Oboseala este unul dintre principalii inamici ai proaspetelor mamici. Oboseala, lipsa de timp pentru ele sau pentru casa, sentimentul de neputinta care insoteste colicile bebelusului duc de prea multe ori la depresie. Cum faci ca lucrurile sa fie mai usoare in aceasta perioada?
Lipsa de somn este absolut fireasca in primele luni de viata ale bebelusului. Asta nu inseamna ca este usor de suportat. Iata cateva idei care te pot ajuta sa treci cu bine peste aceasta perioada si sa ramai optimista.
Lipsa de somn dupa nasterea bebeluslui – Natura are grija de noi
Mai ales in prima luna dupa nastere, furtuna hormonala care insoteste aceasta perioada are grija de noi. Mai ales daca alaptezi, vei constata cu uimire ca nevoia ta de somn pare sa se fi redus. Nu uita ca trezirile frecvente ale bebelusului sunt absolut normale. De ele depinde supravietuirea noastra ca specie. Trezirile frecvente il ajuta pe bebelus sa isi regleze temperatura corpului, sa isi asigure necesarul de energie pentru cresterea extrem de rapida caracteristica primelor 3 luni de viata si sunt cea mai eficienta metoda de reducere a riscului de aparitie a sindromului mortii subite (SIDS).
Cum poti tu ajuta natura?
Dupa cum vezi, natura are grija de tine ca mama. Insa trebuie sa o ajuti si tu. Natural este ca nou nascutul sa se trezeasca des si ziua si noaptea, la fel si bebelusul. Insa natura nu este pregatita sa te ajute sa fii si gospodina perfecta, si sotia perfecta si eventual si angajata perfecta in primele luni dupa nastere. Prin urmare, trebuie sa o ajuti! Iata cum:
Hraneste-te corect, dar simplu. Nu e un moment bun sa incerci retete sofisticate si sa pierzi mult timp in bucatarie
Incearca sa te odihnesti impreuna cu bebelusul. Orice altceva cade pe planul doi.
Nu ai nevoie de o casa imaculata pentru ca tu si bebelusul sa fiti sanatosi. Nu pierde mult timp cu curatenia si ordinea. Oricum, de acum ordinea va fi o notiune abstracta cativa ani buni!
Cere ajutor. De la oricine ar putea fi disponibil, chiar si pentru scurt timp. Mama, soacra, prietenele, sotul pot foarte bine sa te ajute dand cu aspiratorul sau aducandu-ti ceva mancare gatita.
Nu te inchide in casa. Plimbarea in aer liber este energizanta si te ajuta sa iti limpezesti gandurile.
Citește și despre: Obiceiuri sănătoase din primele săptămâni de viață ale bebelușului, pentru o familie fericită
Cum trecem peste lipsa de somn in primele luni ale bebelusului? – Este bine sa incerci si:
Delega responsabilitati.
Daca alaptezi, sotul iti poate aduce bebelusul langa tine in pat la fiecare trezire. Daca il hranesti cu lapte praf, sotul poate prepara macar unul dintre biberoanele de noapte.
Practica co-sleeping-ul.
Nu este neaparat nevoie sa il iei pe bebe langa tine in pat daca nu te simti confortabil facand asta, sau daca iti este teama ca te-ai putea rostogoli peste el in somn.nDar monteaza patutul lui in camera in care dormi si tu, pentru a evita plimbarile nocturne dintr-o camera in alta si pentru toate celelalte avantaje ale co-sleeping-ului. Citeste mai multe despre co-sleeping
Nu primi mai multi musafiri decat iti doresti.
Ai dreptul sa programezi vizitele doritorilor oricum iti este pe plac si nimeni nu ar trebui sa se supere din cauza asta.
Tine mereu lucrurile la indemana.
Hainele bebelusului trebuie sa fie toate la gramada, ca si obiectele necesare pentru baie sau pentru schimbarea scutecului. Astfel vei scuti un milion de drumuri inutile dintr-un capat in altul al casei.
Incet, incet incearca sa implementezi o rutina.
Este aberant sa discutam despre programul nou-nascutului sau a bebelusului, insa ii poti deprinde pe bebe cu rutina de seara (baita, masaj, alaptat, somn) si il poti ajuta sa faca diferenta intre zi si noapte. Citeste aici mai multe despre cum creezi o rutina bebelusului
Poarta-ti bebelusul.
Pentru primele 3 luni de viata folosirea wrapului elastic este ideala. Vei avea doua maini sa faci treburile urgente din casa in timp ce bebe te va urmari sau va motai in siguranta la caldura corpului tau. Daca nu stiai se pare ca bebelusii purtati nu au colici!
Si orice ai face, nu uita ca aceasta perioada dificila trece. Mult mai repede decat iti imaginezi! Nu uita sa te bucuri de ea asa cum merita, pentru ca bebelusii raman bebelusi mult prea putin. Nici n-o sa-ti dai seama cand in locul bebelusului pufos, moale si care miroase a lapte, te vei „lupta” cu un pitic plin de personalitate care nu va intelege de ce nu poate sa sara in cap de pe canapea si de ce prizele sunt un mare NU. CITEȘTE ȘI: GREȘELI DE SOMN pe care le fac toți părinții (fără să știe)
Tu cum ai depasit perioada plina de oboseala a primelor luni de mamicie?
Ce trucuri ti-au fost de folos?
CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE