Descoperă importanța rutinei pentru bebeluși O rutină bine stabilită nu doar că îi oferă micuțului un sentiment de siguranță, dar te ajută și pe tine să gestionezi mai ușor provocările zilnice. Află cum poți să creezi și să menții o rutină care să aducă liniște și cooperare în viața voastră de zi cu zi.
Ce este rutina bebelusului?
Desi nu mai vorbeste nimeni de program strict atunci cand discuta despre bebelusi, majoritatea mamelor au observat ca zilele decurg mult mai linistit atunci cand se respecta o anumita rutina a meselor, somnului si alintatului. Iata cateva sfaturi legate de rutina bebelusului.
Dupa primele doua luni de viata, vei constata ca bebelusul tau a inceput sa isi regleze cumva programul. Mesele s-au mai rarit chiar si la bebelusii alaptati la cerere. Bebelusul se trezeste dimineata, iar seara da semne definitive de oboseala cam pe la aceeasi ora in fiecare zi. Trezirile nocturne pentru supt sunt rare si au si ele cam acelasi orar. Asta inseamna ca este un bun moment sa iti ajuti bebelusul sa isi fixeze un program.
Bebelusii iubesc rutina. Fiind la o varsta a descoperirilor si a invatarii, bebelusii sunt foarte sensibili la stimulii din exterior. Faptul ca se afla in mediul cunoscut, ca sunt ingrijiti de aceleasi persoane, mirosul si zgomotele casei, le creeaza un sentiment de incredere si de siguranta.
Si mamelor le place rutina. Dincolo de faptul ca o rutina iti permite sa iti organizezi programul zilnic in asa fel incat sa ai timp si pentru micile treburi gospodaresti, in momentul in care si tu si bebelusul va deprindeti cu o anumita rutina, vei putea in sfarsit sa faci un dus linistita. In plus, vei evita unele dintre cele mai stresante momente: acela in care un bebelus suprastimulat nu vrea…nimic si plange inconsolabil. Dar cum procedezi pentru a-l invata pe bebelus cu o rutina? Iata cateva sfaturi:
Totul incepe cu baita de seara
Incearca pe cat posibil sa faci baia la aceeasi ora in fiecare seara. Baita trebuie sa fie un moment relaxant pentru cel mic. Dupa joaca din cada, spala-l cu miscari lungi si calme, ajutandu-l sa se relaxeze. Este important sa faci baia de seara intr-un moment in care copilul nu este inca foarte obosit, altfel este destul de probabil ca cel mic sa depaseasca pragul de oboseala, spalatul sa se transforme intr-o mica lupta, iar ceea ce urmeaza sa devina …scandal. Baita de seara nu are doar scop igienic, ci mai degraba de calmare, linistire, inducere a unei anumite stari de spirit. Ii poti cumpara bebelusului un colac special si sa il lasi sa inoate in cada, desigur sub supraveghere. Miscarea in apa este foarte utila pentru buna dezvoltare a musculaturii. Citește și despre: Wonder weeks sau săptămânile magice în care au loc salturile mentale, specifice primului an de viață al bebelușului
Nu uita de masajul bebelusului
Ca si baita, este o etapa deosebit de importanta in procesul de linistire inainte de culcare. Masajul hidrateaza pielea, stimuleaza circulatia si intareste musculatura. Dar mai ales devine parte a unui ritual de culcare complet. Maseaza bebelusul incet, in timp ce ii vorbesti cu voce joasa. In locul luminii intense a becului de tavan poti folosi lumina indirecta a unei veioze.
