Pentru o trainică relaționare Tata-Copil și ca să mai degreveze mamele de unele îndatoriri, propunem taților să dedice mai mult timp micuților lor. Să întreprindă tot felul de activități, alături de copil, bineînțeles. Noi venim cu sugestii diferite, cât pentru o lună întreagă. Nu ne extindem la mai mult de 30 de sfaturi, ca să nu transformăm materialul într-un SF.
N-avem pretenții la acțiuni de lungă durată, ci la acțiuni de calitate. Suntem conștienți de ritmul alert, stresant, obositor, al vieții, de acuta lipsă a timpului liber, de nevoia de relaxare (admiteți că relaxarea e un adevărat răsfăț în vremurile prezente, iar cine are un bebeluș, nu prea și-o permite). În plus, rețineți că 20 de minute, cât i se citeștie copilului dintr-o carte, contează mai mult decât 2 ore petrecute împreună, la televizor (micuțul cu ochii la desene și tu, cu ochii pe mobil).
Ce putem răspunde la întrebarea – Care este rolul tatălui în creșterea copilului?
Tații, la fel ca și mamele, sunt de bază în dezvoltarea bunăstării emoționale a unui bebeluș. Copilul își urmărește părintele pentru a învața despre cum funcționează lumea, ce reguli funcționează, cum să le urmeze și când se impun acestea. Copilul vede într-un tată siguranța, îi simte protecția, iar la nevoie, gasește în Tati un real sprijin sau așa ar trebui să fie în toate cazurile!
Cum poate un tătic să se implice în îngrijirea copilului? Petrecând timp alături de scumpul lui bebe!
Iar modul în care tatăl o face dezvăluie ce valori contează cu adevărat pentru el. Ca să poată rezista, legăturile paterne trebuie să se formează încă de la vârste fragede. Se conturează din primele luni de viață, când firele unei relaționări puternice abia încep să se prindă. A sta aproape de bebelușul tău, a-i spune fel de fel de povești interesante, a-i intra în suflet, a-i aduce zilnic bucurie, a-l iubi, a-l ține în brațe, a-l liniști, a-l asculta, a-l privi cu măndrie, a-l încuraja, a-l ridica, a-l sprijini, sunt feluri de comportament care țes în timp atașamentul unuia față de celălalt. Ce-i drept, într-un alt ritm decât se creează indistructibila legătură Mamă-Copil. CITEȘTE ȘI: Stimularea proactiva a copilului in functie de varsta
Toți copiii au nevoie de îndrumare și disciplină în sens pozitiv.
Nu ne referim aici la pedepse sau alte metode de corecție, ci la o educație eficientă pentru stabilirea unor limite comportamentale rezonabile. Atunci când cresc tăticii (parcă mai mult decât mămicile) sunt în măsură să reamintească copiilor ce consecințe pot avea acțiunile nepotrivite, să-i îndrepte cu calm, răbdare și tact către cea mai bună versiune a lor. Acționând spre binele copilului, e un alt mod în care dragostea de tată poate fi arătată.
Ca părinte, fă tot posibilul sa fii reperul copilului tău!
Prin definiție, ești un model, însă caută să fii unul la superlativ, de urmat, memorabil! Învață-l ce e demnitatea, curajul, onestitatea! Probabil, cu toții am auzit la un moment dat nimeni nu-i ca tatăl meu! o remarcă rostită cu mândrie de vreun fiu/fiică. Tati e unic, Face totul pentru mine, Nu ma lasă la greu, N-a făcut vreodată ceva rău, Nu m-a certat/bătut niciodată, Fără tata, nu reușeam mare lucru, Tata duce greul casei, Tata e patriarhul, constituie dovezi că misiunea lui a fost îndeplinită
Stiati că, în urmă cu câteva decenii, abordarea unui astfel de topic ar fi atras o grămadă de critici?
Pe principiul ( îmbrățișat de multe cupluri de atunci) că tatăl, stâlpul familiei, muncește din zori și până-n noapte, iar atribuțiile legate de creșterea unui copil revin, aproape în totalitate, mamei. Figura paternă avea un aparent statut privilegiat, întrucât a nu împărtăși momentele savuroase din evoluția copilului tău era de fapt o privare de imensă bucurie. Tatăl, scutit de supravegherea îndelungată a copilului, rata niște emoții pe care, ca părinte, le puteai experimenta o dată în viață. Asculta ulterior din relatările mamei, bunicilor, fraților, surorilor, cum s-a ridicat cel mic și s-a ținut de marginea pătuțului, cum a făcut primii pași, cum a pronunțat pentru prima data „apa”, „mama”, „papa”, „tata”, cum a bătut din palme la melodia din filmul Veronica, cum s-a strâmbat la gustul acru de lămâie, cum s-a entuziasmat la băița făcută în cada pentru adulți (și exemplele pot continua lejer până mâine), însă trăirea nu mai era aceeași. Citește și despre: 5 activități Montessori pentru bebeluș. NU e nevoie de jucării! Spor la explorat!
În timp, în funcție de „n” factori (dintre care amintim cu precădere emanciparea femeilor), generațiile de tătici și-au schimbat treptat abordarea, optica și gradul de implicare în creșterea propriilor copii. E clar că maternitatea va domina întotdeauna studiile de parenting, însă nici paternitatea nu e de neglijat (poți învața cum sa fii un tata bun chiar și din puținul pe care ți-l oferă un articol postat pe un site specializat). În zilele noastre, recunoaștem tipologia părinților care participa aproape în mod egal la creșterea copilului, parteneri ce se ajută și se susțin reciproc, fiecare ținând cont de nevoia de timp liber a celuilalt, respectându-și reciproc munca, intimitatea, hobby-urile, viața.
Acestea fiind scrise, în numele mămicilor super ocupate și a micuților lor, venim cu idei pentru tătici, în speranța că vor petrece timp de calitate alături de iubiții lor copilași.
Dragă Tati, fii prezent în viața copilului tău! 30 de activități pe care un tătic le-ar putea face împreuna cu copilul său
1. Citește-i o poveste
Seara, înainte de culcare, o poveste devine mai interesantă dacă e spusă sau citită de tata. Nu mai scriu de starea de bine și de bucuria copilașului. Activitatea e una educativă, micuțul fiind capabil de a-și dezvolta rapid vocabularul. Cu cât îi citiți mai mult, cu atât mai multe cuvinte va învăța.
*chiar dacă bebe e foarte mic și nu înțelege nimic, a-ți auzi tonul blând al vocii îi aduce liniște
2. Cântă-i
Cântatul poate fi calmant, reconfortant, amuzant, vesel, depide de felul în care cântecelul e interpretat. Există și situații în care bebe devine uluit, surprins, uimit de prestația tatălui. Unii copii rămân efectiv nemișcati când tati fredonează 🙂 Metoda e eficientă la transpunerea de la starea de agitație, la cea de concentrare, bebe uitând instant de motivul plânsului. Nu contează dacă ai sau n-ai voce sau ureche muzicală, micuțul/ micuța te va aprecia enorm.
3. Construiți amândoi turnulețe din cuburi colorate
Activitatea se pretează și înaintea vârstei de 1 an. Dezvoltă multiple abilități și reflexe (de a apuca, de a distinge culorile, formele, de a aprecia distanțele, de control al mișcării mânuțelor). Captează atenția, crește capacitatea de concentrare, îl menține interesat destul de mult timp (cât mami s-ar putea odihni)
4. Asamblați piese (de exemplu, LEGO)
La fel ca și la 3, abilitățile motorii fine (acele mișcari executate cu precizie) sunt dezvoltate și îmbunătățite, permițând copilului să îndeplinească sarcini din ce în ce mai complexe, cu mai multă ușurință.
5. Jucați-vă cu mingea
Jocul cu minge mică, ușoară, colorată, dezvoltă coordonarea mână-ochi, motricitatea și conștientizarea noțiunii de spațiu. Se dezvoltă abilitățile de prindere, abilitățile sociale, echilibrul și limbajul. Experții recomandă implicarea în acest tip de activitate, cât mai devreme posibil.
6. Plimbați-vă în aer liber
A ieși la plimbare este o activitate foarte plăcută, atât pentru bebe, cât și pentru tătic. Relaxantă, reconfortantă, te scoate puțin din iureșul cotidian, conectându-te cu natura. Bebe privește fascinat lumea din jurul sau, o descopera precum un mic explorator, iar tati îi poate povesti câte-n lună și-n stele despre tot ce le iese lor în cale (cățelul, pisica, gâza, frunza, mașina)
7. Jucați „De-a v-ați ascunselea”
Orice joc ce implică ascunderea, căutarea și descoperirea obiectelor, dezvoltă gândirea, raționamentul, planificarea, strategia. Și, nu în ultimul rând, se trăiește bucuria. Citește și despre: 20 activități senzoriale care stimulează creierul copilului și învățarea prin joc
8. Vânați comori ascunse
La fel ca la 7, surpriza descoperirii unui obiect ascuns e adorată de copil. Iar reacția lui din acel moment, e o încântare pentru tati. „Treasure Hunt”, cum mai este jocul numit, se poate organiza atât în casa, cât și afară, ajută copilul la explorarea mediului înconjurator. Dacă pe lângă „comoară” mai are și un premiu de oferit, jocul devine favorit.
9. Desenați împreună
Fie că e vorba de creioane colorate sau de acuarele, arta se inoculează în preferințele copilului, încă de la vârste fragede. Se încurajează astfel comunicarea și exprimarea personală, ajută la dezvoltarea emoțională și cognitivă, perfecționează mișcările făcute cu precizie. Aveți nevoie de răbdare, tact, apă și săpun pentru curățat după.
10. Jucați-vă cu baloane colorate
Chiar dacă pare o gluma, a te juca cu baloanele colorate antrenează copilul la mișcare (sare, aleargă după ele, ți le aruncă pe rând, le prinde). În plus, îi oferă experiența impactului cu zgomotul făcut la spargerea lor. Unii se sperie, alții râd, depinde mult și de voi cum gestionați momentul.
11. Jucați-vă cu animăluțele din pluș ori păpuși (în cazul fetițelor)
Jocul cu animalele de pluș / păpuși activează regiunea creierului legată de empatie, chiar și în situația în care copilul se joacă singurel. Alăturându-i-se, Tati îl poate ajuta să-și dezvolte noi versiuni de comportament, din ce în ce mai bune. A-l surprinde pe tătic alături de fetița sa, jucându-se cu astfel de jucării, e una dintre cele mai frumoase și mai emoționante ipostaze din lume (similară cu cea în care amândoi servesc ceai din ceșcuțe delicate, la măsuța ei pentru păpuși sau în care el îi aplică ojă roz pe unghiuțe).
12. Ascultați muzica, dansați amândoi
Expunerea bebelușului la muzică poate accelera procesul de vorbire, deprinzându-l pe bebe cu concepte lingvistice complexe. Muzica ascultată de la vârste fragede ajută copiii să se exprime și să-și împărtășească sentimentele. Micuții se pot legăna, sări, își pot mișca mâinile ca răspuns la piesa auzită. Iar dansurile, mai ales cele dintre tată și fetiță, înseamnă nu doar amuzament și distracție, ci și un timp de calitate petrecut de amândoi. Să știți că încă de acum se creează o legătura solidă cu micuța ce, mâine-poimâine va deveni adultă. Tata și fata vor împartăși atunci momentele de bucurie, în stilul lor.
13. Pregatiți masa
Cât mami se odihneste, implică-ți copilul în pregătirea mesei. Lasă-l să te ajute la așezat tacâmurile, farfuriile, șervețelele, chiar dacă mai mult te va încurca. Fii convins că se va simți responsabil, important, mândru că e pus la o treabă de oameni mari.
14. Gătiți împreună
Fie că preparați un iaurt cu cereale sau un piure, permiteți-i copilului să amestece conținutul cu lingurița, să presare afine în bol sau să împăturească șervețele. Când va crește, îi veți solicita mai multe, iar el se va descurca de minune. Citește pe larg despre: Baia poate fi un moment bun de a învăța și de a explora. Iată 6 cele mai potrivite jucării de baie pentru copii
15. Urmăriți un desen animat
Activitatea e extrem de simplă și plăcută. Totul e ca micuțul să nu fie obosit, înfometat, așa încât să aibă răbdarea de a urmări filmulețul până la final. Interveniți, comentați, simte-te și tu copil, spre încântarea lui.
16. Mergeți amândoi la piscină
Știați că există cursuri de înot speciale pentru bebeluși? Mergeți amândoi. O oră petrecută în beneficiul sănătății, pentru rezistența organismului la efort și la potențialele îmbolnăviri. Incurajati-l, urmariti-l, bucurați-vă!
17. Cu bebe la băița de seară
Cu atenție și îndemânare, îi puteți face micuțului baie seara, fără a mai avea nevoie de asistența mamei (care, în timpul acesta, poate face orice altceva). După procedura în sine, jucați-vă cu apa, spuma și jucăriile plutitoare, spre amuzamentul copilului.
18. Desenați cu creta pe asfalt
Pare o activitate învechită, depășită, de pe vremea bunicilor, însă fiind desfășurată în aer liber, face bine oricum. Bebe va fi atent, va dori să mâzgâlească și el, va fi interesat de culori, de textura cretei, de plăcuta senzație de a desena direct pe asfalt.
19. Jucați-vă cu trenulețul
În special baieții vor fi fascinați de trenulețe și mașinuțe. Obiectele aflate în mișcare, zgomotoase, colorate, le vor capta atenția în cel mai fascinant mod. Inventați pe loc povești, mențineți-l interesat, încărcați-vă de bucuria lui!
20. Interpretează roluri
Fie ca imiți sunete de animale, fie ca interpretezi anumite meserii, bebe te va urmări ca la teatru. Vesel, fascinat, uimit! Prefă-te că ești la volan, că ești pompier, pilot sau stomatolog, și distracția e garantată. Copilul e prea mic pentru a transforma momentele în amintiri dar tu, sigur te vei bucura de ele.
