Diareea este una dintre cele mai frecvente probleme care apar la bebelusi. Alimentatia, diversificarea, faptul ca baga in gura orice le cade in mana sunt factori care ii expun pe bebelusi. Iata ce poti face acasa pentru a regla tranzitul intestinal al bebelusului cu diaree.
Ce este diareea?
In general scaunele bebelusului sunt mai moi decat ale adultilor. Daca insa apare o modificare a numarului de scaune pe care bebelusul tau le are zilnic, daca scaunele lui sunt mult mai moi, apoase si frecvente, probabil ca bebelusul tau are diaree.
Ce declanseaza diareea la bebelus?
Exista numeroase cauze ale diareei la bebelus. Cel mai adesea, diareea este cauzata de un virus, o bacterie sau un parazit care au patruns in sistemul sau digestiv cu alimente, apa sau obiecte contaminate. Diareea poate fi insa si rezultatul unei alergii alimentare sau medicamentoase, al consumului unei cantitati mari de suc de fructe sau al unor combinatii alimentare neinspirate.
Care sunt riscurile cand bebe are diaree?
Principalul risc la bebelusii care au diaree este deshidratarea. Bebelusii sunt extrem de expusi la deshidratare, care poate avea consecinte grave. Asadar, NU INTARZIA SA SUNI MEDICUL sau sa te prezinti la camera de garda daca bebelusul incepe sa urineze mai rar, daca este extrem de irascibil sau din contra, moale si letargic, daca plange fara lacrimi, daca are gurita uscata sau buzele crapate, daca fontanela este adancita.
De asemenea, este esential sa suni medicul daca diareea este insotita de varsaturi sau febra, daca exista sange in scaun sau daca scaunul este negru, alb sau rosu. Daca diareea este determinata de alergia la un aliment sau un medicament, mai pot aparea si alte simptome asociate, de la banala si incomoda urticarie, la umflarea mainilor, a fetei sau a limbii. Daca exista semne clare de alergie, este esential sa mergi imediat la camera de garda sau sa suni la 112, deoarece lucrurile se pot agrava foarte repede.
CITEȘTE ȘI: Cum arată deshidratarea ușoară, moderată sau severă la copii
Ce remedii poti aplica acasa in caz de diaree?
Ofera-i copilului tau solutii de rehidratare adecvate varstei si greutatii. Ele sunt mai bune decat apa simpla, caci contin si mineralele pe care copilul le pierde din cauza scaunelor numeroase. De asemeni, il poti rehidrata cu ceai de menta indulcit cu glucoza sau cu supa de legume (radacinoase, doar!) strecurata.
Daca alaptezi se recomanda continuarea alaptarii dar elimina din alimentatia ta tot ceea ce ar putea declansa diareea la copil. Daca bebelusul a inceput diversificarea, ofera-i mancare de regim: banane nu foarte coapte, sos de mere, orez sau cereale cu orez, pudra de roscove, branza de vaci.
Daca bebelusul e mai mare, ii poti da si paine prajita sau covrigi uscati sau sticksuri. Atentie la cantitatea de sare din aceste produse si evita covrigii cu diverse seminte (susan, mac, floarea soarelui si asa mai departe)! Se considera ca pastele si cartofii albi fierti sunt de asemenea alimente acceptabile in dieta copilului cu diaree.
Elimina din alimentatia micutului alimentele grase, alimentele bogate in fibre, lactatele (cu exceptia laptelui matern) si dulciurile. In cazul copiilor mai mari de un an si care au diaree fara varsaturi, medicii considera ca ar trebui continuata o dieta normala, eliminand doar alimentele cunoscute pentru efectul lor laxativ.
Citește și despre:
Reflexul de gag la bebeluși
Bebe bagă totul în gură
Suptul degetului sau suzeta?
Cum îl putem scapa pe bebe de obiceiul de a băga totul în guriță
Reguli de igiena alimentara in bucatarie
Astfel, din punctul lor de vedere, copilul ar trebui sa primeasca in continuare carne slaba preparata dietetic, iaurt, fructe si legume, excluzand desigur prunele sau perele. Bacteriile lactice din iaurt ajuta la restabilirea echilibrului normal al florei intestinale, iar fructele si legumele sunt bogate in minerale care compenseaza pierderile cauzate de scaunele numeroase.
Conform sfatului medicilor, bebelusii si copiii mici NU AR TREBUI sa primeasca medicamente antidiareice de tipul Smecta. Ele incetinesc tranzitul intestinal si, implicit, eliminarea din intestin a agresorului care a declansat diareea. Daca diareea e de cauza infectioasa, e esentiala o igiena riguroasa pentru a preveni reinfectarea.
Tu ce remedii aplici acasa intr-un episod de diaree?
CITEȘTE ȘI: Regimul alimentar în cazul bolii diareice la copiii (scaune proaste)