Mâna sus cele care nu s-au temut câtuși de puțin să nască! Ori să devină mame. Mâna sus cele care au pus la îndoială, cel puțin o dată, alegerea de a deveni mamă! Câte suntem dintre cele care ne-am întrebat cum se va schimba viața noastră după ce vine pe lume un copil? Eu sunt una dintre aceste femei! Și ca mine mai sunt multe! Dar e normal să te schimbi, știința confirmă. Am aflat asta de curând și vreau să vă povestesc și vouă ce se schimbă în corpul nostru când devenim mame.
Unele femei pot recunoaște că în timpul sarcinii, au experimentat gânduri ciudate în miez de noapte, în care au pus la îndoială alegerea de a deveni mame. Ori s-au întrebat dacă vor rămâne în continuare aceeași persoană după ce vor deveni mame. Sau dacă vor mai putea să facă carieră după nașterea copilului…
Când devenim mame ne schimbăm
Un lucru e cert, l-am simțit toate: după naștere, prioritățile noastre se schimbă. Noi ne schimbăm. Pentru că anumite probleme devin prioritare în anumite etape ale vieții noastre. Viața cu un nou-născut este o lume cu totul alta față de viața fără copil, iar viața cu un adolescent este o lume cu totul alta față de viața cu un nou-născut.
În timp ce principala noastră preocupare înainte de a avea copii a fost cum să urcăm pe scara corporativă, cel mai urgent gând după naștere este fie cum să le facem pe amândouă – să continuăm cariera și să fim și părinți implicați – fie, poate, cum să coborâm definitiv de pe scara asta. Mie mi s-a întâmplat asta… Dacă înainte îmi doream să fiu acolo unde se întâmplă cele mai interesante evenimente, ca jurnalist, odată cu sosirea pe lumea a micuței mele mi-am dorit să nu mai plec niciodată de lângă ea. Persoana care eram atunci nu mai este persoana care sunt acum. Și asta e realitatea!
Știința confirmă!
Studiile spun că în corpul nostru se întâmplă o mulțime de schimbări atunci când alegem să devenim mame. O femeie nu mai este aceeași persoană după ce devine mamă.
Scientific American a raportat în urmă cu câțiva ani că aproape toate mamiferele de sex feminin suferă „modificări fundamentale“ în timpul sarcinii și după naștere și că hormonii sarcinii și alăptării pot modifica creierul, „crescând dimensiunea neuronilor în unele regiuni și producând modificări structurale în altele“.
Alte cercetări au descoperit că o combinație între hormonii sarcinii și experiența acesteia și a nașterii ne îmbunătățesc abilitățile de memorie și învățare. Toate mamele pe care le-am întrebat dacă simt că s-au schimbat au spun că DA. Și toate au fost de acord că, odată ce vine copilul pe lume, nu mai ai timp să te gândești ce-ți dorești. Nu mai ai timp să te gândești la viață, pentru că viața se întâmplă. Trebuie să fii acolo, să trăiești, să iei rapid decizii, să alini, să liniștești, să hrănești, să săruți, să ții în brațe, să CREȘTI VIAȚĂ! Nu mai ai timp să-ți faci griji pentru viață! Doar să o trăiești!
Viața cu nou-născut este extrem de solicitantă, de bogată, plină de experiențe noi, răvășitoare, extraordinare. „Mai bogată decât să te temi că ți-ai putea pierde propria identitate, cum mă gândeam când eram gravidă“, cum spunea o prietenă zilele trecute, proaspătă mămică.
CITEȘTE ȘI: 24 de ore cu nou născutul
Din EU, devenim NOI!
Irina, mamă a trei fete, dintre care ultima născută în pandemie, în luna mai, spune adesea: „Când am devenit mamă, am pierdut ceea ce înainte de a fi mamă reprezentam EU. Cu toții avem nevoie de un pic de timp doar pentru noi din când în când, dar nu aș schimba nimic ce am. Acum sunt mai mult decât eu. Sunt mamă“, spune și surâde. Și surâsul ei seamănă cumva cu celebrul surâs al Giocondei, de care eu pun rămășag că era însărcinată când a fost pictată.
Suntem mai emoționale
Profesoară și mamă a doi copii, Ana, spune că cea mai mare schimbare pe care a experimentat-o de când a devenit mamă este „vulnerabilitatea emoțională pe care o simți. Mă uit la oameni care și-au pierdut copiii…“, spune ea, „și simt o imensă teamă știind că durerea unei astfel de pierderi este dincolo de tot ceea ce aș vrea vreodată să experimentez. Am, de asemenea, mult mai multă empatie cu ceilalți, în timp ce, înainte de a fi mamă, am fost destul de detașată emoțional“.
Ana spune că a simțit această vulnerabilitate după ce a devenit mamă: „Înainte de a avea copiii mei, mă uitam la știri sau la un documentar și vedeam copii suferind. Deși mă întristam, era acolo și un fel de detașare și o incapacitate de a înțelege exact ceea ce reprezentau acele imagini. Acum, fiecare copil aflat la știri este copilul meu. La fel, înainte obișnuiam să mă tem că nu sunt populară sau că nu am destui bani pentru a cumpăra toate lucrurile frumoase pe care le aveau prietenii mei sau că nu voi putea merge în vacanțe cool. Acum, teama mea cea mai mare este că nu le pot oferi copiilor mei tot ce le trebuie. Că nu voi fi capabilă să le dau cele mai bune șanse în viață“.
CITEȘTE ȘI: Poveste de mamică: cu doi copii, mâinile, inima și capul sunt mereu pline!
Ne dorim liniște
Mihaela, mama lui Vlad, a spus că nu și-a dorit copil. Apoi s-a întâmplat. „Nu cred că miezul a ceea ce sunt eu s-a schimbat. Eu zic că tot eu sunt. Nu m-am schimbat, dar am crescut. Inima mea este mai mare și se revarsă cu o dragoste pură peste copil. Este reconfortant să vezi lumea prin ochii lui. Facem zilnic evadări către lumi fantastice pline de creaturi imaginare. Alături de el, viața este mai bună, mai frumoasă și mai liniștită.
Oare ne schimbăm în bine?
Da, ne schimbăm, asta e clar. Sarcina și mai apoi nașterea ne schimbă. Dar oare ne transformăm în ființe mai bune sau mai rele, poate egoiste sau sălbatice când vine vorba despre puii noștri? Cred că a deveni mamă te învață cum să folosești tot timpul disponibil. Nu râde! Zău că așa cred! Când eram mamă de pui mic mă trezeam devreme ca să apuc să fac anumite lucruri care îmi plăceau – să-mi beau ceaiul în liniștea casei. Acum, că fiică-mea se trezește și ea devreme, m-aș trezi chiar mai devreme de dragul ceaiului și a articolelor pe care le scriu. Am învățat să folosesc astfel timpul.
Am învățat să simțim altfel și durerea, și bucuria, și lipsa, dar și abundența. Am învățat să retrăim anii copilăriei alături de micuții noștri. Să fim mai bune, mai iertătoare, mai blânde, mai răbdătoare. Să fim alături de ei. Din prima lor clipă, până în ultima noastră clipă pe acest Pământ. Nu e ușor să fii mamă! DAR E FANTASTIC! CITEȘTE ȘI: Instinctul matern e un fel de pilot automat care te conduce singur. Ai încredere în el!