Ti s-a spus deseori ca bebe are neaparat nevoie de caciulita fie ca este afara, in casa sau dupa baita? Iata de ce-ar trebui sa reconsideri acest aspect. Se stie ca romanii au o sumedenie de traditii frumoase, de obiceiuri stravechi. Unele merita sa fie transmise din generatie in generatie insa trebuie sa recunoastem ca avem si niste obiceiuri anacronice dupa care nu ar trebui sa sufere nimeni daca ar disparea.
Spre exemplu nici nu ar fi de mirare daca in dictionarele romanesti ar aparea urmatoarea definitie:”caciula = obiect vestimentar de purtat pe cap de catre adulti cand este frig afara si de purtat mereu, inclusiv in casa, indiferent de anotimp, de catre bebelusi; obiect de interior indispensabil bebelusilor”.
Principalele cauze ale “portului caciulitei in casa”
Traditiile. Sfaturile membrilor familiei (mame, soacre, bunici, matusi etc) care “stiu mai bine” fiindca “au experienta”. Multe mame pun caciulita copilului in casa pur si simplu fiindca au impresia ca e un “must-have” din moment ce toate generatiile din familie asa au crescut.
Frica de a nu se imbolnavi copilul: multe mame vad ca nou-nascutul e o creatura foarte fragila si ar vrea sa il fereasca de orice pericol, ceea ce este normal. Dar prin incotosmanatul excesiv al bebelusului, inclusiv cu “cireasa de pe tort” si anume “caciulita in cap” nu fac decat sa sensibilizeze copilul, sa il transforme intr-o “floare de sera” care se va imbolnavi mai des decat alti copii tocmai din cauza grijii excesive a mamei.
Mituri. Miturile propagate, de genul:”cata vreme copilul are fontanela deschisa trebuie tinut cu caciula in casa, fiindca pe acolo intra aer rece si risca sa faca meningita” sau “copilul pierde caldura prin cap mai mult decat prin corp de aceea trebuie capul acoperit mereu altfel face hipotermie”. Insa rolul fontanelei este cu totul altul, si anume de a permite nasterea vaginala si de a permite craniului sa creasca in diametru si in niciun caz nu “predispune la raceli” daca e “descoperita” si cu atat mai putin la meningite.
CITEȘTE ȘI: Fontanelele bebelușului. În ce ordine se închid și când e cazul să ne îngrijorăm
Credinta ca este un obiect indispensabil dupa baie. Unele mame pun caciula copilului strict dupa baie, mai ales daca bebelusii au par mai mare, pentru a nu raci stand cu parul ud. Dar avand in vedere ca majoritatea bebelusilor nu prea au “podoaba capilara” este mult mai eficient si mai recomandat sa se stearga capul bebelusului cu prosopul si sa lase parul sa se usuce de la sine decat sa fie bagat ud sub caciulita. Iar in cazul bebelusilor mai pletosi se poate folosi foenul.
CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
Iata de ce “un NU hotarat” caciulitei in casa:
In consecinta “portul caciulii in casa” nu ar trebui sa fie un obicei traditional ci unul pe cale de disparitie. Asta deoarece pediatrii cad de acord ca intr-o casa “normala” in sensul de casa in care exista minimum 20 de grade Celsius, deci confort termic pentru locatarii sai, caciulita este atat de recomandata unui bebelus cat ar fi si unui adult. Ganditi-va daca voua v-ar face placere, daca ati suporta sa stati cu o caciula, chiar si subtire, in interior. Veti spune ca bebelusii sunt mai fragili si o perioada isi regleaza greu temperatura singuri. Asa este, dar cum spuneam, o temperatura intre 20-22 grade Celsius in casa le asigura binele fizic necesar si oricum e suficient sa fie imbracati adecvat, fara “accesorii” si in cap. In afara de asta supraincalzirea este foarte periculoasa pentru un nou-nascut/sugar si comporta riscuri serioase, fiind semnalate si destule cazuri de moarte a bebelusilor imbracati excesiv de gros intr-o camera oricum incalzita. Purtarea caciulitei sporeste riscul hipertermiei iar in timpul noptii ar putea provoca asfixierea bebelusului foarte mic precum si risc de declansare a sindromului mortii subite (SIDS). CITEȘTE ȘI: Pielea cu dermatită atopică la bebeluși și copii | Diagnostic și tratament corect | INTERVIU
Caciulita la bebelusi – De unde pana unde acest “obicei stramosesc”?
Posibil ca toti sa avem in arhive poze cu noi mici-micuti cu modelul clasic de caciulita “de interior”, aceea care ne acoperea capul ca o casca, facandu-ne sa parem niste pui de foca, dragalasi, de altfel. Vremurile grele in care am copilarit multi sa fi justificat acel “accesoriu”, se stie ca in vremea comunismului totul era dat cu ratia, inclusiv caldura in casa. Insa de ce are in continuare succes in randurile multora acea “moda”, ce-i determina pe unii parinti sa tina copilul cu caciula in interior si in vremurile noastre moderne, cand putem regla caldura in interior cum vrem noi? CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămăni de viață