Ce facem cand bebe refuza biberonul? Dintr-un motiv oarecare, alaptarea bebelusului a devenit imposibil de realizat, iar tu te vezi obligata sa introduci si completare cu lapte praf? Nicio problema: exista pe piata o varietate mare de produse care te vor ajuta sa faci aceasta trecere mai usor, iar medicul tau pediatru iti poate propune cea mai potrivita formula pentru copilul tau.
Ce ne facem, insa, daca micutul nu accepta biberonul? Care sunt motivele pentru care plange de cate ori se apropie ora mesei? Ce poti face sa il ajuti? La toate aceste intrebari vom incerca sa-ti raspundem noi mai jos.
Motive pentru care bebelusul refuza laptele praf
Bebe refuza biberonul. Sau bebe accepta tetina in gurita, dar incepe sa planga cand da de gustul laptelui. Mesele se transforma intr-o sursa de stres si agitatie pentru toata lumea. Care ar putea fi cauzele?
Avand in vedere cat de sensibil este tubul digestiv al bebelusului, dificultatea de a elimina scaunele merge mana in mana cu agitatie si plansete, si orice parinte stie cat este de frustrant sa nu iti poti ajuta copilul sa se simta mai bine. Unii dintre copii au probleme de adaptare atunci cand se realizeaza trecerea de la alaptare la laptele praf, altii, hraniti de la bun inceput cu formula, au colici intense si foarte greu de alinat, asociate cu eliminarea rara a scaunelor.
In cazul in care bebelusul este constipat, se ajunge invariabil la o stare de disconfort abdominal, cauzat de acumularea gazelor si de supraincarcarea intestinului. Este motivul pentru care, instinctiv, micutul refuza sa mai suga, ceea ce ii ingrijoreaza, firesc, pe parinti, caci un aport insuficient de lapte nu numai ca determina stagnarea sau scaderea in greutate, dar cauzeaza foarte repede deshidratare, mai ales la copiii foarte mici.
Chiar daca nu stie sa iti spuna clar ce anume il deranjeaza, copilul da semne clare in legatura cu sursa disconfortului: burtica poate fi balonata si frecvent se aud zgomote intestinale puternice, el plange si isi strange genunchii catre burtica, iar eliminarea gazelor reuseste sa il linisteasca temporar. Daca si scaunele sunt rare – si aici trebuie sa stii ca pana la 6 saptamani e normal ca bebelusul sa aiba intre 1 si 5 scaune pe zi, tiparul lor modificandu-se abia dupa aceasta varsta – iar efortul de eliminare unul considerabil, tabloul este cat se poate de sugestiv pentru constipatie.
Un motiv este refuzul legat de modul de administrare. Unele biberoane sunt mai usor de apucat de catre copil, in timp ce pe altele nu le poate stapani, ceea ce ii creeaza frustrare. Unele tetine curg prea tare, astfel ca micutul se poate ineca sau pur si simplu se simte coplesit de fluxul de lapte. Altele din contra, au un flux prea mic, ceea ce inseamna prea multa munca pentru un rezultat nesatisfacator: o alta cauza de frustrare.
Un alt motiv , se pare ca este momentul in care i se ofera mancarea copilului. De data aceasta, frustrarea este de partea parintelui, caci in loc ca micutul sa stea cuminte si sa isi termine masa, caci este evident flamand, el se agita, vrea sa se ridice cat mai sus, sa vada lumea sau, si mai bine, sa isi continue activitatea in care era deja implicat. Scantece, nervi si, in final, refuzul de a termina portia de manacare, iata cateva dintre lucrurile de care se plang mamicile.
Un alt factor poate fi pozitia de supt a micutului. Oricat de ciudat ar putea suna, asa cum exista bebelusi care nu accepta decat o anumita pozitie la san, sau care vor sa manance numai dintr-un san, in defavoarea celuilalt, exista si micuti care refuza sa manance in brate, sau din contra, in carucior, care vor sa stea musai la orizontala, sau din contra, cat mai vertical posibil. Numai cei care nu au copii inca, se pot mira de gama extrem de variata de idei fixe prin care trec bebelusii.
Bebe refuză biberonul – Am incercat tot, am eliminat cauzele medicale, ce pot sa mai fac?
Ai schimbat deja biberoane si tetine, ai consultat pediatrul care ti-a confirmat ca bebelusul tau e perfect sanatos si nu are nici o anomalie de dezvoltare, dar el nu pare sa se simta bine cu laptele praf pe care i-l oferi? Este agitat, are scaune rare si tari, dureri de burta, sau pur si simplu plange cand vede biberonul?
Ei bine, urmatorul pas care urmeaza sa fie facut este sa incerci sa vezi daca lucrurile se schimba oferind un alt tip de lapte praf. Iti recomandam sa te informezi in legatura cu optiunile disponibile, dar sa discuti si cu medicul despre ideile tale si despre ceea ce crezi ca i s-ar putea potrivi copilului.
Trecerea de la o formula la alta se va face treptat, din macar doua motive. In primul rand, ai ocazia sa ii dai micutului ocazia de a se adapta la noul aliment pe care il primeste. Apoi, se stie ca bebelusii sunt destul de conservatori si de reticenti la nou, iar o trecere brusca i-ar putea „supara” si se poate solda cu un nou refuz, din start si „din principiu”.
Sa fie gustul laptelui praf atat de important pentru bebelusi?
Studiile demonstreaza ca cei mici au un simt al gustului foarte bine dezvoltat, asadar nu trebuie sa te mire faptul ca manifesta preferinte in acest sens. Echipat natural pentru o inclinare catre gustul dulce al laptelui matern, micutii sunt capabili sa sesizeze numeroase variatii subtile, dovada ca unele dintre mamicile care alapteaza spun ca, daca au consumat un anumit aliment foarte aromat (ceapa, usturoi), copilul refuza sanul. Pe de alta parte, exista si mame care povestesc amuzate ca micutii lor erau atat de toleranti incat se intampla ca ele sa fi mancat ceva foarte usturoiat, iar dupa supt, gurita bebelusului sa aiba sii ea un vag miros de usturoi, lucru care sa nu-l fi deranjat absolut deloc. Nu avem nici un motiv sa ne indoim de faptul ca lucrurile stau exact la fel si in cazul laptelui praf.
Probabil ca toate mamicile au gustat formula de lapte praf pe care i-au oferit-o bebelusului, astfel ca au avut ocazia sa observe ca ele difera destul de mult una fata de cealalta. Desigur, la varste fragede, gusturile bebelusilor nu sunt prea rafinate, caci ei nu prea au termen de comparatie, asa ca nu e cazul sa te orientezi dupa standardele tale; probabil ca este una dintre acele situatii in care se aplica foarte bine principiul ca „nu e bun ce e bun, este bun ce-mi place mie”.
Bebelusul este consumatorul, iar tu trebuie sa te lasi ghidata de mesajele pe care ti le transmite; daca produsul pe care i l-ai oferit ii declanseaza tulburari digestive sau de tranzit, sau daca pur si simplu nu pare sa agreeze gustul, primul sfat pe care ti-l va da orice pediatru va fi sa testezi alte formule de lapte praf, pana o vei gasi pe cea care ii satisface nevoile, din toate punctele de vedere.
Mai ales dupa varsta de 1 an cand cel mic este deja familiarizat cu diverse gusturi si texturi, mamicile se pot confrunta cu refuzul laptelui praf, de multe ori din cauza gustului. Solutia in acest caz este sa incercati o formula de lapte cu gust bun, pe care cel mic sa il accepte fara probleme.
In aceste conditii, probabil ca este o idee buna sa ii ceri parerea medicului pediatru, cu care te consulti inainte de orice schimbare importanta in ceea ce il priveste pe bebelus, si sa incerci si tu ceea ce li s-a potrivit atat de bine atator alti copii. S-ar putea sa ai supriza placuta sa constati ca bebelusul tau este entuziasmat de schimbare, si ca si digestia sa se imbunatateste considerabil.
Important de stiut: Laptele matern este hrana cea mai buna pentru sugar si copilul mic, in primele 6 luni si pana la varsta de 2 ani. Alaptarea este cea mai buna metoda de hranire a bebelusilor si ofera numeroase beneficii. Este important ca, inaintea si in timpul alaptarii sa aveti o alimentatie sanatoasa, echilibrata. Combinatia alaptarii cu biberonul in primele saptamâni de viata poate sa reduca productia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alapta este dificila. Trebuie luate in considerare implicatiile sociale si financiare ale utilizarii formulelor pentru sugari. O utilizare incorecta a laptelui pentru sugari sau utilizarea unor alimente sau metode de hranire nepotrivite pot prezenta un risc pentru sanatate. Daca utilizati formule pentru sugari, trebuie sa urmati cu atentie instructiunile producatorului – nerespectarea instructiunilor poate duce la imbolnavirea sugarului. Intotdeauna consultati medicul, asistenta sau moasa pentru sfaturi cu privire la hranirea bebelusului.