Pana la ce varsta se sterilizeaza biberoanele? O atentie sporita asupra igienei este de mare importanta in dezvoltarea unui nau-nascut acesta avand un sistem imunitar fragil iar anumiti microbi din mediul ambiant la care adultii sunt imuni pot pune sanatatea lui in pericol. Atunci cand iti hranesti copilul cu lapte praf este necesar sa aloci timp sterilizarii biberoanelor, tetinelor, capacelor. Si unele accesorii pentru alaptat necesita sterilizare (pompa de san, recipientele de pastrare a laptelui matern).
De ce este necesara sterilizarea?
Bebelusii se nasc cu un tub digestiv steril, nepopulat de bacterii. Flora lor intestinala se va forma complet abia in jurul varstei de 2-3 ani in functie de mediul in care creste copilul dar si de alimentatia pe care acesta o primeste. Bebelusii nascuti pe cale naturala si cei alaptati dobandesc in mod firesc bacterii benefice (bune sau prietenoase cu care organismul traieste in armonie) de la mama care au un rol important in sanatatea tubului digestiv. De aceea frecventa tulburarilor de ordin digestiv se intalneste intr-un numar mai scazut la bebelusii alaptati.
Laptele este terenul perfect pentru inmultirea bacteriilor iar daca biberoanele si indeosebi tetinele nu sunt bine spalate cu apa si sapun cat mai repede dupa folosire apoi sterilizate, bebelusul se poate imbolnavi. Citește și despre: Cum alegem biberonul?
Pana cand este necesara sterilizarea?
Asadar pentru a proteja sistemul imunitar destul de imatur si sensibil al nou-nascutului este recomandat sa sterilizam mare parte din obiectele cu care el intra in contact. Pe de alta parte nu trebuie sa ne propunem a crea un mediu cat mai steril in care sa creasca copilul. Acomodarea sistemului imunitar cu sutele de specii de microbi din jurul lui trebuie sa se faca treptat. Din acest motiv nici nu se recomanda ca sterilizarea sa dureze la nesfarsit.
Sterilizarea este absolut necesara in primele 6 luni si poate continua pana in jurul varstei de 1 an cand se va renunta treptat, nu deodata. Specialistii mai sunt de parere ca sterilizarea ar trebui sa dureze pana cand copilul merge de-a busilea si are obiceiul de a duce la gura orice intalneste in cale. Daca diversificarea se incepe inainte de varsta de 6 luni se recomandata sterilizarea ustensilelor, a linguritelor si a castronelelor in special. Daca folosesti un blender este necesar sa-l speli temeinic deoarece cele mai mici urme de mancare ramasa sau intarita pot fi surse de infectie.
Ce tip de sterilizare sa aleg?
Exista mai multe metode de sterilizare. In apa, prin fierbere timp de 10-15 minute, cu solutii chimice sau cu aburi. Metoda de sterilizare prin aburi este una foarte eficienta si sigura care nu utilizeaza substante chimice a caror influenta asupra dezvoltarii copilului nu a fost suficient studiata.
Aceasta metoda foloseste doar aburii si caldura intensa fiind cea mai recomandata de specialisti. Marea majoritate a aparatelor de sterilizat au un timp necesar sterilizarii de cateva minute (variaza intre 10-15 minute) si te anunta cand procedeul a luat sfarsit. Ustensilele raman sterilizare timp de 24 de ore doar daca nu s-a deschis capacul. In functie de necesitati si de vartsa bebelusului tau poti alege tipul de sterilizare.