Mai mult de 3500 de bebelusi se pierd anual in Statele Unite in timpul primului an de viata, adesea in somn, decesele fiind atribuite sindromului de moarte subita a nou-nascutului, sufocarii sau strangularii accidentale. Intr-un efort de a reduce acest numar covarsitor, Academia de Pediatrie Americana a redactat un raport tehnic care contine informatii despre modul in care ii poti oferi bebelusului un mediu sigur in care sa se odihneasca. Tu cunosti recomandarile pediatrilor privind somnul in siguranta la bebelusi?
Pana la prima aniversare bebelusii trebuie culcati pe spate.
S-a demonstrat deja ca dormitul pe spate reduce semnificativ riscul de moarte subita, in comparatie cu dormitul pe burta sau pe o parte. Unii parinti se tem ca micutul sa nu se inece daca e culcat pe spate, dar anatomia speciala a acestora si reflexul de gag previne acest gen de incidente. Chiar si bebelusii cu reflux gastro-esofagian ar trebui sa doarma tot pe spate, chiar daca pe plan inclinat.
Somnul pe spate reduce riscul sindromului mortii subite la bebelusi. Cum poti insa “convinge” copilul sa adopte aceasta pozitie?
Sunt cateva lucruri de care daca vei tine cont bebelusul tau va fi cat mai in siguranta la somn si se va imprieteni si cu somnul pe spate: Dormitul pe spate este cel mai sigur în cazul bebelușilor
Unii bebelusi dobandesc abilitatea de a se rostogoli in somn mult inainte de prima aniversare.
Culca mereu copilul pe spate, dar daca el se rasuceste singur si e capabil sa se intoarca atat de pe spate pe burta cat si invers, lasa-l sa isi aleaga singur pozitia. Totusi, indeparteaza din pat orice perne, paturi, jucarii de plus sau protectii textile. Daca micutul adoarme in scaunul de masina, carucior, leagan, sling sau alt sistem de purtare, recomandarea este sa fie transferat pe o suprafata ferma cat de curand posibil. CITEȘTE ȘI: Locuri de evitat pentru somnul bebelusului | Nu lăsați copiii sa doarmă în ele
Dormitul cu bebe in aceeasi camera reduce riscul de moarte subita cu pana la 50%
Practica co-sleepingul: nu in acelasi pat, dar in aceeasi camera. Aceasta practica ar trebui prelungita pana la 1 an, dar un minim de 6 luni sunt obligatorii. Simplul fapt ca dormiti in aceeasi camera reduce riscul de moarte subita cu pana la 50% si este mult mai sigura decat dormitul in acelasi pat. Nu mai spunem ca astfel iti va fi mult mai usor sa hranesti sau sa schimbi bebelusul.
Să dormi în același pat cu bebelușul nu e sigur pentru viața copilului. Însă să dormi în aceeași cameră cu el, cu pătuțul lui lipit de patul tău, nu prezintă niciun risc. Academia Americană de Pediatrie susține că a dormi în apropierea sugarului (dar nu în același pat cu el) poate reduce riscul sindromului de moarte subită a sugarului cu până la 50%. Citește pe larg mai multe aici: Co-sleepingul (dormitul împreună cu bebe) nu-l transformă într-un dependent de tine!
Foloseste o saltea mai ferma.
Se recomanda saltele ferme, nu moi. Salteaua pe care doarme bebelusul se protejeaza cu un cearceaf cu elastic, care imbraca bine colturile acesteia, prevenindu-se astfel formarea de cute de material. Pentru noi, ca adulti, perna si patura sunt marca inregistrata pentru un somn bun. Ne culcusim sub o patura moale si calduroasa, tinand in brate o perna confortabila. Sa fie oare la fel si pentru bebelusi? Citește și despre: Când îi pot oferi bebelușului pernă si patură?
Academia de Pediatrie Americana nu recomanda sa dormi cu bebelusul in acelasi pat
Il poti lua langa tine ca sa il calmezi sau ca sa il hranesti, dar muta-l inapoi in patutul lui daca urmeaza sa adormi. In cazul in care esti foarte obosita iar bebelusul e langa tine, indeparteaza pernele, cearceafurile, paturile si orice alte obiecte care ar putea ajunge pe fata micutului sau care l-ar putea supraincalzi.
Exista cateva situatii care sunt cu atat mai periculoase, atunci cand vine vorba de dormitul in acelasi pat: bebelusii mai mici de 4 luni, bebelusii nascuti prematur sau cu o greutate mica, unul dintre parinti este fumator, mama a fumat in timpul sarcinii, utilizezi medicamente din cauza carora ai un somn mai profund, ai consumat alcool, salteaua este foarte moale, cum sunt cele cu apa, canapelele sau fotoliile mai vechi, sau daca in pat exista perne sau paturi.
Ofera suzeta bebelusului
Nu inainte de varsta de o luna, pentru a nu interfera cu alaptarea, dar s-a constatat ca riscul de moarte subita la care sunt expusi bebelusii care folosesc suzeta este mai scazut. CITEȘTE ȘI: 75% dintre copiii care folosesc suzeta timp îndelungat prezintă o îngustare a maxilarului
Ce poti face tu, ca mama?
Nu fuma in timpul sarcinii sau dupa nastere.
Fereste bebelusul de persoanele care fumeaza, de incaperile in care e fum de tigara. Daca esti fumator sau daca ai fumat in sarcina, nu culca bebelusul in acelasi pat cu tine. Nu fuma langa copil nici macar afara in aer deschis.
Nu consuma alcool sau droguri, nici in sarcina, nici dupa ce ai nascut
In cazul in care ai consumat, nu culca bebelusul in acelasi pat cu tine.
Bebelusii alaptati au un risc mai scazut de moarte subita.
Laptele matern ar trebui sa fie singurul aliment pe care sa il primeasca bebelusul pana la varsta de 6 luni chiar si dupa introducerea solidelor, continua alaptarea macar pana la varsta de un an.
Programeaza bebelusul la toate vizitele medicale periodice.
Studiile au demonstrat ca vaccinurile administrate in primul an par sa aiba un efect de prevenire a mortii subite.
Prudenta cand mergi la cumparaturi
Pastreaza-ti obiectivitatea si mintea limpede atunci cand un produs se lauda ca reduce riscul de moarte subita. Exista o multime de saltele si perne speciale care, in ciuda modului in care isi fac reclama, nu au fost dovedite ca avand vreun rol protector.
Nu te baza exagerat de mult pe video monitoare pentru a reduce riscul de moarte subita. Exista numeroase produse speciale care monitorizeaza pulsul si respiratia, care sunt recomandate pentru anumite probleme, dar care nu te feresc de acest gen de incidente. Un somn in conditii de deplina siguranta este esential pentru binele tau si al micutului. Nu face nici un fel de compromisuri la acest capitol! CITEȘTE ȘI: Regresia somnului la bebeluși de 4, 9 și 12 luni