Stiai ca igiena stricta in bucatarie reduce cu pana la 95% cazurile de tulburari gastrointestinale la copii? Iata, pe scurt, cum ar trebui sa procedezi cand vine vorba de masa celui mic, pentru ca sa fii sigura ca totul va fi in regula!
Respectarea catorva reguli simple de igiena poate reduce riscul ca cel mic sa se aleaga cu toxiinfectii alimentare sau chiar…carii. Iata ce reguli trebuie sa respecti! Desi poate nu iti vine sa crezi, avand in vedere ca te speli pe dinti dupa fiecare masa si ca folosesti ata dentara o data pe zi, exact asa cum a recomandat stomatologul, gura ta este plina de bacterii.
S-a demonstrat ca multe dintre aceste bacterii sunt implicate in procesul de aparitie a cariilor dentare, asa ca este bine sa previi situatia in care ele vor ajunge sa colonizeze si gura micutului tau! Este vara, iar alimentele se degradeaza mai repede si uneori fara sa dea semnale „de alarma” inainte.
Un aliment chiar si usor degradat (o supa la inceputul procesului de acrire, de exemplu) poate declansa varsaturi si diaree, care sunt extrem de greu de tratat la un copil mic sau foarte mic, care se deshidrateza foarte usor. Pentru a evita astfel de situatii, trebuie doar sa respecti cateva reguli simple!
Reguli de igiena alimentara
Este bine ca macar pana cand incepe sa manance din mancarea familiei, bebelusul sa aiba propriul set de tacamuri, vase pentru mancare, o craticioara a lui si un burete de vase doar pentru vasele lui. Buretele de vase se schimba saptamanal.
Intotdeauna, vasele bebelusului, ca si orice alt vas folosit in bucatarie, se spala cu burete curat, detergent de vase si se clateste bine bine sub jet puternic de apa. De fiecare data cand speli vasele, trebuie sa inchei prin a spala chiuveta de bucatarie, cu detergent de vase. Studiile au aratat ca chiuveta de bucatarie este mai murdara decat toaleta!
Foloseste un tocator separat pentru carne si unul pentru celelalte alimente. Intotdeauna spala cu detergent cutitul sau alte instrumente de bucatarie care au intrat in contact cu carnea cruda, inainte de a le folosi la altceva. Alege tocatoare din sticla sau granit. Cele din plastic sau lemn capata in timp crapaturi fine care adapostesc numeroase bacterii si care nu pot fi curatate suficient de bine de resturile de mancare.
Daca trebuie sa gusti mancarea, fa-o cu o lingura pe care o dai apoi la spalat. Chiar daca mancarea inca fierbe, nu baga niciodata in cratita lingura care a fost bagata in gura. Nu faci decat sa colonizezi mancarea cu bacteriile din gura ta, care se vor inmulti si vor accelera procesul de stricare.
Intotdeauna baga mancarea in frigider imediat ce ai terminat-o de preparat! Mancarea care ramane sa se raceasca lent pe aragaz petrece multe ore la o temperatura perfect favorabila bacteriilor care o degradeaza! Nu baga niciodata in gura lingura bebelusului. Daca trebuie sa verifici gustul mancarii, foloseste o lingurita curata, gusta si apoi pune-o direct in chiuveta. Daca trebuie sa mai adaugi ceva in mancare si apoi sa o gusti iar, foloseste o lingurita curata ori de cate ori trebuie sa gusti.
Daca trebuie sa verifici temperatura mancarii inainte de a-i da celui mic prima lingurita, pune un varf de lingurita pe dosul mainii tale si gust-o de acolo. Sau, la fel, foloseste o lingurita curata pe care, odata ce ai gustat, o pui in chiuveta.
Biberoanele de lapte se spala cu apa calda si detergent de vase imediat dupa utilizare, si se clatesc foarte foarte bine. Periodic, ele trebuie sterilizate, pentru ca oricat de bine le-ai spala, pot ramane resturi de lapte pe care se dezvolta bacterii patogene foarte periculoase pentru micutul tau.
NICIODATA nu „clati” in gura ta tetina, suzeta sau alt obiect al bebelusului. Vedem adesea numeroase mame care scot suzeta copilului din geanta si o baga intai in gura proprie ai apoi i–o ofera. Este un obicei nociv, si din punct de vedere al igienei, si din alte puncte de vedere.
Tu ce reguli de igiena in bucatarie ai mai adauga la lista noastra?
Citește și despre:
Reflexul de gag la bebeluși
Când bebe are diaree – Remedii care funcționează
Suptul degetului sau suzeta?
Cum îl putem scapa pe bebe de obiceiul de a băga totul în guriță
Bebe bagă totul în gură