In brate, in leagan, in balansoar, in carucior, pe picioare, copiii au fost dintotdeauna leganati. Dar de ce ii linisteste leganatul pe copii, cat de benefic este el dar si ce consecinte poate avea.
De ce ii linisteste pe bebelusi leganatul?
Ai observat probabil inca din primele zile de viata ale nou-nascutului ca leganatul il calmeaza si il opreste din plans. Leganat cateva minute, cel mic adoarme repede si linistit. De ce are insa leganatul acest efect? In viata uterina, bebelusul a fost leganat 9 luni de zile. A simtit toate miscarile mamei si s-a miscat odata cu ele. Pana si respiratia mamei il legana aproape impreceptibil, mereu. Asadar leganatul ii creeaza celui mic sentimentul de siguranta, incredere, liniste si pace.
Este leganatul o necesitate?
Poate ai auzit vorbindu-se despre ipoteza celui de-al patrulea trimestru de sarcina. Daca nu, iti explicam noi pe scurt: unii cercetatori considera ca bebelusii se nasc prea devreme si ca ei ar trebui sa isi mai petreaca 3 luni in viata intrauterina. Insa daca asta s-ar intampla, ei nu s-ar mai putea naste.
Nu stim cat de credibila este aceasta ipoteza, cert este ca in primele 3 luni de viata bebelusul indrageste extraordinar de mult tot ceea ce imita mediul intrauterin. Ii place sa fie purtat in sisteme ergonomice de purtare potrivite (in principal wrap elastic), unde sta „inghesuit” ca in burtica mamei, adora contactul piele pe piele si iubeste sa fie leganat. Dupa primele 3-4 luni de viata, bebelusul deja a „crescut” si a depasit aceasta perioada de ”prelungire” a vietii intrauterine. La aceasta varsta leganatul nu mai satisface o nevoie ci devine mai degraba un tipar de somn.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Leganatul este sau nu benefic?
Atata timp cat leganatul inseamna o miscare ritmica, lina, usoara, lenta, fara accelerari si decelerari bruste, fara zgaltaieli, leganatul nu il va rani pe cel mic. Din contra, in perioada in care el se adapteaza la noutatea vietii in afara burticii materne, leganatul il poate ajuta sa se calmeze in momentele de agitatie sau suprastimulare. Este hazardat sa discutam despre beneficiile leganatului, insa nu se poate spune nici ca leganatul ii va face rau bebelusului tau.
CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Este leganatul de ajutor in stabilirea unor modele corecte de somn?
Raspunsul este nu. Cand este foarte mic, bebelusul va adormi repede leganat. Pe masura ce creste insa, somnul sau devine dependent de aceste ritualuri de somn. Copilul nu invata sa adoarma singur, ci somnul sau depinde de a fi leganat. Pentru mama unui copil de 9-10 kg, acest obicei s-ar putea sa nu fie tocmai buna. Leganatul pe picioare este mai putin obositor pentru mama, insa implica si el aceleasi consecinte. Copilul invata sa treaca dintr-un ciclu de somn in altul doar leganat, somnul sau devine agitat si intrerupt.
La sfarsitul unui ciclu de somn profund copilul sesizeaza ca leganatul a incetat, sau ca adultul care il legana nu mai e acolo, asa ca se trezeste pentru ca nu reuseste sa re-adoarma la loc singur. Se intra intr-un cerc vicios care se dovedeste obositor pentru parinte, care se vede obligat uneori sa legene copilul si noaptea, de cateva ori.
Pentru copiii alaptati, oferirea sanului ca alternativa la leganat este mult mai confortabila pentru mama. Este si mai sanatoasa, atat pentru ea cat si pentru bebelus. In cazul in care copilul a fost deja intarcat si a depasit perioada in care nevoia sa de leganat este veritabila, vei gasi mult mai confortabila o alternativa la adormitul leganat.
Poti sta langa copil, il poti tine de mana sau mangaia linistitor pe spate, ii poti spune o poezie de noapte buna sau ii poti canta un cantec de leagan. Treptat, copilul va invata sa adoarma asa, iar ritualul de seara va inlocui leganatul.
Obiceiurile bune de somn au marele beneficiu ca ii permit si copilului sa se odihneasca bine. Studiile efectuate au demonstrat ca, dupa o anumita varsta, un somn odihnitor noaptea este foarte important.
Tu l-ai leganat pe cel mic ? Pana la ce varsta? Care a fost ritualul sau de somn dupa ce ai renuntat la leganat? Cum l-ai dezvatat sa adoarma leganat?
CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebelușul nu doarme noaptea? Doi factori explică acest ritm dezordonat de somn la nou născut