Iti este frica de microbi si bacterii? Nu toate sunt nocive, dimpotriva. Afla mai multe despre microbiomul intestinal!
Studiile evidentiaza importanta unui bun microbiom intestinal pentru sanatate, atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Desi multi oameni traiesc cu impresia ca termenii “microbi” si “bacterii” au doar conotatii negative, lucrurile nu stau deloc asa. Pe suprafata corpului nostru precum si in interiorul lui traiesc nenumarate astfel de fiinte, simbioza lor cu celulele organismului uman dand nastere unui super-organism rezistent.
Ce este microbiomul intestinal?
Microbiomul intestinului se refera la toate bacteriile care il populeaza iar un microbiom “bun”, numit si “elastic”, inseamna unul foarte divers si cu putine riscuri de a se transforma intr-unul colonizat de bacterii rele.
Bacteriile ce formează microbiomul colonizează tractul nostru digestiv încă de la nastere, din prima zi si capata stabilitate în jurul vârstei de doi ani, devenind o prezenţă permanentă în viaţa omului. Microbiomul fiecaruia este diferit încă de la naştere, mai precis in functie de modalitatea nasterii: oamenii de ştiinţă au descoperit că bebeluşii născuţi natural sunt acoperiţi cu microbii care traiesc în canalul naşterii, iar cei adusi pe lume prin operaţie cezariană sunt acoperiţi de microbii care există în mod normal pe pielea adulţilor.
Specialiştii estimează că miile de miliarde de microbi ce trăiesc în corpul nostru cântăresc în total aproape 2 kilograme. Majoritatea populeaza tractul intestinal si ii sunt de folos, distrugerea lor avand urmari nocive, precum obezitatea sau dezvoltarea unor afecţiuni ale colonului.
Omul traieste in simbioza cu aceste bacterii: noi le hranim iar ele ne faciliteaza digestia, ne ajuta sa producem vitamine si sa ne crestem imunitatea. Pentru a coexista cu microbiomul nostru, sistemul nostru imunitar trebuie să tolereze mii de specii de bacterii inofensive, bacterii care ne apara luptand impotriva bacteriilor rele, cele care provoaca infectii si boli. Pierderea elasticitatii microbiomului intestinal prin distrugerea bacteriilor bune a fost observata in unele boli precum diabetul, obezitatea, sindromul malabsorbtiei, alergii, boli autoimune.
Sa vedem care este “parcursul” macrobiomului intestinului incepand de la nastere:
In fazele de inceput acest microbiom este foarte “plastic”, aceasta insemnand ca poate fi usor de “alterat” si este usor de influentat de evenimentele petrecute in prima etapa a vietii.
Pe masura ce bebelusul se dezvolta, microbiomul intestinal isi pierde plasticitatea si devine tot mai rezistent la schimbare, fie ea buna sau rea. De aceea este foarte important ca acest microbiom sa fie bun pentru ca el influenteaza ulterior sanatatea.
Care sunt factorii care influenteaza microbiomul intestinului?
Unul dintre factorii cu cel mai mare impact este modul de hranire. Cercetarile au dezvaluit mari diferente intre bacteriile existente in intestinul bebelusilor alaptati si in cel al bebelusilor hraniti cu formula.
Laptele matern are amestecul ideal de probiotice, adica bacterii, si de prebiotice, adica hrana pentru bacterii, astfel incat sa-l ajute pe bebelus sa isi dezvolte un microbiom al intestinului sanatos. Bebelusii alaptati isi iau bacteriile de pe pielea mamei si din laptele sau, bacterii benefice care consolideaza sanatatea copilului.
Un alt factor, de data asta negativ, este consumul de antibiotice. Consumul de antibiotic in primele luni de viata poate reduce efectul protector al alaptarii si poate fi devastator pentru copiii nealaptati in ceea ce priveste sanatatea intestinala.
Alterarea bacteriilor bune din intestine si uzul frecvent de antibiotice in copilaria mica sunt asociate cu luare in greutate excesiva, chiar obezitate. Alaptarea reduce infectiile si previne obezitatea tocmai prin efectul sau pozitiv asupra microbiomului intestinal.
In concluzie, in linii mari, studiile accentueaza importanta alaptarii pentru dezvoltarea unui microbiom intestinal bun si atrage atentia asupra urmarilor negative pe care antibioticul dat in primele luni de viata fara a fi absolut necesar.
Cand nou-nascutul/bebelusul se confrunta cu o infectie bacteriana, antibioticele pot salva viata, sunt de neinlocuit, insa din pacate ele sunt prescrise de multe ori fara a fi nevoie, “preventive” sau in infectii virale de aceea trebuie sa ne alegem cu grija doctorii.