21. Ia-l cu tine la grădinărit
Oricat de mică ar fi curtea din jurul casei ori a blocului, ține-l pe bebe pe lângă tine cât timp îngrijești plantele, pomii. Arată-i florile, dă-i o lopațică să te “ajute”, o stropitoare micuță să ude și el iarba. Ori măcar să te asiste. E mare lucru a învața ce înseamnă să fi responsabil și să îndrăgești natura. Citește și despre: Semne care arată că bebelușul este suprastimulat. Jucatul cu bebelușul – Cum știi dacă este prea mult?
22. Hai la pescuit în acvariu!
Există diverse seturi de pescuit în acvariu, cu peștișori viu colorați, undiță cu magnet, cu fond muzical antrenant, activitate ce îmbunătățește abilitățile motorii ale copilului, potențează creativitatea, capacitatea de gândire logică și coordonarea ochi-mânuță. Stai lângă copil, explică-i cu răbdare ce are de făcut, cum se manevrează undița, vorbește-i despre ape, specii de pești, pe limba lui și cu răbdare. Când va fi mai mărișor, îl vei lua la pescuit pe balta, iar el va ști exact ce are de făcut 🙂
*(recomandat începând cu 3 ani)
23. Plimbarea în marsupiu
Poziționează bebelușul în accesoriul ergonomic pentru transport (fixează centurile de siguranță) și ieși cu el pe afară, la aer curat. Ținut la piept, lipit de tine, se va simți atât de confortabil încât va fi liniștit pe toată durata plimbării (nu uita să verifici sistemul de fixare a centurilor de siguranță)
24. Jucați-vă cu rachete și avioane
Este unul dintre cele mai fascinante feluri în care te poți juca cu copilul tău. Rachete mici sau mari, cu luminițe roșii și zone metalizate, câteva poze cu spațiul cosmic (din cărticelele pentru copii), niște steluțe proiectate pe tavan, și gata, universul copilului e creat. Necesită povești despre planete, Luna, Soare și alte minunății. Vă va adora! Iar când va mai crește, îl veți auzi „Tati, mă fac astronaut!” (valabil și pentru unele fetițe)
25. Învață-l o poezie
Simplă, din 2 versuri vesele și dragălașe. I-o repeți până o memorează.
Mâţa zice: – Miau-miau-miau,
Unde-i brânza ca s-o iau?
Grivei zice: -Ham-ham-ham,
Cum aş roade-un os dar n-am.
26. Mănâncă împreuna cu el
Fie că-l hrănești tu, fie ca stați împreună la masă, cu câte o farfurie în față, serviți amândoi același fel, respectând câteva reguli simple. Păpăm tot, nu vorbim în timp ce mâncăm, folosim șervețelul, învățăm să spunem la sfârșit „Mulțumesc!”
27. Fă-i masaj
Masați-i spatele, burtica, piciorușele, așa încât să se relaxeze. Cu ori fără hăinuțe, bebe merită a fi răsfățat. Mișcările delicate au un efect calmant, liniștitor. Poate fi efectuat după băița sau în timpul stărilor de agitație / disconfort, pentru a le ameliora. Citește pe larg despre: Cititul îl ajută pe bebeluș să învețe. 4 sfaturi ca să faci povestea de seară mai interesantă
28. Spălați amândoi mașina
Este o ocazie perfectă de a ieși afară și de a vă bucura de aerul curat, dar și de a-l învăța pe cel mic să aibă grijă de lucrurile lui. Începe prin a umple o găletușă cu apă și săpun (formulă delicată pentru copii), dă-i și lui un burete sau o lavetă cu care să șteargă farurile și „Spor la treaba!”
29. Hai să facem fetița frumoasă!
Cu oja specială, dedicată micuțelor (nu conține ingrediente toxice și nu necesită dizolvant pentru a fi îndepărtată), o poți impresiona pe cea mică, aplicându-i chiar tu lacul pe unghiuțe. E dificil pentru mulți dintre voi, însă merită încercat. Drăgălașa va sta nemișcată pe tot timpul ședinței de înfrumusețare, iar mămica își poate petrece timpul la salon, făcându-și pe bune manechiura.
30. Uitați-vă la poze
Scoate albumul vechi cu fotografii și, cu răbdare, arată-i copilului care sunt bunicii, matușile, unchii, verișorii tăi, ai ei, ai lui. N-o sa înțeleagă din prima mare lucru, însă încet, încet, va memora figurile rudelor și apropiaților voștri. Pe măsură ce răsfoiești paginile, probabil că te vei trezi zâmbind sau chiar lăcrimând la unele dintre amintiri. Citește și despre: Copiii au nevoie de mai mult timp în aer liber. 5 Beneficii aduse de joaca afară
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE