Infectia cu rotavirus este raspandita la scara atat de larga, incat se considera ca practic toti copiii ajung sa fi fost infectati inainte de varsta de 5 ani. Cu cat varsta copilului este mai mica, iar tulpina infectanta mai agresiva, cu atat boala este mai severa. In prezent, inca se inregistreaza decese cauzate de infectia cu rotavirus: pana la 60 de copii mor anual in Statele Unite, si aproximativ 500.000 copii mor anual in intreaga lume.
Informatii despre infectia cu rotavirus
Rotavirusul este un virus a carui principala caracteristica este rezistenta deosebita in mediul extern. El este foarte stabil si ramane viabil in mediu pana la cateva luni. Patrunderea in corp se face pe cale orala, cel mai adesea prin intermediul mainilor murdare, sau prin jucariile folosite la comun. Din pacate, trecerea prin boala nu garanteaza dezvoltarea imunitatii, caci doar 38% dintre copii manifesta apoi rezistenta la o infectie ulterioara. E adevarat, o a doua infectie are sanse mari sa evolueze cu simptome mai usoare si mai putin violente decat prima.
Dupa contactul cu virusul, perioada de incubatie este mai scurta de doua zile. Violenta simptomelor depinde de varsta copilului si de existenta sau nu, in antecedente, a unei infectii anterioare. De obicei, intre 3 si 6 luni se intalnesc simptomele cele mai grave, dar ele pot aparea oricand. Diareea apoasa, varsaturile frecvente si febra determina o deshidratare rapida si periculoasa. Simptomele pot persista pana la 7 zile.
Ce vaccin impotriva rotavirusului exista pe piata?
In prezent, exista doua vaccinuri optionale menite sa previna imbolnavirea cu rotavirus. Este vorba despre Rota Teq, respectiv Rotarix.
RotaTeq
RotaTeq este un vaccin oral pus pe piata de MSD Vaccins. El contine 5 tulpini vii de rotavirus si poate fi administrat incepand cu varsta de 6 saptamani. Administrarea se face in 3 doze, administrate la intervale de minim 4 saptamani. Prima doza se ofera intre varsta de 6 si 12 saptamani, iar ultima doza ar trebui administrata inainte de varsta de 6 luni.
Rotarix – vaccinarea impotriva rotavirusului la bebelusi
Rotarix este de asemenea un vaccin antirotaviral oral, care ofera protectie, conform studiilor efectuate, impotriva a 7 dintre cele mai virulente tulpini de rotavirus de circulatie mondiala identificate la copii.
Vaccinarea se efectueaza cu ajutorul a doua doze admnistrate oral, prima la varsta de peste 6 saptamani, iar cea de-a doua inainte ca sugarul sa implineasca 6 luni. Vaccinul contine virusul viu, atenuat, iar protectia obtinuta dupa vaccinare se dezvolta la 78 – 95% dintre copii.
Exista riscuri asociate vaccinarii?
Ca in cazul oricarui alt vaccin, copiii pot manifesta o usoara reactie febrila postvaccinala. Alte reactii frecvent intalnite si bine cunoscute de catre mamici sunt nervozitatea sau lipsa poftei de mancare.
Reactia adversa care i-a ingrijorat pe cercetatori, si care a facut ca un alt vaccin antirotaviral mai vechi sa fie retras in trecut de pe piata, este legat de riscul de aparitie a invaginatiei intestinale dupa vaccinare.
Studiile efectuate pe RotaTeq au demonstrat ca, in lotul de 35.000 sugari vaccinati, 6 au dezvoltat invaginatie intestinala, prin comparatie cu lotul placebo, similar ca numar, in care 5 bebelusi au dezvoltat aceasta problema.
In ceea ce priveste Rotarix, studiul principal a inclus 31.500 copii vaccinati si acelasi numar de copii care au primit placebo. Invaginatia intestinala a aparut la 9 sugari vaccinati si la 16 sugari nevaccinati.
Prin urmare, se poate conchide ca vaccinurile impotriva infectiei cu rotavirus pot fi considerate sigure din acest punct de vedere, neexistand reactii adverse severe.
Ca in cazul oricarui alt vaccin, se recomanda prudenta in cazul copiilor imunosupresati, dupa cum e indicata adaptarea schemei de vaccinare conform indicatiilor producatorului in cazul bebelusilor nascuti foarte prematur.