Iata ca timpul pe care bebelusul este dispus sa il petreaca in patutul sau este din ce in ce mai scurt. Cu siguranta te intrebi cand poti redecora, ca sa il muti din patutul de lemn sau de plasa intr-un pat de copii! Afla cum trebuie sa procedezi pentru a face usoara mutarea intr-un pat de copil mai mare si ce trebuie sa ai in vedere cand cumperi noul pat.
De ce sa muti copilul intr-un pat normal?
Este posibil ca cel mic sa fi inceput sa escaladeze gratiile patutului. Sau poate ca cel mic a inceput deja sa foloseasca olita si vrei sa poata cobori singur din pat noaptea. Poate te gandesti ca un frumos pat de copil il va tenta si-l va face sa paraseasca patul parintilor. Poate esti insarcinata si vrei sa folosesti leaganul pentru bebelus. Indiferent de motivatie, vine un moment in care trebuie sa faci aceasta trecere.
Dezavantaje ale paturilor normale
Primul dezavantaj este acela ca paturile pentru „copii mari” nu il mai protejeaza pe copil sa nu cada. Desigur, acest dezavantaj poate fi depasit prin cumpararea unei protectii de pat cu sistem de prindere universal.
Al doilea este acela ca dintr-un pat normal copilul poate cobori oricand. Prin urmare este nevoie sa verifici inca o data daca dormitorul este cu adevarat sigur pentru copii. Blocheaza geamurile, mai ales daca se deschid spre exterior. Indeparteaza draperiile sau snururile de la draperii, cu care cel mic se poate juca in jurul gatului si accidenta mortal. Nu lasa in camera copilului radiatoare, resouri sau alte aparate electrice. Daca dormitorul este la etaj, este bine sa asiguri scarile portita.
In cazul copiilor prea mici s-au inregistrat accidente in care acestia au ramas prinsi intre pat si perete. Este bine sa te asiguri ca cel mic nu este atat de mic incat sa i se poata intampla asta.
Cand se petrece marea mutare din patutul de bebelus in patul de copi?
Majoritatea copiilor ajung sa paraseasca patutul de bebelus in favoarea unui pat normal intre varsta de 1 an si jumatate si varsta de 3 ani. Daca este posibil, e bine sa astepti pana spre varsta de 3 ani. Unii copii nu se simt pregatiti sa renunte la confortul leaganului lor nici macar atunci, caz in care e bine sa astepti, tatonand terenul periodic.
Cum procedam pentru a usura mutarea copilului?
Este indicat sa il lasi sa aiba un cuvant de spus in privinta noului sau pat sau a noului mod de amenajare a camerei. Incurajeaza-l, lauda-l, explica-i ca usa va ramane mereu deschisa si ca poate veni in dormitorul vostru ori de cate ori doreste. De asemenea, va poate striga daca are nevoie de ceva. Povesteste-i despre cat e de frumos sa ai camera ta si ce avantaje aduce asta, lauda-l pentru ca de acum este copil mare. Creeaza-i un nou ritual de somn, „de copil mare”.
In cazul in care motivul real al mutarii este nasterea unui nou membru al familiei, este bine sa o faci cat mai la inceputul sarcinii. copilul nu trebuie sa asocieze nasterea fratiorului sau cu alungarea din dormitorul parintilor. Daca nu ai reusit sa faci asta la timp, amana momentul pana cand bebelusul implineste macar 3-4 luni.
Ce trebuie sa ai in vedere cand cumperi noul pat?
Este important sa stii clar de la inceput daca doresti sa cumperi un pat care i se va potrivi copilului si cand va fi adolescent sau daca intentionezi sa mai schimbi mobila o data. In functie de aceasta vei alege dimensiunea de pat cea mai potrivita.
Paturile „tematice” sunt foarte tentante, dar exista riscul ca cel mic sa isi schimbe brusc pasiunile si sa te trezesti cu un pat-masina ca in desene animate de care copilul nu mai este atras. De asemenea, pasiunea fetitelor pentru unicorni nu va tine nici macar pana la varsta scolara, asa ca un pat cu tablia personalizata astfel ar putea fi depasit mult inainte de varsta la care planuiai tu sa il schimbi.
Alegerea unui pat cu dimensiuni standard iti va usura mult gasirea saltelei potrivite si a asternutului de pat de dimensiuni apropiate.
Tu la ce varsta l-ai mutat sau intentionezi sa-l muti pe cel mic intr-un pat de copil mai mare?