Majoritatea bebelușilor dorm în primele luni de viață aproape tot timpul, trezindu-se doar pentru a mânca. Unii copii par a avea nevoie de 18 ore de somn, alții doar de 12 ore. Hormonul de creștere este secretat în timpul somnului, așa că este important ca bebelușul să poată dormi cât dorește. În primele patru luni de viață, evitați să treziți bebelușul, cu excepția cazurilor speciale precum bebelușii prematuri sau bebelușii foarte mici, care trebuie hrăniți frecvent.
Există o categorie de bebeluși care sunt neobișnuit de activi iar acest lucru nu înseamnă că este ceva greșit. În acest caz încearcă să-l ții pe bebe treaz mai mult timp apelând la stimulare mai îndelungată, vorbește cu el, cântă-i, jucați-vă, uitați-vă împreună la diverse lucruri. Fiecare copil își formează un model propriu de somn-veghe, tinzând să stea treaz în aceleași perioade de timp și adormind seara cam în același interval orar, cu excepția perioadelor când bebelușii trec pentr-un puseu de creștere sau prin regresia somnului. Există totuși anumiți factori care pot influența somnul bebelușului. Somnul bebelusilor poate fi întrerupt sau impiedicat cu usurință de orice fel de stimul pe care noi îl consideram normal, dar care pentru bebeluș este foarte puternic.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebelușul meu doarme cel mult 2 ore legate noaptea. Nu am fost niciodată atât de disperată, aveam halucinații de la oboseală
Patul bebelusului
Indiferent dacă copilul doarme în camera părintească sau în camera lui, există anumite reguli de urmat.
Întinde-ți copilul în pătuțul lui sau într-un pat destul de mic. Bebelușilor le place să aibă senzația că ating marginile patului, îi liniștește.
Folosește o saltea fermă, care se potrivește bine patului, fără pernă sau plapumă și preferă o pijama suplimentară sau un sac de dormit decât o pătură. Întinde-ți copilul pe spate și înlătură orice alt obiect din apropierea lui.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Riscurile din timpul somnului la bebeluși pe care orice părinte ar trebui să le știe
Respectați aceste măsuri de siguranță în timpul somnului:
– puneți copilul să doarmă pe spate (cu fața în sus)
– îndepărtați păturile moi și pufoase, pernele, căptușeala sau alte obiecte din cârpă – pericol de sufocare
– achiziționați doar pătuț, co-sleeper sau leagăn care îndeplinește normele de siguranță
– evitați șă îmbrăcați copilul excesiv sau să-l înfofoliți – supraîncălzirea crește riscul de moarte subită
– protejați-vă copilul de fumul de tigară
Învață să-ți gestionezi somnul
A ști să adoarmă singur este un proces de învățare: părinții pot decide când cred că este cel mai bine să-l pună în aplicare. Pentru unii va fi din primele luni de viață, în timp ce alții vor prefera să o amâne pentru mai târziu. Important este să vă simțiți confortabil cu această alegere, deoarece autonomia de somn presupune pentru bebeluș un sentiment de siguranță foarte greu de transmis dacă părinții nu acționează conform convingerilor lor. Citește și despre: Antrenamentul pentru somn afectează negativ creierul bebelușului. Plânsul este semnalul unei nevoi reale iar ignorarea lui lasă urme
Este important să recunoașteți și să respectați indiciile de somn care le dă bebelușul. Bebelușii iubesc rutina așa că este important să gasiți cel mai bun ritual de culcare și ore regulate pentru trezire, somn de prânz, mese și alte reprize de somn mai scurte. Pentru ca un copil să doarmă toată noaptea, trebuie mai întâi să poată adormi singur. Dacă adoarme în brațe în fiecare noapte, va avea nevoie să fie luat în brațe când se va trezi noaptea. După ritualul stabilit, puneți copilul în pat cât încă este treaz, astfel încât să învețe să adoarmă singur. Fie că este vorba despre citirea unei cărți, o îmbrățișare, un cântec, rutina înaintea somnului nu ar trebui să dureze mai mult de 15 minute. Limita de timp îi întărește latura liniștitoare. În cazul copiilor mai mari atunci când părăsiți camera, spuneți-i o mică frază spirituală și părăsiți în liniște camera.
Când te trezești noaptea, este important să-i dai copilului timp să adoarmă.
Aceste treziri sunt normale: bebelușul rămâne treaz câteva minute și de multe ori adoarme fără intervenția părinților. În această perioadă de veghe, bebelușii se joacă, uneori plâng. Daca parintii intervin la prima manifestare, bebelusul nu are timp sa se culce singur.
