Stim deja ca simturile nou nascutilor sunt fundamental diferite fata de cele ale copiilor mai mari sau ale adultilor. Cercetarile recente au reusit sa obtina informatii pe aceasta tema, astfel incat sa iti poti forma o imagine cat de cat realista despre cum arata lumea pentru noul membru al familiei tale. De multe ori te-ai intrebat probabil cum arata lumea pentru nou-nascutul tau. Descopera ce lucruri percepe bebelusul tau chiar din prima lui zi de viata!
Simtul tactil este primul care se dezvolta, inca din viata intrauterina
Se pare chiar ca embrionii dupa 5 saptamani de sarcina sunt capabili sa perceapa senzatii in zona capului, iar dupa 12 saptamani de sarcina isi simt tot corpul. Se pare insa ca nou-nascutii simt cel mai bine cu gura – cu limba si buzele. Nici nu e de mirare, daca ne gandim ca cei mici tind sa exploreze totul cu gura. La varsta de o luna, bebelusul este capabil sa formeze o imagine mentala abstracta a obiectelor pe care le baga frecvent in gura, spre exemplu suzeta. Dar nu sunt capabili inca sa faca acelasi lucru cu ajutorul manutelor.
Inca de la nastere, bebelusii simt durerea si percep temperatura ambianta, iar privarea nou nascutului de contact fizic are consecinte dezastruoase asupra dezvoltarii sale fizice, psihice si emotionale!
Echilibrul si miscarea sunt un al saselea simt foarte bine dezvoltat la nou nascuti
Toate mamele stiu ca nou nascutul gaseste alinare atunci cand este leganat, purtat, dus in brate. Aparatul vestibular se dezvolta din uter, permitand fatului sa se orienteze cu capul in jos inainte de nastere. S-a constatat de altfel ca fetusii cu probleme vestibulare se nasc de obicei in prezentare pelvina. Avand in vedere ca aparatul vestibular se dezvolta la fel de devreme ca si receptorii tactili, se crede ca el joaca un rol major in dezvoltarea nou nascutului. Asadar, stim pana acum ca bebelusii traiesc intr-o lume de atingeri si de miscare. Sa vedem cat de dezvoltate sunt celelalte simturi la nou nascut.
CITEȘTE ȘI: Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
Mirosul este de asemenea bine dezvoltat la nou nascut
Se pare ca la varsta de 6 zile, nou nascutul este capabil sa recunoasca mirosul sanului, al gatului si al subratului mamei sale. Desigur ca aceasta recunoastere are legatura si cu timpul petrecut in contact apropiat de mama si copil.
Se pare insa ca mirosul mamei are si un puternic efect linistitor asupra nou nascutului. Va trece insa mult timp pana cand cel mic va aprecia calitatea mirosului perceput. Chiar si la 2-3 ani, este posibil ca cel mic sa nu fie deranjat, de exemplu, de mirosul propriului scaun, ci sa fie interesat mai degraba de aspectul sau.
Gustul este de asemenea bine dezvoltat la nou nascuti
Stiai ca nou nascutii prefera clar gustul dulce? In ceea ce priveste gustul acru si amar acestea declanseaza reactii intense, insa nou nascutii par indiferenti la gustul sarat pana pe la varsta de 4 luni.
CITEȘTE ȘI: Unde este sigur să doarmă bebelușul?
Vederea este slab dezvoltata in momentul nasterii
Nou nascutul poate percepe chipuri aflate la o distanta de 8-12 cm de ochi, insa imaginea apare incetosata. Nu percepe decat o mica parte dintre culori, percepe mai bine folosind vederea periferica si prefera lumina slaba. Bebelusii sunt atrasi de miscare si de contraste puternice. Insa se pare ca inca de la varsta de o zi, nou nascutul este capabil sa recunoasca chipul mamei. In general, bebelusii prefera fetele si obiectele cu aspect de fata umana, iar aceasta preferinta s-a observat inca de la varsta de o ora.
Auzul este singurul simt care, se pare, se dezvolta pana in adolescenta!
Totusi, nou nascutul aude destul de bine. Recunoaste vocea mamei pe care a auzit-o in timpul ultimelor 12 saptamani de gestatie. Dintre sunetele preferate de bebelusi, in afara de vocea mamei, enumeram zgomotul facut de inima mamei (se pare ca sunt capabili sa il deosebeasca dintr-un numar oarecare de ritmuri cardiace), cantecele ritmate, versuri.
Daca pentru adulti, lumea este imagine, culoare, miscare, nou nascutul traieste intr-o lume cu gust dulce a atingerii, a mirosului si a auzului. Abia spre varsta de 4 luni, simtul vizual isi intra in drepturi, iar dupa varsta de 6 luni vederea devine aproape la fel de importanta ca pentru un adult.
Tu iti poti imagina cum ar fi sa traiesti intr-o lume de sunete, mirosuri si atingeri pe care nu stii cum sa le interpretezi?
CITEȘTE ȘI: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului: cât doarme, cât și ce mănâncă, dezvoltarea, cum îl îngrijim corect, plimbarea