Când crește mercurul în termometre, pune în aplicare ghidul nostru de supraviețuire pe timp de caniculă! Special conceput pentru bebeluși fericiți și sănătoși. Dacă până acum vara însemna pentru tine zile lipsite de griji petrecute lângă o piscină, ca mamă lucrurile se vor schimba. Trebuie să previi supraîncălzirea bebelușului în zilele toride. Expunerea corpușorului fragil al bebelusului la temperaturi ridicate poate crea o mulțime de probleme, de la iritații, arsuri dureroase, supraîncălzire (un simptom foarte grav care poate duce chiar și la deces). Vestea bună este că nu e deloc dificil să-ți menții bebelușul sănătos în perioada zilelor caniculare
- Efectele căldurii asupra copiilor mici
- Alege hainele potrivite
- Asigură o bună ventilație
- Hidratarea bebelușilor
- Orele bune de ieșit afară
- Bebe la plajă
Nu există o temperatură specifică prea ridicată pentru ca un copil să stea în aer liber, potrivit experților de la Academia Americană de Pediatrie (AAP). Ceea ce îi ferește de probleme este limitarea timpului pe care îl petrec afară, alegerea unor perioade în afara orelor cele mai fierbinți și folosirea cremei de protecție.
Efectele căldurii asupra copiilor mici
Bebelușii nu pot transpira, ceea ce înseamnă că nu sunt capabili să-și regleze singuri temperatura corpului, existând un mare risc de supraîncălzire. De aici, până la accident vascular cerebral e doar un pas, unul chiar mai mic decât pentru un copil mai mare sau un adult.
CITEȘTE ȘI: Câtă apă ar trebui să bea un copil? | Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copii
Bebelușii si canicula – Alege hainele potrivite
Dacă petreceți o zi de vară în interior, îmbracă bebelușul în articole de îmbrăcăminte ușoare și confortabile, de preferință confecționate dintr-o fibră naturală, cum ar fi bumbacul, care absoarbe transpirația mai bine decât țesăturile sintetice. O regulă bună pe timp de vara este aceea de a îmbrăca bebelușul așa cum ești tu îmbrăcat. Dacă porți pantaloni scurți și un tricou îi vor fi de ajuns și lui. Pentru exterior, pune pantaloni lungi de culoare deschisă, o cămașă cu mâneci lungi și o pălărie cu margini largi pentru a-i proteja fața. Rezistă tentației de a-l lăsa fără protecție pe cap într-o zi înnorată, deoarece razele dăunătoare pot trece prin nori. CITEȘTE ȘI: VARA pentru bebeluși: recomandări anti-încălzire + 8 semne care indică un PERICOL major
Bebelușii si canicula – Asigură o bună ventilație
Poate nu ți se pare, dar e foarte important! Nefiind capabil să-și regleze temperatura, să-l lași într-o cameră supraîncălzită sau într-o mașină parcată în plin soare, ar putea fi fatal! În doar câteva minute ar putea crește nivelul temperaturii corporale și, în cazuri extreme, viața lui este în pericol. În plus, este bine de știut că mașina prost ventilată nu este foarte potrivită pentru un bebeluș. Stă în scaunul lui strâns în centuri și se încălzește foarte repede, mai ales dacă nu există aer condiționat care să răcească atmosfera.
De aceea, vara când e foarte cald, răcorește mai întâi mașina până la o temperatură de 25 de grade și abia apoi pune bebelușul în ea. Îmbracă-l în hăinuțe ușoare, fără pălărie in masina și desculț. La fel trebuie să procedezi și cu camera lui, păstrând o temperatură constantă de 25 de grade, eventual lăsând aerul condiționat pornit într-o cameră mai îndepărtată. În zilele toride de vară, nici căruciorul nu-i oferă bebelușului confort. Căldura corpului lui și spațiul limitat pe care îl are când e plimbat în cărucior, îl poate încinge foarte repede. De aceea, e recomandat ca și căruciorul să fie unul ușor, confecționat din nailon, deschis la culoare. Îți poți ajuta copilul să se răcorească prin pulverizarea apei pe mâinile și picioarele lui sau ștergându-l cu o cârpă umedă din când în când. CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului pe timp de vară
Bebelușii si canicula – Hidratarea
Obrăjori roșii, o piele caldă la atingere, respirația rapidă – toate sunt primele semne ale deshidratării. Chiar dacă alăptezi și știm deja că bebelușii alăptați nu au nevoie de apă în completare, pe perioada verii asigură-te că-l alăptezi mai des, iar bebelușilor peste 6 luni le poți oferi și mici cantități de apă.
În timpul verii, bebelușii ar trebui să bea cu cel puțin 50% mai multă apă decât de obicei (aportul normal de lichid este de cel puțin 60 de grame pe kilogram pe zi), deci un bebeluș de zece kilograme, care de obicei primește 600 ml de apă, ar trebui să primească un minim de 800 ml. Ca să fii sigură că se hidratează corespunzător, urmărește câte scutece udă pe perioada verii, Desigur, ar trebui mai multe decât de obicei. CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
Bebelușii si canicula – Orele bune de ieșit afară
Cele mai nepotrivite ore de plimbare în timpul zilelor toride de vară sunt cele cuprinse în intervalul orar 10.00 – 16.00, când soarele nu mai oferă nimic bun pentru nimeni, nu doar pentru bebeluși. Ieșiți la plimbare sau la joacă dimineața, când e mai răcoare, de la ora 8.00 la 10.00. În această perioadă, bebelușul nu are nevoie nici de creme de protecție solară și nici de pălărie pe cap. După-masa, după ora 16.00, e recomandat să ieșiți din nou, însă folosind o cremă de protecție cu factor peste 15, reînnoită o dată la 2-3 ore sau mai des, dacă bebelușul intră și în apă.
ATENȚIE la supraîncălzire!
Cel mai des simptom al supraîncălzirii este schimbarea stării copilului. Unii devin iritați sau nervoși, alții, din contră, letargici și somnoroși, refuzând sânul și neputând să se trezească. Apoi, la scurtă vreme, pot apărea vărsăturile iar pielea devine foarte uscată, poate face chiar și febră. Un astfel de copil are nevoie de asistență medicală de urgență!
Afla cum poti sa-l feresti pe bebe de insolatie si ce trebuie sa eviti in caz ca a facut.
Bebelușii si canicula – La plajă
Dacă vreți să mergeți cu bebelușul la plajă, căutați un loc umbrit, sub un copac, o umbrelă de plajă. De asemenea, puteți achiziționa un cort special de soare care blochează cel puțin 99% din radiațiile ultraviolete (UVA și UVB). Achiziția este cu atât mai bună, cu cât acesta este prevăzut și cu găuri de aerisire, pentru o bună ventilație. Deoarece un copil sub 6 luni are o piele foarte sensibilă și delicată, ideal ar fi să-l ți departe de lumina directă a soarelui. Dar pentru momentele în care acest lucru nu se poate (când vrei să-l bagi în apă, spre exemplu), folosește o cremă de protecție solară, aplicată în strat subțire, inclusiv pe față.
Pentru un copil mai mare de 6 luni, folosește protecția solară mai des, la fiecare două ore sau ori de câte ori se udă. Alege un produs de protecție solară impermeabil pentru copii, cu un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 15. Aplică această cremă și sub îmbrăcăminte, un tricou de bumbac are un SPF de numai cinci, deci nu-i oferă protecție.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață