Bebelusii sunt foarte vulnerabili in fata bacteriilor. Un mediu foarte prielnic dezvoltarii si inmultirii acestora este laptele, atat cel matern, cat si cel de alta provenienta.
Odata ales biberonul potrivit pentru bebelusul tau, trebuie sa ai in vedere un pas foarte important in ingrijirea lui: cum sa speli si sa mentii curate sticla si tetina. Nou-nascutii si bebelusii nu au sistemul imunitar complet dezvoltat si sunt mult mai sensibili la infectii provocate de virusuri, bacterii si paraziti. De aceea, fie ca biberonul este din sticla, fie din plastic, trebuie sa te asiguri ca este impecabil.
Cum te asiguri ca biberoanele si accesoriile sunt perfect curate
Spala sticla si tetina cu apa si detergent de vase, clateste-le bine sub jet de apa rece, apoi pune-le in sterilizator. Daca folosesti pompa de san, este important ca si aceasta sa fie spalata si sterilizata.
Sterilizarea este un pas complementar curatarii traditionale a biberonului si o masura de siguranta impotriva microbilor. Este important ca inainte de prima folosire sa fie asigurata dezinfectarea sticlei si a tetinei, dar si in cazul in care:
- Biberonul sau accesoriile au fost folosite de alt copil;
- Bebelusul a fost bolnav;
- Bebelusul a fost nascut prematur sau are probleme de sanatate;
- Nu ai acces la apa potabila.
Cat de des este necesara sterilizarea si cand poti renunta la ea
Frecventa sterilizarii o poti decide tu, tinand cont de recomandarile medicului pediatru. In general, nu este necesar, nici recomandat sa sterilizezi sticla si accesoriile prea des. Prin spalare cu apa si sapun, clatire si uscare completa, poti sa fi sigura ca ai exclus riscul de infectii (in afara situatiilor enumerate mai sus). Daca ai, totusi, indoieli in privinta eliminarii bacteriilor, poti steriliza biberonul o data pe zi.
Sterilizarea la intervale regulate este recomandata in primul an de viata. Poti rari intervalele dupa varsta de trei luni, cand sistemul imunitar al copilului este mai bine dezvoltat si mai puternic.
In cazul in care biberonul sau accesoriile folosite sunt deteriorate, oricat de putin (crapate, sparte, strambate, cu miros neplacut etc.), sterilizarea nu este solutia potrivita si cel mai bine este ca acestea sa fie inlocuite.
Metode de sterilizare
Cele mai populare si eficiente metode de sterilizare constau in folosirea unui sterilizator electric cu abur, a unui sterilizator cu abur pentru cuptorul cu microunde sau in sterilizarea prin fierbere.
Toate metodele asigura distrugerea microorganismelor prin expunerea la temperaturi foarte inalte, asadar alegerea metodei ideale poate depinde de alti factori.
Ai in vedere nu doar impactul asupra bugetului, ci si alte aspecte, specifice fiecarei tehnici de sterilizare.
Sterilizatorul electric cu abur
Aburul sterilizatorului electric atinge temperaturi mai mari decat cea a apei fierte, distrugand astfel orice urma de microbi sau mucegai. In doar sase minute, biberonul si accesoriile sunt perfect curate si, daca nu este deschis capacul sterilizatorului, acestea raman sterile pana la 24 de ore.
Avantaje: Usor de folosit, rapid, sterilizare prin abur natural, mentine biberoanele sterile, Capacitate: Patru-sase biberoane.
Dezavantaje: Mai costisitor decat alte metode.
Sterilizator cu abur pentru cuptorul cu microunde
Folosind, de asemenea, puterea aburului de a elimina microorganisme, acest tip de sterilizator da rezultate foarte bune, in timp record – intre doua si opt minute.
Avantaje: Convenabil, rapid, simplu.
Dezavantaje: Capacitate mai mica (unu-patru biberoane), iar lungimea ciclului depinde de puterea cuptorului cu microunde.
Sterilizarea prin fierbere
Avantaje: Nu este nevoie de echipament special.
Dezavantaje: Dureaza mai mult decat metodele electrice.
Sterilizarea jucariilor si a altor lucruri care ajung in gura bebelusului tau poate fi un gest exagerat. Daca acestea sunt spalate si copilul ia contact cu ele cat timp sunt curate, nu ai motive de ingrijorare. In privinta biberonului, in schimb, sterilizarea poate sa va asigure amandurora beneficii, cele dintai fiind sanatatea si prelungirea timpului petrecut impreuna.