Citește și despre: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
Hrănirea pe timpul noptii
Câteva indicații pentru a vă ajuta: știm că un bebeluș de 4 kg este capabil să mănânce 5 mese pe zi și că un bebeluș de 5 kg are nevoie de doar 4 mese pe zi, in medie. În cazul bebelușilor alăptați și mai mici de 6 luni hrănirea se face le cerere, adică ori de câte ori copilul dă semne că vrea să fie alăptat. În principiu, de la 6 luni, bebelușul nu mai are nevoie de hrănire pe timpul nopții. Pentru un somn bun va fi necesar să se încerce eliminarea hrănirilor, fie complet, fie prin reducerea treptată a cantității de lapte.
CITEȘTE PE LARG: 5 motive importante (și NORMALE) pentru care bebelușii alăptați se trezesc să pape peste noapte
Suzeta și somnul
Prin efectul său calmant, suptul încetinește ritmul cardiac, astfel încât copilul să poată adormi mai ușor. S-a demonstrat că în primele 6 luni utilizarea suzetei a avut și un rol protector în sindromul morții subite a sugarului.
Dificultățile apar atunci când bebelușul s-a obișnuit să aibă suzeta în gură pentru a adormi, devine apoi un mod de a adormi: atât de mult încât bebelușul care se trezește noaptea realizând că suzeta nu mai este aproape de el, va deveni nelinistit. Pentru ca bebelusul sa-si poata gestiona singur suzeta, va trebui sa ii arati foarte devreme ce trebuie sa faca punand suzeta la loc in mana si apoi ducand mana la gura, acest lucru se va intampla in momentul etapei in care devine constient.
Adesea, în jurul a 6 sau 7 luni, bebelușul începe să simtă nevoia unei jucării drăgălașe.
Pătura permite copilului să se liniștească atunci când trebuie să se despartă de părinți pentru a adormi. Încă din primele luni, bebelușul poate identifica deja obiecte familiare a căror vedere, atingere și miros, oferă o funcție de liniștire în timpul despărțirilor și, în special, atunci când adoarme. Pentru bebeluș, această legătură de atașament nu este conștientă, este o legătură senzorială care prelungește contactul fizic cu figura lui de atașament (persoană care se ocupă de îngrijirea și bunăstarea copilului). Prin urmare, nu este esențial, dar dacă copilul tău adoptă o jucărie, este mai bine să ai mai multe exemplare!
Este vorba de a-l face să înțeleagă că nu trăiește la fel noaptea ca și ziua și că există un timp pentru dormit și altul pentru activități. Noaptea, bebelușul va fi hrănit în semiîntuneric, liniștit, vorbindu-i puțin și cu cât mai puține gesturi. Ne vom îmbrățișa puțin înainte de a-l pune înapoi în pat. În timpul zilei, copilul ar trebui să stea întins în pat de îndată ce începe să dea semne de oboseală. Pentru un pui de somn nu trebuie să fie în întuneric total, puțină lumină în camera lui îi va permite să diferențieze somnul de zi de cel de noapte. Dacă are tendinta să își inverseze ritmul zi/noapte, va fi indicat să se întăreasca contrastul zi/noapte prin deschiderea obloanelor dimineața, astfel încât lumina zilei să intre în camera la ore regulate.
Pentru a ajuta bebelușul să-și găsească ritmul, trebuie mai întâi să-l observi și să încerci să-i oferi un pui de somn în momentele în care dă semne de somn: frecându-și ochii, privind în spațiu, căscat repetat, dând din cap. Dacă bebelușul tău nu vrea sa doarmă iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să gestionați situația:
– Favorizați întunericul, un loc calm și tăcut (dormitorul lui de exemplu).
– Purtați bebelușul în brațe.
– Nu-l stimula cu riscul de a-l supraexcita;
– A face o baie relaxanta în apa calduță, poate ajuta bebelușul să se calmeze și să adoarmă.
CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Împărțirea patului, împărțirea camerei?
Partajarea patului (co-sleeping) este o tradiție ancestrală; aceasta modalitate este încă practicata în multe țări, în special în Japonia, Africa și Maghreb. Există diverse forme de co-sleeping: de exemplu, în Vietnam, părinții dorm pe rogojini lângă copilul care se află într-un hamac. În țările occidentale, acest lucru este încă puternic descurajat pentru sugari, deoarece paturile pentru adulți (cu perne, cuverturi etc.) cresc riscul de sindrom de moarte subită a sugarului, sufocare sau cădere. Riscul de sufocare este deosebit de mare atunci când salteaua sau perna este prea moale și plapuma groasă sau în cazuri sperăm excepționale dacă părintele a consumat alcool sau somnifere.
CITEȘTE ȘI: Bebelușul tău nu seamănă cu ceilalți bebeluși! 9 Adevăruri după un an minunat, primul an de mămicie