Legea alăptatului în public a fost adoptată. Cei care discriminează femeile care alăptează în public vor putea fi sancționați, iar amenzile ajung până la 2.000 de lei.
Interzicerea în orice mod a alăptării unui copil în spaţiul public sau evacuarea din spaţiul public a unei mame care alăptează un copil constituie contravenţie, prevede un proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor.
Proiectul de lege privind alăptarea în spaţiile publice, adoptat cu 279 de voturi „pentru”şi o abţinere, are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri privind prevenirea discriminării mamelor care alăptează, precum şi combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor. De asemenea, se propune reglementarea regimului sancţionator pentru unele fapte care au legătură cu alăptarea copilului până la 24 de luni în spaţiul public.
Potrivit proiectului, constituie contravenţii: evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil; interzicerea, în orice mod, a alăptării în spaţiile publice a unui copil; refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv, scrie Agerpres.
Alaptarea in public te face sa eziti sa iesi la plimbari mai lungi cu bebelusul tau? Nu ai de ce sa stai pe ganduri! Alaptarea in public poate fi facuta cu discretie si calm. De fapt, este o practica protejata de lege in Romania. Afla cum poti alapta in public fara sa stie nimeni ce faci de fapt!
In ciuda indicatiilor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii si a incercarilor de sustinere a alaptarii exclusive pana la macar 6 luni, situatia in aceasta privinta este extrem de dezamagitoare in Romania. Procentul femeilor care alapteaza 6 luni este ingrijorator de mic, iar unul dintre motive este acela ca li se pare dificil sa nu ii ofere bebelusului biberonul atunci cand se afla intr-un spatiu public.
Multor mamici li se pare imposibil sa isi invinga jena si sa alapteze in public. Alaptarea in public nu este cu adevarat incurajata in Romania, iar privirile critice sau pur si simplu curioase ale unora pot fi percepute ca jignitoare de catre proaspata mamica. Sa nu uitam ca in primele saptamani dupa nastere, femeile sunt afectate de o veritabila furtuna hormonala si sunt predispuse la depresie postnatala. Cu atat mai mult ele au nevoie de companie, sustinere si sa iasa din casa. Dar cum bebelusul mananca o data la doua ore, iesirile pot fi dificile, iar mamicile se simt tentate sa ofere biberonul cu lapte pentru a evita sa fie nevoite sa alapteze in public.
Este momentul sa spulberam miturile legate de indecenta alaptarii in spatiile publice. Este absolut normal sa ii hranim pe bebelusi cand si unde li se face foame. Alaptarea este un gest de iubire, nu e nimic rusinos sau provocator in a face asta. In plus, ea se poate face atat de discret incat publicul nu va observa nici un centimetru de piele necuviincios dezgolita.
Atunci cand ne e foame, mancam!
Cu siguranta tu, ca adult, stii cate de neplacuta este senzatia de foame. Gandeste-te cum se simte un bebelus de cateva zile sau saptamani, care nu stie sa se faca inteles decat prin plans, care nu dispune de mecanismele fiziologice si rezervele adipoase necesare pentru a putea alina senzatia de foame si care nu are capacitatea de a astepta sau de a intelege ca timpul nu se termina aici si acum.
Importanta alaptarii exclusive este atat de mare incat singurul lucru de bun simt pe care il poti face atunci cand bebelusului tau ii este foame este sa ii dai sa manance. Lapte matern, direct de la san, proaspat facut special pentru el, servit la temperatura perfecta. Daca faci parte din categoria mamicilor mai pudice, care nu se simt relaxate la gandul alaptarii in public, incepem prin a spune doar atat: legea este de partea ta. Ai dreptul legal sa iti hranesti copilul oriunde i se face foame. Mai mult decat atat, ai obligatia de a face asta, conform legislatiei care protejeaza drepturile copilului.
Relaxeaza-te, esti deja specialista in alaptare
Daca bebelusul tau are mai mult de cateva zile, probabil ca deja ai capatat indemanare in a-l atasa corect si rapid la san. Daca vrei sa fii si mai sigura pe tine, fa o experienta. Imbraca-te cu hainele de strada, aseaza-ti un scaun in fata oglinzii din hol si alapteaza. Vei avea supriza sa constati ca in timp ce alaptezi, nici un centimetru de piele nu este expus indecent. Gurita si capul bebelusului acopera in mare masura sanul, iar ce nu e acoperit de capul lui bebe e acoperit de manuta lui sau de haine.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Haine pentru alaptare?
Un sutien pentru alaptare este preferat de multe mamici care mai suporta sutienul in aceasta faza a vietii lor. Multe dintre ele recunosc ca li s-a parut mult mai confortabil sa poarte bustiere in aceasta perioada. Parerile sunt insa impartite in legatura cu necesitatea hainelor speciale pentru alaptat.
De obicei, o camasa cu nasturi in fata sau o bluza cu decolteul rotund si mai larg sunt absolut suficiente pentru a putea alapta confortabil si discret. Avand in vedere si pretul de cele mai multe ori exorbitant al acestui tip de imbracaminte, insistam pe ideea ca ea nu este nici pe departe obligatorie, nici macar necesara, oricat ai tine la discretie.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Ce mănâncă mama când alăptează pentru a crește producția de lapte matern
Alte trucuri care te pot ajuta sa alaptezi in public:
Exista cateva metode de a face ca alaptarea in public sa fie mai usoara, macar primele dati.
Alege sa ai companie. Proaspata bunica, nasa bebelusului, o prietena, eventual si ea mamica, sunt cateva alegeri perfecte. Faptul ca nu esti singura va face ca pana si curiosii sa se abtina de la a mai arunca priviri deranjante.
Ia cu tine o esarfa subtire semitransparenta. Unele mamici se simt mai confortabil daca isi aseaza esarfa pe umar atunci cand alapteaza, fara a acoperi insa gura sau capul bebelusului.
Inarmeaza-te cu rabdare. Este foarte putin probabil sa vina cineva si sa iti reproseze in fata faptul ca iti alaptezi copilul in public. Dar chiar daca se intampla asta, poti raspunde ferm si calm ca este dreptul tau si al copilului tau, garantate prin legea in vigoare in acest stat, sa iti hranesti copilul atunci cand i se face foame.
Tu ai alaptat in public? Ce sfaturi ai pentru mamicile incepatoare sau mai putin „curajoase”?
CITEȘTE ȘI DESPRE: Lista cu cele 14 probleme frecvente care pot să apară în timpul alăptării și soluții pentru ele
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.