Atunci cand vine vorba de alimentatia copilului, orice mamica a auzit de E-uri, aceste amenintari aduse sanatatii celui mic. Stii ce sunt E-urile si ce pericole prezinta? Daca iti faci griji legate de acest subiect, te vom ajuta sa intelegi mai bine de unde vin E-urile si ce poti face pentru a-ti proteja copilul!
Este normal sa iti faci griji pentru sanatatea copilului tau si sa doresti sa ii dai ce este mai bun de mancare. Alimentatia este deosebit de importanta in cresterea si dezvoltarea celui mic. Dar ce te faci atunci cand vezi ca majoritatea etichetelor sunt pline de E-uri?
Ce sunt E-urile?
Codificarea E este o lista de nume data de Uniunea Europeana pentru diverse substante. Lista de E-uri care pot fi introduse in mancare este testata, pentru ca nu toate E-urile au ”permisiunea” de a ajunge in farfuria noastra. Majoritatea persoanelor sunt deosebit de reticente in a consuma orice produs care are E-uri pe eticheta. Dar E-urile in sine nu sunt ceva care ar trebui sa ne sperie: ele sunt pur si simplu niste denumiri existente in Uniunea Europeana.
Spre exemplu, oxigenul are o codificare E. Daca dorim sa evitam cu orice pret E-urile, ar fi foarte bine daca nu am mai respira. Multe dintre substantele codificate E sunt chiar bune pentru sanatate si provin din plante, chiar daca pot „suna” foarte amenintator. Colorantul alimentar galben E101, cunoscut sub denumirea de riboflavina, este vitamina B2. Vitamina E a primit numele de E306, iar vitamina C este E300.
Ce alimente contin E-uri?
Adevarul este ca E-urile apar in natura si sunt, in mare parte, produse de plante. Merele (chiar si cele bio) contin E306, E101, E300, E570 si E296. Bananele contin urmatoarele E-uri: E460, E515, E300, E306 si E160a.
Chiar si alimentele care nu au nici un fel de E-uri pe eticheta, le conțin. Spre exemplu, un suc de rosii pe eticheta caruia scrie: suc de tomate, sare iodata, acid citric si busuioc, va contine E330, E161h, E160d si E375. Multe alte alimente care pot fi chiar periculoase pentru sanatate pot avea pe eticheta aditivi trecuti fara codificarea E, tocmai pentru a nu speria consumatorii. Un tip de branza poate avea trecut pe eticheta, ca ingredient, lactatul de calciu, chiar daca aceasta substanta este codificata ca E327. Iar lactatul de calciu, care este un regulator de aciditate, se da si sub forma de comprimate pentru a trata deficienta de calciu in perioada cresterii.
Deci aparitia unui „E” pe eticheta nu face ca in toate cazurile un aliment sa fie nesanatos, iar faptul ca un hamburger nu are trecut nici un E in lista de ingrediente, nu il va face bun pentru sanatate!
Cum ne putem apara sanatatea?
Ceea ce poti face pentru a te asigura ca ii dai copilului sa manance alimente sanatoase este sa incluzi in alimentatia lui multe legume si fructe. O dieta echilibrata este cea mai buna reteta pentru sanatate. Evita alimentele care sunt bogate in grasimi si pe cele care au o lista deosebit de lunga de ingrediente. Pe cat posibil, evita dulciurile din comert, care au cantitati nesanatoase de zahar. Este mai bine sa pregatesti un mar copt acasa decat sa recurgi la ciocolatele si bomboane. Nu te baza nici pe biscuiti sau cornuri pentru va si acestea pot contine o cantitate prea mare de zahar.
De asemenea, daca te temi pentru sanatatea familiei tale, este bine sa eviti carnea procesata, care poate contine multe ingrediente dubioase. Cu un piept de pui poti evita multe dureri de cap si poti pregati mancaruri delicioase sau gustari la cuptor excelente. Incearca sa ii dai alimente facute in casa (chiar si acei morcovi plini de E-uri) si sa eviti, cat mai mult timp, mancarea de fast-food.
Tu ti-ai facut griji in privinta E-urilor? Stii persoane care incearca sa le evite cu orice pret?