Suzeta este de ajutor atunci cand bebelusul este foarte mic. In timp insa, se dezvolta un atasament exagerat fata de aceasta. Cum scapam de suzeta, odata ce copilul este indragostit de ea?
In ceea ce priveste suzeta, parerile sunt impartite. Exista medici pediatri care o recomanda deoarece se pare ca nou nascutii care primesc suzeta au un risc redus de sindrom de moarte subita. Exista de asemenea medici stomatologi care sustin ca folosirea prelungita a suzetei determina modificari de conformatie ale maxilarului.
Consilierii in alaptare afirma ca suzeta ar trebui interzisa deoarece viciaza suptul si ca cel mic ar trebui sa primeasca sanul in loc de suzeta. Adevarul este probabil undeva la mijloc. Dar, odata ce bebelusul s-a invatat cu suzeta, cum putem sa scapam de ea fara nopti nedormite si ore de plans neconsolat?
De ce este suzeta atat de iubita de bebelusi?
Este foarte simplu. Bebelusul se naste cu instinctul de a suge. Atunci cand suge, bebelusul intelege ca e in siguranta la sanul mamei, asadar suptul il linisteste. Asadar, cat e foarte mic, bebelusul foloseste suzeta pentru a se auto-linisti. Dupa aproximativ 6 luni insa, se pare ca se dezvolta o alta relatie intre copil si suzeta.
Suzeta devine un obiect de atasament, exact cum este un anumit ursulet, sau o paturica sau o pernuta. Prin urmare, dupa varsta de 6 luni, renuntarea la suzeta este, spun specialistii, mai dificila.
CITEȘTE ȘI: Totul despre dinții de lapte la bebeluși | Erupția dentară
Iata cateva trucuri pentru a face renuntarea la suzeta mai usoara
Scoate suzeta din peisaj cat mai devreme. Cu cat suzeta dispare mai devreme, cu atat e mai usor. Ideal ar fi sa o arunci la gunoi inainte ca bebelusul sa implineasca 6 luni, pentru ca trecerea sa fie cat mai usoara. Din pacate, sunt foarte rare cazurile in care se intampla asa, majoritatea parintilor decizand abia dupa 18 luni ca ar fi momentul ca cel mic sa arunce suzeta.
Suzeta dispare brusc din peisaj. Spune-i copilului ca de acum este mare si nu mai are nevoie de suzeta. Anunta-l din timp ca in cutare zi – si ar fi bine sa fie o zi memorabila, o sarbatoare, o aniversare – suzeta o sa dispara. Sustine-l si incurajeaza-l daca pare necajit de pierdere, repeta-i ca tu stii ca e mare si se poate descurca si fara chestia aia pentru bebelusi.
Dati-o mai departe. Profita de nasterea vreunui alt bebelus in familie, printre prieteni sau prin vecini si convinge-l pe cel mic sa i-o daruiasca. Impusti doi iepuri deodata, caci copilul va invata un concept important, acela de a darui. Daca nu gasiti nici un bebelus in familie, o puteti trimite prin posta unui bebelus vazut plangand pe strada.
Suzeta dispare treptat. O poti pastra pentru anumite momente speciale, de exemplu pentru somn sau pentru zborul cu avionul. Incet incet, copilul va uita de ea si nu o va mai cere.
Chemati-o pe Zana Suzetelor. Ea vine noaptea la copiii care o cheama, ia suzeta si lasa in loc o surpriza! Pana la urma…de ce nu?
Suzeta s-a pierdut! Suzetele se pierd tot timpul. Odata ce s-a intamplat, las-o pierduta. Spune-i copilului cat si unde ai cautat-o si ca iti pare foarte rau dar nu ai gasit-o. Consoleaza-l si ajuta-l sa isi creeze alte ritualuri pentru momentele in care folosea suzeta.
Citeste-i carti pe tema suzetei. Exista povesti menite sa ii inspire pe copii sa renunte din proprie initiativa la suzeta. Daca nu gasesti, poti inventa chiar tu una, cu un copil care descopera ce bine e sa nu mai fii bebelus si decide sa ofere suzeta cuiva care chiar are nevoie de ea.
Desi nu e chiar frumos sau corect din partea ta, poti apela la metode mai putin cinstite. Unii parinti taie varful suzetei si asteapta ca cel mic sa constate singur ca nu mai e buna. O alta metoda necinstita este sa apelezi la ajutorul unui farmacist care sa iti recomande ceva amar la gust dar totusi inofensiv, cu care sa ungi suzeta.
Desi metodele pot functiona, ele nu sunt chiar o dovada de respect la adresa copilului care, sa nu uitam, a dezvoltat un anume grad de atasament fata de obiectul respectiv. Daca in loc de suzeta am discuta despre jucaria preferata, cu siguranta nu ti-ar trece prin cap sa i-o strici sau sa i-o murdaresti ingrozitor cu ceva scarbos, care sa il faca sa nu mai vrea sa o atinga!
Daca ai indoieli referitoare la ce ar trebui sa faci in legatura cu suzeta, adaugam ca incidenta otitelor la copiii care folosesc suzeta este de aproape doua ori mai mare decat la copiii care nu au acest obicei. In plus, folosirea indelungata, timp de mai multe ore pe zi, poate determina probleme orale si de dentitie.
Si nu in ultimul rand, folosirea suzetei pe timpul zilei ii face pe copii sa vorbeasca mai tarziu si favorizeaza problemele de dictie. Reversul medaliei este ca, lipsit deodata si fortat de suzeta, copilul se poate orienta catre un inlocuitor, mai la indemana si pe care nu i-l poti lua: degetul.
Asadar, daca cel mic pare prea pasionat de suzeta si refuza orice negocieri pe tema asta si daca nu ai nici o indicatie medicala sa il faci sa renunte, poti amana un pic momentul, pregatind copilul in aceasta perioada pentru marele moment.
Copilul tau cand a renuntat la suzeta? Cum l-ai convins?
CITEȘTE ȘI DESPRE: 75% dintre copiii care folosesc suzeta timp îndelungat prezintă o îngustare a maxilarului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.