Bebelusii au somnul fragmentat si asta e benefic pentru dezvoltarea lor dar poti apela la unele strategii pentru a-i asigura un somn mai linistit. Iata cateva idei care au dat rezultate! Cine a inventat vorba “doarme ca un bebelus” pentru a ilustra un somn adanc si linistit cu siguranta nu a stiut despre ce vorbeste! Mamele invata pe propria piele ca de fapt bebelusii dorm cu intreruperi dese pentru hrana, adorm doar “asistati”, in perioada achizitiilor le exerseaza in somn si au treziri mai dese, aparitia dintilor, puseele modifica si ele “pattern”-ul de somn.
Ideea de baza care ar trebui sa va linisteasca este ca de fapt chiar asa este normal si asa fac aproape toti bebelusii, nu este nimic in neregula cu un bebelus care are treziri dese, nu inseamna ca “nu se odihneste”, ca nu se va dezvolta bine, ca are o problema ce trebuie remediata. Dimpotriva, astfel de somn care poate parea o pacoste pentru adulti aduce beneficii copilului si anume:
- Este un mecanism de protectie impotriva sindromului mortii subite.
- Asigura mentinerea productiei de lapte matern.
- Acest tip de somn le asigura dezvoltarea optima a creierului.
Prin urmare nu somnul bebelusului este “defect” ci asteptarile mamei, induse de cele mai multe ori de catre societate, sunt nerealiste. Din clipa in care acceptam ca aceasta este realitatea bebelusilor si ei nu au nevoie de “antrenamente de somn” si cu atat mai putin de metode barbare si nocive ca CIO sau ferberizarea, un prim pas spre nopti mai linistite va fi facut, caci altfel se adapteaza organismul mamei cand nu este bruiat de asteptari frustrante. CITEȘTE ȘI: ȘCOALA somnului pentru bebeluși | Cum creezi o RUTINĂ a somnului după metode BLÂNDE
8 Idei pentru un somn al bebelușului mai liniștit
Totusi nu este nimic rau in a aplica niste strategii delicate care sa ajute copilul si implicit mama, sa doarma mai bine. Prin “sa doarma bine” in cazul unui bebelus nu se intelege “toata noaptea, neintrerupt” ci 4-5 ore legate. Iata cateva metode:
Invata sa recunosti semnele de oboseala ale bebelusului!
Este mult mai usor sa culci un copil de la primele semne de oboseala. Daca nu le observi bebelusul devine suprastimulat si se ajunge la paradoxul “e mult prea obosit sa poata dormi”! Semnalele pe care le transmite bebelusul sunt: devine tacut, casca, se freaca la ochi, isi pierde interesul pentru jucarii, incepe sa se agite. Daca il mentii activ in continuare si nu il pui la culcare va fi dificil sa adoarma. CITEȘTE ȘI: Apneea de somn pune viața în pericol? De ce are bebelușul pauze în timpul respirației
Introdu ritualuri de somn.
Multor bebelusi le place rutina deci vor asocial un anumit ritual cu ideea de somn: o baie relaxanta, cititul unei povesti, un masaj special pentru bebelusi. Pentru majoritatea bebelusilor alaptarea inainte de somn este un ritual suficient si cea mai sigura metoda de adormire.
Cea mai scurtă cale spre un somn bun nu este însă antrenamentul generalizat pentru a-l învăța să adoarmă și să doarmă neîntrerupt (deși asta ar rezolva toate problemele), ci descoperirea nevoilor fiecărui copil și apoi aplicat un „tratament“ individual. Vei descoperi cu uimire, că bebelușul are somnul perturbat de cele mai multe ori din cauza unor obiceiuri proaste de zi cu zi, implementate chiar de către voi, părinții. Citește pe larg despre: ȘCOALA somnului pentru bebeluși | Cum creezi o RUTINĂ
Zgomote albe
Unii bebelusi mai ales pana-n 3 luni dorm mai bine pe fundal de sunete albe precum uscatorul de par, aspiratorul. Nu este nevoie sa deranjati vecinii apucandu-va de aspirat prin casa, exista aplicatii pe telefon cu astfel de sunete linistitoare. De asemenea sunt tot felul de melodii de leagan care integreaza batai de inima sau sunete “din uter”.
