Nu stii cum sa abordezi obiceiurile de somn ale bebelusului? Iata cateva perspective care te vor ajuta sa le intelegi si posibil chiar sa le schimbi intr-un mod bland.
Somnul bebelusului este o necunoscuta si o provocare pentru multi parinti. Daca nu ne informam dinainte despre obiceiurile de somn ale nou-nascutului, despre normalitatea de a se trezi pentru hrana chiar si din ora in ora sau mai des in cazul unora, ajungem sa suferim de privare de somn, oboseala, frustrare, indoieli ca este in regula cu copilul.
Desi multe mame ar dori sa regleze cumva somnul bebelusului cele mai multe resping, pe buna dreptate, antrenamente dure de genul CIO sau ferberizare.
Care ar fi alternativele blande la asemenea antrenamente respingatoare precum cele mentionate anterior?
Vom enumera nu inainte de a specifica faptul important ca nicio forma de antrenament de somn nu se va aplica bebelusilor sub 6 luni iar intre 6 si 12 luni aceste metode blande pot fi aplicate exclusiv bebelusilor fara probleme de sanatate, care au crescut bine si nu se confrunta cu refuz al hranei sau alte probleme de alimentatie, crestere, sanatate.
Incearca sa creezi un mediu de somn propice la culcare.
Asta include si o rutina relaxanta care i-ar putea induce mai usor somnul. Pentru parinti implica un oarecare sacrificiu si anume renuntarea pe termen mai scurt sau mai lung la anumite activitati mai galagioase sau cauzatoare de agitatie precum privitul la tv seara, jocuri pe computer si altele din aceeasi gama.
Un mediu propice de somn ar putea include: lumina cat mai discreta, o baie calduta, masaj, muzica linistitoare in surdina, povesti citite pe voce cat mai joasa, alaptare sau un biberon cu lapte caldut in cazul copiilor nealaptati. Reversul e sa gasim si o rutina adecvata pentru inceperea zilei pentru ca bebelusul sa inceapa sa-si dezvolte ritmul circadian si sa faca diferente clare intre noapte si zi.
Imbunatateste-ti propriul somn!
Asa putin cat e ai posibilitatea sa iti faci un somn cat mai de calitate astfel incat sa nu te simti daramata in fiecare zi din cauza oboselii. Multi adulti au obiceiuri nesanatoase pe care si le pastreaza si dupa venirea bebelusului ceea ce le ingreuneaza situatia si mai mult.
Cand stii ca bebelusul tau are treziri dese si vei avea un somn interupt, macar nu te pune foarte tarziu la culcare doar ca sa ai si tu timp pentru tine sau mai rau, pentru gospodarie caci vei regreta a doua zi. De asemenea daca bebelusul a adormit, incearca sa dormi si tu, rezista ispitei de a butona telefonul pe sub plapuma sau de a te uita la tv fara sonor.
Nu bea cafea sau cola prea tarziu seara, nu lua cine prea copioase, nu fa nimic ce te-ar putea face sa adormi greu sau agitat. Daca vezi ca iti e prea greu sa schimbi rutina de somn copilului macar schimb-o pe a ta si e posibil sa vezi schimbari in bine asupra starii tale generale.
De asemenea trebuie sa stii ca multe mame sunt extrem de obosite fiindca dorm separat de copil astfel incat la fiecare trezire a bebelusului trebuie sa se ridice ele din pat, sa hraneasca copilul apoi sa-l puna inapoi si tot asa, ceea ce desigur ca este extenuant. Luand copilul cu tine in pat iti vei usura viata, chiar daca pe moment crezi ca ti-o ingreunezi “obisnuindu-l asa”. Daca alaptezi este mult mai usor sa dormi cu bebelulul astfel incat trezirile lui vor insemna doar o stare de semi-trezie pentru tine care nu iti va ingreuna somnul decat in proportie infima.
Poate cea mai inteleapta atitudine: accepta situatia si resemneaza-te ca e normal.
A intelege ca somnul fragmentat, “ciudat” al bebelusilor e de fapt ceva normal, reglat de “mama natura” e un punct de pornire bun, caci de multe ori psihicul lucreaza asupra fizicului.
Incapatanandu-ne sa le schimbam obiceiurile, considerandu-le nocive, ne adancim in frustrari care vor “sapa” asupra fizicului nostru. Imbratisand ideea ca bebelusul este absolut in regula si somnul lui e asa cum trebuie, potrivit lui, vom face un pas spre o viata de familie armonioasa, unde bebelusul este integrat, nu ajustat dupa “standarde”.
Gandindu-ne ca raspunzandu-i prompt nevoilor ii asiguram dezvoltarea optima si-i construim un atasament securizant vom putea trece mai usor peste oboseala si greutatile acomodarii la o noua viata in primele luni/ani, care oricum vor zbura repede!