram sau la ce ajuta acest proces? Transpiratia serveste unui scop esential: termoreglarea. Transpiratia este produsa de glandele sudoripare si apare ca un raspuns fiziologic al corpului care astfel isi mentine constanta temperatura. Ca o caracteristica aparte, bebelusii transpira in general foarte abundent in zona capului de aceea este total contraindicat sa poarte caciulita in casa sau mai grav in timpul somnului.
De ce transpira bebelusii?
Transpiratia in timpul somnului apare frecvent la aproape toti bebelusii. Desigur, atunci cand esti pentru prima oara parinte, nu ai de unde sa stii asta. Exista numeroase cauze ale transpiratiei abundente la bebelusi in timpul somnului
Prima si cea mai frecventa cauza este reprezentata de supraincalzire. Multora dintre parinti le este teama ca cei mici sa nu raceasca, asa ca incalzesc excesiv dormitorul sau ii imbraca prea gros pe cei mici. In asemenea cazuri, transpiratia este cea mai mica problema a bebelusului. Supraincalzirea este asociata cu un risc crescut de moarte subita.
Se pare ca sistemul nervos al bebelusilor este inca imatur, si ca acestora le este greu sa isi regleze corect temperatura in timpul somnului. De aceea se observa ca cei mici transpira abundent in zonele care sunt in contact direct cu suportul pe care se odihnesc (pat, balansoar, bratele mamei). Transpiratia excesiva poate fi insa determinata si de o problema medicala. Transpiratia abundenta in timpul hranirii poate indica insuficienta cardiaca. Copilul oboseste in timpul suptului, frecventa sa respiratorie creste, bebelusul tuseste sec si ia prost in greutate. Asadar, in cazul existentei unei probleme la inima, copilul manifesta si alte simptome, in afara transpiratiei abundente.
O alta problema medicala care poate cauza transpiratie excesiva este hipertiroidismul. Insa si in acest caz, transpiratia nu este singurul simptom care apare, ci exista si alte motive de ingrijorare.
CITEȘTE ȘI: Căciulița la bebeluși – Când o purtăm și când mai bine o aruncăm!
Bebe transpira cand doarme – Cum remediem problema?
In cazul in care bebelusul este perfect sanatos si ca sa evitam transpiratia nocturna trebuie sa avem grija in primul rand ca bebelusul sa nu se supraincalzeasca. Temperatura ideala pentru mediul in care bebelusul isi petrece timpul este de 20 grade Celsius. In realitate, ca sa mentinem aceasta temperatura constanta in orice anotimp este mai complicat.
In timpul verii se poate ajunge usor la temperaturi apropiate de 30 de grade in interior si chiar mai mult iar in timpul iernii temperatura din casa poate depasi 24-25 de grade Celsius cu usurinta. Nicio extrema nu este benefica bebelusului. Trebuie sa stii ca un bebelus sufera mai mult de cald decat de frig! Nu frigul dauneaza sanatatii bebelusului ci mai mult variatiile bruste de temperatura.
De retinut este faptul ca temperatura din camera in care doarme cel mic se recomanda sa nu fie mai mare de maxim 23 de grade Celsius daca dorim sa nu se supraincalzeasca si astfel sa transpire. Bebelusul ar trebui imbracat asa cum te-ai imbracat si tu ca sa te simti confortabil, sa nu-ti fie nici prea cald sau prea frig. Nu inveli un bebelus mai mic de un an si nu lasa in patut paturele, perne sau jucarii de plus!
CITEȘTE ȘI: Când îi pot oferi bebelușului pernă si patură?
In cazul in care cel mic este imbracat la fel de gros ca si tine si totusi transpira abundent si atunci cand este treaz, sau daca transpiratia este asociata cu alte simptome, este bine sa soliciti un consult pediatric. Medicul este in masura sa iti spuna daca transpiratia bebelusului este fiziologica, sau daca exista vreo alta problema ascunsa care trebuie identificata.
Bebelusul tau transpira? Cat de gros e imbracat cand il pui la somn?
CITEȘTE ȘI DESPRE: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, unghiuțele, urechiușele