PRO și CONTRA suzetă la bebeluși
Riscurile utilizării suzetei încep să depășească beneficiile pe măsură ce copilul crește? În timp ce majoritatea copiilor se despart singuri de suzetă între 2 și 4 ani, alții au nevoie de ajutor pentru a renunța la acest obicei.
Iată câteva argumente PRO și CONTRA suzetei. Ce zici, merită să-l înveți pe bebe cu suzeta? Suzeta poate să determine dependență, probleme cu dinții și mai poate să interfereze cu procesul de alăptare. Pe de altă parte, există 3 situații când suzeta poate fi de ajutor.
Dezavantajele folosirii suzetei nu sunt minore
Desigur, suzeta are și părți negative. Iată care sunt dezavantajele folosirii ei:
Poate crea dependență.
Dacă ți-a fost convenabil să-i oferi excesiv de mult suzeta, ori de câte ori a fost agitat sau ai avut nevoie de liniște, s-ar putea să fii nevoită să invoci niște vrăji când va începe să plângă în toiul nopții că și-a pierdut suzeta.
Utilizarea suzetei poate crește riscul de infecții ale urechii.
O echipă de medici din Finlanda a suspectat că foarte populara suzeta ar fi cauza repetatelor infecții ale urechii la cei mici. Pornind de la această constatare au făcut o cercetare, iar rezultatele cercetării, publicate în septembrie în revista Pediatrics, au scos la iveală faptul că limitarea folosirii suzetei ar putea reduce numărul de infecții ale urechii cu 29%.
Pe de altă parte, specialiștii de la Clinica Mayo sunt de părere că rata infecțiilor urechii sunt, oricum, mai scăzute în primele 6 luni de viață, în comparație cu riscul sindromului de moarte subită la bebeluși. Aceștia au subliniat însă că suzeta ar trebui oferită bebelușilor doar la culcare și nu mai încolo de vârsta de 1 an. Dacă bebe suferă de otite recurente, ar fi bine să-l dezveți de suzetă pentru a încerca să reduci riscul de a mai face infecții la ureche. CITEȘTE ȘI: Ordinea de erupție și schimbare a dinților de lapte INFOGRAFIC | Este normal dacă dinții apar mai târziu?
Utilizarea îndelungată a suzetei poate crea probleme dentare.
Utilizarea normală a suzetei în primii doi ani de viață, în general, nu cauzează probleme dentare pe termen lung. Cu toate acestea, utilizarea suzetei după această vârstă poate determina alinierea greșită a dinților celor mici. Se recomandă un control la un stomatolog pediatru dacă copilul are peste 3 ani și încă folosește suzeta pentru a se liniști.
Introducerea timpurie a suzetei poate afecta alăptarea.
Suptul suzetei și suptul de la sânul mamei sunt acțiuni diferite, de care se „prind“ și cei mici. Cu toate acestea, Academia Americană de Pediatrie recomandă să nu-i oferiți celui mic suzeta până la vârsta de 3 sau 4 săptămâni sau până când bebelușul deprinde tehnica suptului de la sân, se hrănește bine, ia în greutate și își formează un program de mese. Niciodată nu-i oferi suzeta în locul unei mese unui bebeluș, ori dacă bebelușul nu a luat în greutate atât cât ar fi trebuit ori cât îți spune medicul la controalele lunare.
CITEȘTE ȘI: Interferează suzeta cu alăptarea?
3 situații în care suzeta CHIAR ajută
Suzeta ajută la calmare, am văzut, îi poate adormi pe cei mici, dar adevărate puncte tari ale suzetei sunt următoarele:
La vaccin.
Și nu numai, ci și la analizele de sânge, spre exemplu, sau alte proceduri medicale. În aceste situații, suzeta l-ar putea distrage de la ceea ce se întâmplă, ajutându-l să treacă mai ușor peste acele momente.
În timpul zborului cu avionul.
O suzetă ar putea ușura disconfortul în timpul zborurilor cu avionul. Bebelușii nu știu să-și „desfunde“ singuri urechile înghițind sau căscând pentru a ameliora durerile urechii cauzate de modificările presiunii aerului. Suptul unei suzete i-ar putea ajuta.
Reduce considerabil riscul de moarte subită.
Academia Americană de Pediatrie (AAP) a făcut numeroase studii despre sindromul morții subite la bebeluși. Conform acestora, AAP recomandă adormirea bebelușilor cu ajutorul suzetei, atât pentru somnul de noapte, cât și în reprizele de somn de peste zi pentru a preveni sindromul morții subite. Știind și efectele negative potențiale ale suzetei, AAP recomandă ca suzeta să fie folosită numai pentru adormirea bebelușilor și doar după ce acești au fost hrăniți.