Lista obiectelor care se pun pe tava este una foarte variabila, ea depinzand de imaginatia si umorul de care dau dovada parintii, nasii, bunicii sau alti apropiati invitati la eveniment.
Alegerea celor 3 obiecte de pe tava la petrecerea de taiere a motului reprezinta momentul cel mai asteptat de catre toata lumea, pe marginea caruia se tes adevarate povesti despre firea si viitorul copilului. Iata tot ce trebuie sa stii despre asta!
Implinirea varstei de un an este motiv de mare petrecere in toate familiile! Si probabil punctul culminant al petrecerii este reprezentat de taierea motului si de alegerea celor 3 obiecte de pe tava asezata in fata sarbatoritului.
In mod traditional, taierea motului se facea la un an, dar petrecerea se putea face si la 3 ani sau la 5 ani, neaparat la o varsta fara sot. Pentru ca obiceiul este ca parintii sa faca o petrecere la care sa invite nasii, vecinii si rudele apropiate, in popor taierea motului se facea doar la baieti, nu si la fete. In unele zone ale tarii, atunci cand fetitele implineau un an li se „rupea turta” obicei asemanator ruperii turtei miresei la nunta.
Tava la taierea motului | Obiceiuri si semnificatii
In timpul sau dupa taierea motului, copilului i se aseaza in fata o tava pe care se pun diferite obiecte, dupa dorinta si preferintele parintilor si ale nasilor. Copilul este lasat sa aleaga 3 obiecte, care se spune ca arata la ce anume va avea noroc sau talent cand va fi mare.
Lista obiectelor care se pun pe tava este una foarte variabila, ea depinzand de imaginatia si umorul de care dau dovada parintii, nasii, bunicii sau alti apropiati invitati la eveniment.
In mod traditional, se aseaza pe tava:
- bani, card bancar
- verigheta,
- foarfece,
- pix, stilou
- oglinda mica,
- pieptene,
- ac si ata,
- un cutit,
- o carticica,
- o alta bijuterie,
- o icoana, o cruciulita,
- un ruj.
Lista insa este extinsa, in prezent, adaugandu-se adesea cheile masinii, parfum, surubelnita, telefon mobil, stetoscop si multe, multe altele, in functie de dorintele parintilor, de meseriile lor si asa mai departe.
Se spune ca alegerea copilului ii va prezice viitorul, spunand multe despre meseria pe care o va alege si despre inclinatiile si talentele sale. De exemplu, daca cel mic alege verigheta, se spune ca va fi o persoana deosebit de dedicata familiei.
Daca alege stetoscopul probabil ca va deveni medic, daca e atras de bani se va imbogati sau va avea o meserie legata de lumea financiara, cartea este un indiciu ca ar putea deveni profesor, caietul il recomanda pe micut ca viitor scriitor, jurnalist, foarfecele il va face hair-stilist, pieptenele indica preocuparea pentru aspectul fizic, parfumul este special pentru persoanele elegante si cuceritoare, cheile de la masina indica pasiunea pentru masini si bunastare, bijuteriile arata cochetarie si noroc la bani, ustensilele de bucatarie indica fie un gurmand, fie un bun bucatar, oglinda arata grija fata de propria imagine, acul si ata indica si o indemanare iesita din comun dar si posibila inclinatie catre meseria de designer sau croitor, uneltele indica un copil descurcaret si priceput, pensula este legata de aplecarea catre arte, iar icoana indica un viitor adult pios.
Sfaturi practice pentru alcatuirea tavei cu obiecte
Pentru ca jocul sa fie cu adevarat surprinzator, e bine sa tii cont de cateva aspecte atunci cand alegi obiectele pe care le vei pune pe tava. Asigura-te ca obiectele reprezinta toate noutati pentru cel mic. Daca ii asezi pe tava jucari preferata, cu siguranta o va alege pe aceea!
Nu aglomera excesiv tava, daca asezi 20 de obiecte in fata unui copil de un an, nici nu va sti pe care sa il priveasca mai intai. Limiteaza numarul obiectelor de pe tava la cel mult zece.
Alege obiecte care au o semnificatie aparte pentru tine sau nasi. Daca acul si ata ti se par de moda veche si prea ancorate in trecut, nu te obliga nimeni sa le pui pe tava! Inlocuieste-le cu ceva ce ti se pare mai relevant.
Copilul tau ce a avut pe tava la taierea motului, si ce a ales dintre obiectele oferite?