CITEȘTE ȘI: Bebelușul nu doarme noaptea? Doi factori explică acest ritm
Leganatul
Nu este o noutate ca multi bebelusi prefera sa adoarma leganati. Folosind un balansoar momentul somnului va fi placut pentru ambii “participanti”. De asemenea unii bebelusi adorm bine in timp ce sunt purtati, in sling, wrap sau alte sisteme de purtare ergonomice. Mai ales daca nou-nascutul sufera de reflux sau de colici adormirea pe verticala si contactul apropiat sunt benefice. Este leganatul de ajutor in stabilirea unor modele corecte de somn? Raspunsul este nu. Cand este foarte mic, bebelusul va adormi repede leganat. Pe masura ce creste insa, somnul sau devine dependent de aceste ritualuri de somn. Citește pe larg despre: Legănatul copilului – Soluția pentru nopți liniștite?
Copilul nu invata sa adoarma singur, ci somnul sau depinde de a fi leganat. Pentru mama unui copil de 9-10 kg, acest obicei s-ar putea sa nu fie tocmai buna. Leganatul pe picioare este mai putin obositor pentru mama, insa implica si el aceleasi consecinte. Copilul invata sa treaca dintr-un ciclu de somn in altul doar leganat, somnul sau devine agitat si intrerupt.
Daca ai un nou-nascut sensibil renunta la cafea, ceai negru sau cola.
Mai ales in primele 3 luni cand sistemul nervos al bebelusului nu este inca maturizat. Dacă ți-aș spune că un nou-născut are nevoie de 160 de ore ca să elimine efectul cofeinei pe care l-a primit din laptele matern, ai mai vrea cafeaua aia? Vestea bună este că… există cafea după sarcină, adică astfel spus, vine o vreme când poți să bei chiar dacă alăptezi. Află când și, mai ales, cât! Citește mai multe despre cafea și alăptare aici: Pot să beau cafea în timp ce alăptez? Efectele cofeinei în laptele matern
Invata-l pe bebelus sa distinga intre zi si noapte pastrand seara inainte de somn liniste si intuneric sau lumina foarte slaba. Nu initia “sesiuni de joaca” animate dupa lasarea intunericului. La naștere, bebelușii nu sunt setați la un ritm circadian de 24 de ore și le va lua puțin timp să dobândească acest ritm ciclic. Abia după câteva săptămâni de viață, bebelușul tău va începe să facă diferența între zi și noapte și să înțeleagă, cu ajutorul tău, că noaptea este bună pentru o odihnă îndelungată și ziua pentru perioadele de odihnă scurta.
Până când bebelușul nu are capacitatea fizică de a dormi mai mult de 7 ore consecutive, nu puteți face mai mult decât să aveți răbdare. Cu toate acestea, puteți încerca măsuri simple pentru stabilirea unui somn bun, constituind bazele viitorului profil al ritualului de somn al copilului. Daca e nevoie sa-i schimbi scutecul noaptea fa-o inainte de hranire, nu dupa ce a fost alaptat caci ii va sari somnul. CITEȘTE ȘI: Când îi pot oferi bebelușului pernă si patură?
Practicati bed-sharing
O mama este mult mai odihnita daca doarme impreuna cu bebelusul, nemaifiind nevoita “sa faca naveta” la patut, alaptand culcata. Practic impartind acelasi pat mama alapteaza intr-o stare de semi-trezire, la fel si bebelusul se “conecteaza” la san in somn, fara sa apuce sa se trezeasca plangand de foame si sa nu mai poata readormi. Daca respecti regulile de siguranta ale bed-sharingului nu trebuie sa iti fie teama de accidente in timpul somnului. CITEȘTE ȘI: Riscurile din timpul somnului la bebeluși pe care orice părinte ar trebui să le știe
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.