Mamicile vorbesc mai des decat ar fi cazul despre suplimentarea alimentatiei bebelusului cu macar un biberon de lapte praf pe zi. Dar este aceasta suplimentare necesara? Care sunt motivele reale pentru care se ofera bebelusului lapte praf? Care sunt miturile in legatura cu aceasta practica?
Oamenii de stiinta au stabilit ca raul pe care il produce un singur biberon de lapte praf florei intestinale este remediabil complet abia intr-o luna de alaptare. Desi laptele praf a salvat vieti, folosirea lui este incriminata in zone sarace ale lumii de exemplu, unde laptele praf poate pune la modul foarte serios in pericol sanatatea copiilor din cauza lipsei surselor de apa adecvate.
Departe de a fi neaparat un lucru bun, laptele praf este la indemana oricarei mamici. Nesigura pe resursele ei, orice mama poate intra in prima farmacie sau supermarket si sa ia de pe raft o cutie de lapte praf. Care sunt motivele care le determina pe mame sa le ofere bebelușilor și nou născuților lapte praf si care sunt motivele intemeiate care chiar ar justifica aceasta practica? De ce vor mamele se le dea bebelusilor lapte praf? Exista cateva justificari extrem de frecvent intalnite in randul mamicilor.
Se ofera lapte praf deoarece bebelusul nu ia suficient in greutate.
Medicii de moda veche sunt tributari conceptiei ca cel putin in primele 3 luni de viata bebelusul trebuia sa castige in greutate cate 1 kg in fiecare luna. Este o asteptare nerealista!
Se ofera lapte praf pentru ca bebelusul se trezeste des noaptea.
Este perfect adevarat, copiii alaptati se trezesc noaptea mai des decat copiii hraniti cu lapte praf. Daca insa ne gandim in primul rand la binele copilului, beneficiile sanului sunt incomparabile cu cele ale laptelui formula. In plus, este perfect natural ca bebelusii sa se trezeasca de mai multe ori pe noapte, este in firea umana sa se intample asta, este un mecanism vechi de supravietuire.
CITEȘTE SI DESPRE: Creșterea în greutate la bebelușul alăptat
Pentru ca mama asa a auzit de la alte mamici ca le merge bine cu lapte praf
Exista multe practici gresite care se perpetueaza astfel, deoarece mamicile au mai multa incredere in „experienta” celorlalte mame, decat in sfaturile unui medic. Este un bun moment sa incepem sa renuntam la acest gen de indrumare si sa cautam sa ne informam din surse serioase.
Se ofera lapte praf deoarece bebelusul are colici
Ei bine, aparitia colicilor nu are nici o legatura cu tipul de alimentatie a bebelusului. Desi, teoretic, bebelusii alaptati sunt expusi la riscul de a se balona din cauza a ceea ce a mancat mami, in practica s-a dovedit ca frecventa aparitiei colicilor este mai mare in cazul copiilor care primesc biberon. Motivele sunt mai multe, dintre ele amintim numai faptul ca tetina nu poate sa asigure un flux de lapte asemanator celui obtinut la san, iar laptele praf este mai greu digerabil.
CITEȘTE ȘI: Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
Pentru ca astfel mama se poate intoarce la serviciu.
Din pacate, aceasta este doar o scuza. Dupa varsta de 1 an, iar in cazul multor copii care sunt bine diversificati chiar si mai devreme, cel mic poate primi lapte doar dimineata la trezire si apoi dupa-amiaza, seara si noaptea. Numeroase femei alapteaza cu succes chiar daca au revenit la serviciu in primele luni de la nastere, iar copiii lor nu au primit nici macar o singura portie de lapte praf.
Se ofera lapte praf pentru ca bebelusul nu se satura.
De cele mai multe ori este doar o impresie gresita a unei mamici aflate la inceput, lipsita de sustinere si de incredere in ea si in bebelus. E adevarat ca in timpul puseelor de crestere sau a colicilor, bebelusul poate lasa impresia ca nu se satura, dar este doar o impresie. Cu rabdare, punand copilul la san la cerere, in cateva zile problema este rezolvata si depasita.
CITEȘTE ȘI: Bebelușul nu se satură cu lapte matern și are nevoie de supliment | 7 presupuneri greșite
Care sunt insa motivele reale pentru care medicii pediatri ajung sa recomande administrarea de lapte praf?
In cazul unei boli materne al carei tratament este incompatibil cu alaptarea, care nu are alternativa compatibila cu alaptarea si care nu poate fi amanat fara a pune sanatatea sau viata mamei in pericol. Aceste situatii sunt grave insa, din fericire rare, majoritatea tratamentelor pe care le-ar avea de urmat cele mai multe femei fiind compatibile cu alaptarea sau avand alternative acceptabile si pentru bebelus.
In cazul unei boli severe care il impiedica pe bebelus sa se alimenteze la san. Ce nu trebuie sa pierzi niciodata din vedere este ca o crestere nesatisfacatoare a bebelusului poate avea numeroase cauze, insa „laptele meu nu e bun/nu e destul de gras” nu se numara printre ele. Daca medicul pediatru observa ca bebelusul tau creste insuficient, iti va recomanda probabil sa ii feci o serie de analize pentru a stabili adevarata cauza a acestui fenomen.
CITEȘTE ȘI: Când este necesară hrănirea nou născutului cu lapte praf | Când nu pot alăpta mamele
Tu ai fost sfatuita sa ii oferi bebelusului lapte praf? Care au fost motivele aduse in discutie?