Sarcina este o perioadă cu un farmec aparte, de care majoritatea mamelor își amintesc cu drag și nostalgie. Ce părere ai avea dacă ți-am spune că specialiștii vorbesc despre un al patrulea trimestru de sarcină…? Unii antropologi sunt de părere că bebelușul vine pe lume cu 3 luni mai devreme decât ar trebui, în mod normal, această naștere „prematură” fiind modul în care natura ne-a ajutat să supraviețuim mai bine momentului nașterii. Dacă bebe ar mai petrece încă 3 luni în burtică, dimensiunile sale ar fi prea mari pentru a mai putea trece prin canalul pelvin! Nu știm dacă e așa, dar ideea de trimestrul 4 de sarcină este logică și din alt punct de vedere, nou-născutul are nevoie de timp pentru a se adapta lumii în care tocmai a intrat!
Cel de-al patrulea trimestru de sarcina este oficial recunoscut de catre medicii pediatri. Primele trei luni de viata ale bebelusului sunt in mare masura dedicate adaptarii la noile conditii de viata. Uneori, adaptarea nu este foarte usoara, iar multi bebelusi au nevoie de sprijin suplimentar. Cel de-al patrulea trimestru de sarcina nu este doar o figura de stil, ci o realitate. Din fericire, exista metode simple si la indemana oricarei mamici de a face tranzitia bebelusului mai usoara. Descopera-le alaturi de noi!
Exista o teorie nu neaparat recenta, care sustine ca primele 3 luni de viata ale nou-nascutului sunt atat de dificile pentru cele mai multe dintre mamici din cauza asa-numitului al patrulea trimestru de sarcina. Te intrebi cum sa iti faci viata mai usoara?
Incearca sa iti imaginezi cum era viata bebelusului inainte de a se naste: strans invelit intr-un cocon totusi elastic, la caldura si intuneric, departe de orice disconfort: frig, foame, sete. Fara mirosuri ciudate, fara zgomote puternice caci toate sunt atenuate de lichidul amniotic, mediul perfect pentru bebelus.
Apoi, imagineaza-ti ce ai simti daca brusc, din aceasta unica realitate pe care o cunosti, dupa cateva ore bune de strangeri aproape dureroase, ai fi aruncat intr-o lume absolut noua: lumini puternice, zgomote intense, senzatia de pierdere a sprjinului si a echilibrului, frig pe pielea umeda. Apoi manevrare nu chiar delicata, intepaturi, mirosul de dezinfectant si mai ales nici un semn al prezentei linistitoare a mamei, singura careia ii cunosti vocea si mirosul caracteristic. Desi dezvoltarea sa mai are multe etape de parcurs, nou-nascutul este perfect capabil sa simta durerea si frica. Sentimentul ca se afla in pericol il va face sa planga mult si uneori, in maternitatile de stat din Romania, nu va fi nimeni cunoscut sa il aline imediat. Citește pe larg despre: Aducerea acasă a nou-născutului. 9 aspecte esențiale pe care părinții e bine să le cunoască
Bebelusul nu cunoaste nimic din lumea in care abia a intrat. Totul e nou si cu atat mai amenintator cu cat nu se simte insotit si protejat de cea care l-a purtat in pantec timp de 9 luni. Experimenteaza noi senzatii: frig, cald, foame, sete, durere, pe care insa nu stie sa le defineasca sau sa le exprime altfel decat prin plans si este absolut dependent de altcineva care sa i le satisfaca. Nu e o viata prea usoara, daca te pui cateva clipe in locul lui!
Adaptarea bebelusului la toate aceste schimbari este denumită al patrulea trimestru de sarcina.
Unele teorii spun chiar ca bebelusul ar fi trebuit sa il petreaca in mediul intrauterin dar atunci ar fi crescut prea mare pentru a mai putea fi nascut vaginal, asadar natura l-a „aruncat” in lume dupa doar 9 luni.
