Exista cateva reguli bine stabilite legate de somnul bebelusilor pe care ar trebui sa le stie orice parinte si sa le respecte. Prima dintre ele este ca in patul bebelusului sa nu existe niciun fel de obiecte sau materiale cu care bebelusul s-ar putea sufoca. Sa vedem insa daca regula se aplica si pentru jucariile de plus.
Sindromul mortii subite a sugarului sperie orice mamica. De cand bebelusii nu mai sunt culcati pe burtica, s-a inregistrat o scadere substantiala a numarului de cazuri. Pediatrii insa raman fermi pe pozitie: patutul bebelusului trebuie sa ramana cat mai gol, pentru a nu-l expune pe acesta la riscuri suplimentare.
Fara perne si paturele, hainute, prosopele. Cearceaful de preferinta sa fie elastic, bine intins si cu marginile prinse bine sub saltea de jur imprejur iar bebelusul culcat pe spate sau pe o parte. Cum ramane insa cu jucaria preferata?
CITEȘTE ȘI: Când îi pot oferi bebelușului pernă si patură?
De ce e bine ca cel mic sa aiba o jucarie preferata?
In principiu, bebelusii sunt tentati sa dezvolte atasamente puternice. Desigur ca primul si cel mai puternic atasament este cel dintre bebelus si mami, urmat indeaproape de atasamentul fata de san.
In unele cazuri sanul este inlocuit de suzeta, de exemplu. Dar pe masura ce bebelusul creste, mami nu mai poate fi prezenta 24 de zile din 24, 7 zile pe saptamana, alaturi de el. Suzeta nu este chiar cea mai buna alegere, sau oricum, nu una viabila pe termen lung.
Suptul degetului ar trebui evitat mai ales din cauza dificultatilor intampinate in momentul renuntarii la acest obicei. Si atunci? O jucarie poate deveni un obiect de atasament convenabil!
Jucariile de plus pentru bebelusi sunt in regula?
Teoria spune ca plusurile nu sunt cea mai inspirata alegere. Motivele sunt de ordin mai degraba medical. Din „parul” jucariilor de plus se pot despinde fire pe care copilul le va inghiti, jucariile pot fi facute din materiale toxice, iar jucariile de plus au o abilitate unica de a aduna muuuult praf. Cu siguranta o jucarie de plus nu are ce cauta in patutul bebelusului cu varsta mai mica de un an.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani
Jucariile de plus pentru copii dupa varsta de un an
Odata ce ai sarbatorit prima aniversare a celui mic, regulile legate de jucariile de plus sunt un pic mai relaxate. Exista totusi cateva idei de care ar fi bine sa tii seama.
Nu il lasa pe bebelus sa doarma in pat cu jucarii de plus mari sau foarte moi sau asemanatoare cu pernutele. Desi e mare si se poate rasuci in pat singur, se poate intampla ca cel mic sa doarma foarte profund si sa se intample accidente. Alege o jucarie de plus cu o consistenta mai ferma.
Evita jucariile de plus cu „par” si opteaza pentru cele din „catifea” sau pentru cele asemanatoare papusilor de carpa. Mai putine fibre de inghitit, mai putin praf adunat!
Lasa-l pe cel mic sa aleaga o jucarie de plus si pe celelalte fie depoziteaza-le intr-un loc in care stau ferite de praf, fie lasa-le la indemana dar in alta camera decat cea in care doarme copilul.
Evita jucariile de plus cu aplicatii de tipul nasului sau al ochilor din plastic. Copilul le poate roade si inghiti. Evita de asemenea jucariile umplute cu „bilute”. Verifica des cusaturile jucariilor de plus pentru a evita imprastierea umpluturii.
Nu in ultimul rand, trebuie sa tii cont de preferintele celui mic. Nu sunt rare cazurile in care alegerea copilului este diferita de cea pe care ar fi facut-o adultul!
CITEȘTE ȘI: Cum îi poți oferi bebelușului tău un mediu sigur în care să se odihnească
Care a fost jucaria preferata a copilului tau? Care au fost cele mai ciudate locuri in care v-a insotit?