Imaginea reprezentand bebelusul cu suzeta este atat de promovata incat a devenit parte din realitatea fiecaruia si ni se pare atat de fireasca incat nici nu ne trece prin cap sa-i contestam necesitatea. Suzeta pare a fi devenit un simbol al copilariei mici, multa lume daca este pusa sa asocieze “bebelusenia” cu ceva se gandeste la suzeta.
Suzeta pare un obiect atat de firesc asociat cu nou-nascutul incat din pacate uitam sa ne punem niste intrebari legitime precum: chiar este un obiect de nelipsit din viata bebelusului? Interfereaza in vreun fel cu alaptarea? Cum anume? Are suzeta contraindicatii? Care sunt de fapt beneficiile suzetei, daca ele exista intr-adevar?
Sa vedem intai de ce, in ce scopuri, este oferita suzeta:
- De multe ori…din inertie. Mamele stiu inca din timpul sarcinii ca bebelusii au nevoie de suzeta astfel incat o pregatesc si o ofera, fara sa se gandeasca prea mult de ce anume, pur si simplu pare un “must-have”.
- Pentru a rari suptul bebelusului, ori fiindca mama crede ca e bine sa alapteze la program, ori fiindca crede ca doar prin pauze mai lungi i se reface productia de lapte, ori fiindca are ragade.
- Pentru a-i crea bebelusului o rutina la somn, alta decat adormitul la san.
- Pentru a evita alaptarea in public.
Insa daca am sta sa ne gandim nevoia de suzeta nu este una naturala ci una pe care i-o inducem noi. Bebelusul are instinctul de a suge sanul iar noi oferindu-i un obiect de plastic ajungem sa-i cream o obisnuinta de care tot noi ne vom plange ulterior ca nu poate scapa. Si ce nu stiu multe mame este ca oferirea suzetei interfereaza negativ cu alaptarea, intr-un mod atat de subtil ca nici nu vor realiza ca suzeta a sabotat alaptarea!
Iata cum suzeta poate interfera cu alaptarea
Suptul suzetei il face pe copil sa stea mai mult timp lipsit de hrana, fara sa suga la san astfel incat organismul mamei va fi “pacalit” ca nu exista cerere prea mare astfel incat va produce tot mai putin lapte.
Suptul suzetei poate duce la “confuzia mamelonului”, la fel ca in cazul biberonului. Copilul obisnuit cu suzeta ar putea in timp sa se dezobisnuiasca de suptul la san, sa refuze sa mai suga.
Suptul suzetei presupune o altfel de suctiune ca in cazul suptului la san ceea ce va duce la o atasare defectuoasa a bebelusului la san sau la un supt ineficient, aceste lucruri putand provoca ragade mamei, facand alaptarea tot mai dificila. S-a constatat ca bebelusii care folosesc suzeta sunt mai predispusi la afte, pe care le vor transmite mamei infectand mameloanele.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Cine schimbă culoarea laptelui matern și mai ales ce semnificație are. Când e cazul să anunți doctorul
Exista si alte motive care ar trebui sa ne faca sa ne gandim de doua ori inainte de a oferi suzeta:
- S-a constatat o incidenta crescuta a infectiilor urechii in randurile bebelusilor care folosesc suzeta.
- Exista riscul accidentelor, de sufocare – in caz ca suzeta se rupe, sau de sugrumare – in caz ca suzeta este prinsa la gat cu tot felul de dispozitive care nu sunt sigure decat sub supraveghere atenta nonstop.
- Folosirea indelungata a suzetei – si putini copii renunta inainte de 2-3 ani- se poate solda cu aliniere defectuoasa a dintilor de lapte si deformare a boltei palatine. Asta fiindca, dupa cum spuneam, suptul suzetei difera de suptul sanului. Alaptarea implica o miscare ce antreneaza toti muschii fetei si nu are niciun efect negativ asupra dentitiei in timp ce suptul suzetei presupune o altfel de miscare si o presiune care poate deforma bolta palatina.
- In cazul copiilor mai mari folosirea suzetei poate interfera cu abilitatile de vorbire si de masticare corecta.
- Oferirea suzetei unui nou-nascut duce la pauze mai mari in alaptare si astfel vor spori sansele de ovulatie si de a ramane insarcinata inainte ca organismul sa fie pregatit, fapt pe care alaptatul exclusiv la cerere il previne in primele luni.
- Este greu de ferit o suzeta de microbi, avand in vedere ca nu intotdeauna poate fi sterilizata sau macar spalata, fiind tot timpul la indemana copilului si fara sa observam daca pica sau se murdareste ea poate fi o sursa de infectii.
- Suptul suzetei poate duce la o crestere in greutate mai redusa precum si la riscul de deshidratare, copilul fiind tentat sa suga suzeta in loc sa-si exprime nevoia de foame sau de sete.
CITEȘTE ȘI: Întrerup alăptarea – Ce trebuie să știi înainte?
Prin urmare, desi suzeta pare o solutie usoara si la indemana pentru a linisti un copil, a-i pacali foamea, a-l descuraja sa suga prea des ea vine la pachet cu multele neajunsuri enumerate anterior. Desigur ca in alaptare pot aparea perioade in care mama sa se simta suprasolicitata, supturile sa fie foarte frecvente zi si noapte, copilul sa para vesnic nemultumit la san si dornic sa suga tot mai mult spre panica mamei.
Multe mame introduc suzeta in timpul puseelor de crestere, cand se simt depasite de situatie. Exista conceptia ca mama “nu trebuie sa fie suzeta copilului/copilul suzeteaza sanul/ foloseste mama pe post de suzeta”. Insa realistic si logic vorbind, nu sanul “inlocuieste suzeta”, bebelusul nascandu-se cu nevoia de san, nu de suzeta, ci suzeta este un inlocuitor artificial al sanului.
Chiar daca poate fi obositor si chiar enervant, trebuie sa ne gandim ca “suzetatul” sanului are cauze explicabile si chiar rol benefic. Spre exemplu prin “suzetatul” sanului, chiar si atunci cand copilul nu stie inca sa suga eficient, sanul este stimulat sa produca mai mult.
“Suzetatul” este de fapt supt de confort si sugereaza o nevoie care nu poate fi implinita decat astfel, la sanul mamei: poate fi vorba de iminenta eruptie a dintilor, de suprastimulare, anxietate de separare. De asemenea copiii au tendinta sa suga nonstop inaintea unei boli, prin acest fapt sistemul sau imunitar comunicand cu sanii si transmitandu-le ca are nevoie de anticorpi.
Incercand sa privim din perspectiva bebelusului nu ne vom mai simti “folosite” ci vom fi mandre ca reusim sa indeplinim copilului niste nevoi iar suzeta, o simpla bucata de plastic/latex/silicon nu le poate satisface.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.