Este normal ca un parinte sa isi faca griji atunci cand cel mic pare sa nu manance suficient sau este deosebit de mofturos cu mancarea. Care sunt solutiile pentru a-l convinge sa manance mai mult si mai des?
In primul rand este important sa iti reamintesti constant de faptul ca un copil sanatos nu va manca mai putin decat ii trebuie. Cel mic stie instinctiv cat de mult ar trebui sa manance si va refuza alimentele atunci cand simte ca a mancat suficient. Daca pediatrul este multumit de greutatea lui, atunci nu ai de ce sa iti faci griji. Poti chiar sa faci un set de analize pentru cel mic, daca ti se pare ca ar putea suferi de anumite deficiente in alimentatie, dar numai la recomandarea medicului!
Problemele la ora mesei
S-ar putea ca cea mai mare problema sa nu fie apetitul celui mic, ci asteptarile tale. Ar fi frumos ca fiecare masa sa se incheie cu farfuria goala si sa poti respecta programul pe care ti-ai dori sa il impui, dar realitatea este cu totul alta.
De multe ori cel mic nu poate termina totul si poate sa nu doreasca nici sa guste din anumite mancaruri.
Chiar daca tu ii pregatesti masa cu mult drag, nu uita ca si tu, ca adult, ai anumite preferinte si iti poti pierde apetitul. Nu este corect sa ii ceri unui copil sa respecte ceva ce si tie iti poate parea dificil.
Pofta de mancare a copilului se poate modifica de la zi la zi din diferite motive. Acestea pot tine de cauze medicale, cum ar fi aparitia unor dintisori, raceala sau cazul in care a avut diaree. Mai pot exista cauze pe care nu ai cum sa le previi si care ti-ar putea ramane necunoscute.
De asemenea, nu uita ca cel mic are preferinte, la fel ca orice adult. Anumite alimente i se vor parea apetisante in vreme ce altele, indiferent cat de sanatoase ar fi, nu il vor tenta deloc. Incearca variante diferite si ofera-i mai des alimentele pe care le prefera.
Copilul refuza laptele sau alimentele solide. Exista solutii sa crestem pofta de mancare a copilului.
Evita sa insisti sa manace tot si nu mai incerca sa respecti cu strictete ora mesei. Acest lucru nu va duce decat la frustrari, iar alimentatia va deveni un cosmar atat pentru tine, cat si pentru cel mic. Invata sa tratezi ora mesei cu mai multa flexibilitate si ai incredere ca cel mic iti va arata atunci cand ii este foame.
Daca cel mic este hranit la san, solutia ar putea sa fie deosebit de simpla. Poti incerca o pozitie diferita pentru alaptare sau ai putea sa te muti intr-un alt loc din casa. Este important sa nu renunti repede la alatare daca copilul incepe sa refuze sanul. Daca locul pe care tu l-ai ales pentru a-l hrani pe cel mic ii distrage atentia, s-ar putea ca bebe sa nu se poata concentra pe „sarcina” de a manca.
Acelasi lucru este valabil si pentru micutii care au inceput diversificarea. Daca micutul tau a inceput sa refuze biberonul cu lapte praf poti schimba tetinele sau marca de biberon sau poti incerca direct cu o cana sau cu paiul.
In acest caz este necesar sa maresti cantitatea de lactate din alimentatia sa (iaurt, branza proaspata de vaci, lapte de vaca dupa 1 an) pentru a suplimenta necesarul de calciu si proteine de care are neaparata nevoie pentru crestere sanatoasa.
De asemenea, pentru ei poti incerca sa te joci cu gusturi si forme. Poti face fete zambitoare din mancare si figurine amuzante. Incearca combinatii deosebit de alimente, chiar daca tie nu ti se par apetisante. O alta solutie ar putea fi reducerea numarului caloriilor lichide pe care le consuma cel mic.
Renunta la sucurile de portocale si de mere si ofera-i in schimb apa sau ceai neindulcit recomadat de pediatru. Cteste aici mai multe despre metodele nerecomandate de hranire
Fiecare este diferit!
Tine cont si de faptul ca pe masura ce creste, cel mic nu va mai avea nevoie de atat de multe calorii. Tie s-ar putea sa ti se para ca i-a disparut apetitul, dar el pur si simplu isi regleaza singur nevoile corpului.
Daca apetitul scazut dureaza mai mult de o saptamana, este cazul sa te adresezi unui medic care sa iti ofere solutii si sa se asigure ca nu exista o problema mai serioasa la mijloc.
Evita tratamentele naturiste care cel mai probabil nu vor avea efectele dorite, mai ales daca sunt diferite siropuri dulci din plante. De asemenea, nu ii da vitamine daca acestea nu au fost recomandate de medic!
Evita sa ii oferi mancaruri nesanatoase, cum ar fi mancarea de fast-food sau prea multe dulciuri. Aceste alimente sunt bogate in grasimi si zaharuri, lucruri pe care suntem programati genetic sa le preferam.
Este normal ca odata ce le-a gustat, copilul sa ceara numai cartofi prajiti sau ciocolata, iar salata nu i se va mai parea atat de buna. Si nu ceda tentatiei de a-i oferi numai mancare nesanatoasa pentru ca refuza sa manance altceva.
Si nu uita sa ramai calma si sa nu ceri de la copilul tau mai multe decat ai putea face tu!
Preferintele lui si fluctuatiile in pofta de mancare nu trebuie sa fie neaparat un motiv de stres. Daca cel mic are greutatea pe care ar trebui sa o aiba, nu pleca urechea la parerile altora care iti spun ca ar trebui sa manance mai mult.
Si nu fa comparatii cu alti copii. Fiecare este diferit, iar tu doar trebuie sa inveti ritmul si preferintele copilului tau!
Tu ai avut probleme cu copilul tau la ora mesei? Ce solutii ai gasit pentru a-l face sa manance mai mult? Ati reusit sa respectati ora mesei sau esti o mamica flexibila care ii da de mancare atunci cand copilul cere?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.