Chiar daca din punct de vedere medical acest gen de afirmatii par oarecum hazardate, esenta mesajului este alta: bebelusul are mare nevoie de sprijin in aceasta etapa a vietii sale, iar modul in care mama si tatal il ajuta sa o depaseasca ii poate influenta substantial existenta viitoare, relatia cu parintii si cu societatea.
In timpul celui de-al patrulea trimestru, deci in primele 3 luni de viata, bebelusii plang mult. Este modul lor de a cere sa se simta in siguranta, de a solicita intoarcerea la confortul pe care il aveau pana de curand in mediul intrauterin. Abia acum ei isi cladesc increderea in parinti si in lume, deci nu trebuie dezamagiti. CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Cum poti sa il ajuti pe bebe in primele 3 luni de viata
Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru ca sugarul tau sa fie fericit si sa depaseasca mai usor aceasta faza de tranzitie.
Poarta-l. Sistemul de purtare recreeaza partial mediul intrauterin, in sensul ca bebelusul este tinut intr-un sac care ii limiteaza miscarile si i confera un sentiment de siguranta. El aude in continuare ritmul inimii mamei sale, ii simte mirosul si miscarile respiratorii si este leganat in ritmul mersului ei. Studiile au aratat ca acei bebelusi care sunt purtati plang cu pana la 51% mai putin in primele 3 luni de viata.
Contact piele pe piele. Este o modalitate de tranzitie minunata pentru bebelus. Este cea mai buna cale de a sustine alaptarea si de a stimula productia de oxitocina. Bebelusii care se bucura frecvent de contact piele pe piele se ataseaza mai bine la san, sug mai mult si mai eficient, isi mentin temperatura corpului constanta mai bine decat in incubator, au frecventa cardiaca si respiratorie normale, glicemia in limitele normale, plang mai putin. Infasarea sau imbracarea bebelusului si impiedicarea acestui contact direct piele pe piele blocheaza o multime de stimul senzoriali. CITEȘTE ȘI: Primele provocări ale vieții de mămică – Scurt ghid cu cele mai importante sfaturi de la specialiști
Momentul baitei. Multi bebelusi plang in prima faza atunci cand sunt dezbracati, insa odata bagati in apa calda se linistesc ca prin minune. Pentru un plus de efect, poti intra impreuna cu bebelusul in cada, prelungind cotactul piele pe piele.
Co-sleepingul. Este absolut nerealist sa te astepti ca dupa 9 luni petrecute in interiorul tau, bebelusul sa accepte sa stea singur intr-un patut mult prea mare pentru el, departe de siguranta pe care i-o dau mirosul tau si bataile inimii tale. Daca nu esti adepta co-sleepingului in acelasi pat, asigura-te macar ca montezi patul bebelusului lipit de partea ta de pat, cu una dintre laterale coborate. Astfel, copilul doarme in patul lui dar totusi este aproape de tine, iar tu il poti alapta cu usurinta peste noapte.
Alapteaza la cerere. In materie de oferire a sanului, nu exista limite sau orar. Sanul nu ofera numai mancare ci si alinare, siguranta, confort si dragoste. Alaptarea la cerere este noua regula, indiferent daca bebelusul mananca lapte matern sau lapte praf. Chiar daca bebelusul tau consuma lapte praf, tine minte ca nici un bebelus nu sta vreodata prea mult in brate si nu se invata in brate. Este nevoia sa naturala de contact fizic cu tine si trebuie sa i-o satisfaci.
Iesiti la plimbare. Fie ca folosesti wrapul, un carucior bine tapetat cu paturele care sa il cuprinda sau ca il asezi in scaunul de masina, efectul este aproape acelasi: o leganare continua si ritmica. Multi bebelusi adora sa doarma in scaunul de masina si tot atatia parinti urasc semafoarele pe rosu! CITEȘTE ȘI: Primul An an bebelușului pe săptămâni
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Tu ce trucuri ai aplicat pentru a depasi cu succes cel de-al patrulea trimestru de sarcina, avand un bebelus multumit?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.