- Cum se îmbracă un bebeluș vara
- Când e periculos să scoți un bebeluș la plimbare
- Plimbarea cu căruciorul – ce e bine să eviți
- Bebe născut vara, când și cum îl scoatem afară
- Plimbarea copiilor mai mari de 1 an
Zilele caniculare și nopțile toride s-au instalat deja. Iar bebelușii, deși par să-i intereseze doar alăptatul, joaca și somnicul, pot suferi și ei din cauza căldurii, ori a soarelui arzător de vară. Aerul curat și plimbările nu au cum să le facă rău, dimpotrivă, însă trebuie respectate câteva reguli pentru a preveni neplăcerile verii. Indiferent de anotimp, bebelușilor le face bine să stea în aer curat. Singura condiție, indiferent de anotimp, este ca vremea să fie blândă – nici foarte cald (vara), nici extrem de frig (iarna).
Cum se îmbracă un bebeluș vara
Bebelușii nu pot transpira. Asta înseamnă că nu își pot regla singuri temperatura corpului. Ceea ce ne aduce în pragul supraîncălzirii și al pericolelor pe care aceasta le implică. Regula e ușor de ținut minte: chiar dacă vorbim de un bebeluș, acesta nu are nevoie de haine mai multe decât porți tu, mami, la plimbare. Dacă tu ai un tricou și o pereche de pantaloni scurți, scoate-l la plimbare în scutec și într-un body. Sau scutec și un tricou. Ține cont că bebelușii stau mult timp pe spate, în cărucior și se încălzesc oricum. Așa că nu-l îmbrăca mai gros decât ești tu îmbrăcată! Bebelușul va purta pălăriuță și va fi hidratat corespunzator. CITEȘTE ȘI: Câtă apă ar trebui să bea un copil? | Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copii
De asemenea, bebelușii sub vârsta de 6 luni nu au voie să fie expuși direct în soare. Nici chiar în orele dimineții. Specialiștii dermatologi susțin că până la această vârstă nu este indicată nici crema de soare, așa că cele mai bune locuri de petrecut afară cu bebelușul rămân locuri umbroase din parcuri sau din grădină. După vârsta de 6 luni bebelușul poate fi dat cu crema de protectie solara. Reține aceste recomandări de la pediatru și dermatolog:
- fără soare deloc în intervalul orar 11-16
- se evită pe cât posibil expunerea copilul mai mic de 12 luni direct la soare
- înainte de 6 luni asigurăm protecție solară prin mijloace fizice (hainuțe, pălărie)
- aplicați protecție solară înainte de a pleca de acasă
- protecție solară este necesară și în mașină.
Nu uita că umiditatea și căldura sunt principalii factori care duc la apariția iritației de scutec, atât de neplăcută pentru bebeluși. Indiferent că sunteți acasă sau la plimbare în aer liber, schimbatul cât mai repede a scutecului murdar îl ferește pe bebe de iritații, mai ales pe timpul verii. CITEȘTE ȘI: Iritația de scutec – Ce ingrediente sunt de ajutor când s-a produs
Când e periculos să scoți un bebeluș la plimbare
Indiscutabil, există multe beneficii ale expunerii copilului la aer curat, îi crește imunitatea, ajută la sinteza vitaminei D, își oxigenează plămânii, se liniștește, iar când va mai crește nițel, tot ce se întâmplă în jurul lui îl va stimula curiozitatea. Pe timp de vară nu vei scoate bebelușul la plimbare la orele prânzului, in miezul zilei, cand abia poti sa respiri de caldura. E putin probabil sa aprecieze aceasta initiativă, în miezul verii, când abia poți să respiri și curg toate apele pe tine. Mai ales la prânz razele solare sunt extrem de dăunatoare pentru pielea sensibilă a copiilor! Plimbarea zilnica a copilului mic ar trebui să se petreacă în intervalele orare: 8-10.30 sau 17.30 – 20.30. Aceste intervale orare sunt cele mai potrivite pentru plimbare. Pe timp de vară când temperaturile depășesc 30 grade Celsius se evită orice ieșire cu bebe, oricât de scurtă, în intervalul orar 10.30 – 17.30.
Afară ploua, ieșim cu bebe la plimbare?
Plimbarea zilnica se amână dacă afară toarnă cu galeata. Ploaia ușoară, mai ales cea de vară, n-ar trebui să fie piedică în scoaterea unui copil la plimbare însă aici e la latitudinea voastră, a părinților, cum decideți să reacționați la aceste condiții meteo. Dacă vorbim de un nou născut sau bebe mai mic de 6 luni așteptăm să se oprească ploaia și apoi ieșim. De cele mai multe ori, copilul este învățat să reacționeze la acestea după cum este reacția părinților la el… O ploaie măruntă poate fi o ocazie minunata sa probezi husa de ploaie a caruciorului. Bebelusul mai mare va adora târâitul monoton al ploii pe carucior iat tu, mami, îți vei „clăti” gândurile.
Afară bate vantul, ieșim cu bebe la plimbare?
Vântul puternic este contraindicat în timpul unei plimbări. Dacă este cald afar și dacă sunt doar rafale scurte, puteti ieși la o plimbare nu foarte departe de casă. În cărucior sau într-un sistem ergonomic de purtare, bebe este destul de bine protejat! CITEȘTE ȘI: Ghid complet de vară pentru părinții cu bebeluși
Ce facem în zilele cu ceață?
O ceață groasă poate face plimbarea neplăcută si pentru noi, oamenii mari, dar dacă copilul tau nu este astmatic si nu suferă de alte probleme respiratorii, și ai o urgență de rezolvat nu se va întampla nimic dacă iesiți pe ceață. Ceața de obicei se ridică în câteva ore, plimbarea zilnică va fi mult mai plăcută dupa aceea! Situații când nu e recomandat să scoți copilul afară, la plimbare:
- când e răcit (are febră, o stare generală proastă);
- când are o boală contagioasă (enteroviroza, toxiinfecție, o boală a copilăriei);
- când afară este foarte cald (peste 35 °C) sau foarte frig (sub -10 °C).
Plimbarea cu căruciorul – ce e bine să eviți
În primul rând, supraîncălzirea. Folosește un cărucior care să permită ventilarea aerului și nu-l acoperi nici măcar cu o pânză cu ochiuri largi! Nu e nevoie! Făcând asta, riști să-l supraîncălzești, iar el să se deshidrateze, să se supraîncălzească, mai ales dacă e și îmbrăcat necorespunzător, adică prea gros. În cărucior, acoperit, fără să intre aer la el, bebelușul va respira același aer pe care l-a expirat. Lipsa acută de aer poate duce la oboseală cardiacă, o afecțiune congenitală care se agravează de la oboseală și de la lipsa de aer, care se diagnostichează tocmai după un episod de insolație sau supraîncălzire. Chiar nu e de glumit cu supraîncălzirea! CITEȘTE ȘI: Pericolul de sufocare într-un cărucior acoperit
Bebe născut vara, când și cum îl scoatem afară
Nu există o regulă strictă în privința primei ieșiri la aer cu bebelușul. Pediatrii spun că, vara, prima plimbarea a unui nou-născut se poate face chiar din prima săptămână de viață. Iarna este nițel mai dificil, pentru că bebelușul nu-și poate încă regla singur temperatura corpului. Vara, însă, e liber la plimbare! Desigur, se vor evita spațiile aglomerate ori închise (supermarketuri, mall-uri, vizite – aerul condiționat nu-i face bine unui bebeluș) ori gălăgioase, în condiții meteo permise. Spre exemplu, vara, un bebeluș trebuie scos dimineața și seara, când căldura nu este atât de mare ca la prânz. În antiteză, iarna este recomandat să scoți copilul la orele prânzului, când temperaturile sunt mai blânde. Pentru prima plimbare a unui nou-născut se recomandă căruciorul, neacoperit însă.
Plimbarea copiilor mai mari de 1 an
De îndată ce o ia în picioare, se schimbă câteva dintre aspecte atunci când vorbim despre plimbare, dar și unele reguli.
Plimbarea copilului mai mare de 1 an, CE NU SE SCHIMBĂ:
- hainele pe care le va purta un copil de peste 1 an când iese vara la plimbare nu vor fi mai multe decât porți tu, ca părinte. Un tricou și o pereche de pantalonași scurți sau lungi și subțiri, dacă e mare fan locuri de distracție.
- orele de plimbare rămân neschimbate: dimineața, până în ora 10, și seara, după ora 17-18.
- copilul peste 1 an trebuie să poarte pălărioară/șapcă pentru a preveni insolația.
- căruciorul e încă de mare folos, dar poate fi folosit unul ușor, sport, fără a fi acoperit cu nimic. Supraîncălzirea este un pericol și pentru copiii mai mari!
Plimbarea copilului mai mare de 1 an, CE SE SCHIMBĂ:
- înainte de a ieși la plimbare vara, copilului i se aplică cremă de protecție solară pentru a preveni arsurile pielii;
- copilului i se oferă din când în cad apă pentru a preveni deshidratarea. Chiar și atunci când se joacă la umbră, căldura îl poate deshidrata!
- nu se oferă copilului gustări/fructe în parc, la joacă, nici dacă îi sunt dezinfectate mânuțele, pentru a preveni diareea sau alte neplăceri ale verii.
- atenție la căpușe! Evită zonele cu iarbă înaltă și arbuști. Poți preveni mușcăturile de căpușe sau alte insecte folosind spray-uri speciale împotriva lor. Cu toate acestea, controlează bine pielea copilului când vă întoarceți de la plimbare, dar și pe câinelui, dacă aveți.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.