Nu complica lucrurile. Nu inventa un ritual prea complicat
Pentru un bebelus, ritualul de culcare nu trebuie sa fie prea complicat. Odata spalat si imbracat in hainute/pijamale curate, lasa doar lumina de veghe, canta-i cantecelul preferat si pregatiti-va de somn. Daca implica prea multe elemente, nu va mai fi privit ca ritual. De asemenea, tine, cont de faptul ca ceea ce e amuzant sau duios sa faci cu un bebelus de 2 luni poate deveni obositor cu un copil de un an, asadar alege cu grija ce elemente introduci in ritual. Sa dansezi cu un bebelus de 5 kg timp de 5 minute este o placere. Sa faci asta cu un copil de 10 kg, timp de macar un sfert de ora, devine o povara. CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Vorbeste-i bebelusului
Spune-i mereu ceea ce urmeaza sa faceti, chiar daca e la varsta la care e putin probabil sa inteleaga sensul cuvintelor. La trezire, ia-l in brate si spune-i ca urmeaza sa ii schimbi scutecul, apoi sa manance, sa va jucati. Insasi aceasta succesiune constanta trezit-schimbat-mancat devine o rutina care ii da un sentiment de liniste.
Dedica-i-te in intregime cat timp este treaz
Vorbeste-i, arata-i jucarii, arata-i lucruri prin casa, joaca-te cu el. Bebelusul implicat astfel activ nu se plictiseste, nu devine morocanos si irascibil si…oboseste. Nu ezita sa il iei cu tine sa te asiste in timp ce desfasori activitati casnice care nu suporta amanare. Daca esti cu mancarea pe foc, vei descoperi ca bebelusul te va urmari din scoica sau balansoar cu maxim interes, iar vocea tare care ii prezinta cea mai noua reteta il linisteste si poate il si adoarme.
Scoate-l la plimbare
In afara cazului in care este foarte frig, ceata, vant puternic, bebelusul trebuie sa iasa zilnic din casa. Aerul curat si proaspat este deosebit de important pentru sanatatea sa, iar stimulii de afara il ajuta sa creasca si sa se dezvolte. In anotimpul rece se recomanda o plimbare la ora pranzului, cand este mai cald. Vara, iesi cu el dimineata, inainte sa inceapa canicula, si dup-amiaza, cand s-a domolit soarele. Un program constant de mers afara face de asemenea parte din rutina zilnica. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
Adapteaza-te
Bebelusul creste repede, iar programul sau se va schimba simtitor in cursul primului an de viata. Nu te incapatana sa persisti intr-un program care nu i se potriveste. La 6 luni de exemplu, un bebelus va petrece considerabil mai mult timp treaz decat o facea la 2-3 luni. Nu incerca asadar sa-l pui la somn cand el are chef si energie pentru joaca, pentru ca nu vei obtine decat nervi, de ambele parti.
Bebelusii care au o rutina sunt mai usor adaptabili
Desi ai putea crede ca un bebelus cu o rutina destul de stricta devine tipicar si irascibil atunci cand este scos din mediul sau, studiile au demonstrat contrariul. Se pare ca un bebelus obisnuit cu o anumita rutina este mai calm si mai cooperant decat unul care nu stie ce urmeaza sa i se intample. Astfel, el va accepta cu mai multa usurinta o schimbare de program decat un altul, tracasat si agasat.
Cat timp dureaza sa formezi o rutina bebelusului?
Doua saptamani, cam atat dureaza sa instalezi o anumita rutina bebelusului. In acest interval de timp ar fi bine sa nu faci exceptii si sa nu permiti sa fii distrasa de la programul cu care incerci sa il obisnuiesti pe cel mic. Odata obisnuit cu rutina, vei putea face si exceptii, desigur. Si nu in ultimul rand, atunci cand vrei sa impui o rutina, asculta-ti bebelusul. Este absolut imposibil sa impui un program care intra in conflict cu nevoile de baza ale acestuia. CITEȘTE ȘI: 10 motive pentru care bebe plange | Cum sa actionam pentru a-l consola?
Care a fost programul bebelusului tau in primul an de viata si cum s-a schimbat acesta de la o luna la alta? Care ritual din intreaga rutina ti s-a parut cel mai folositor? Ati pastrat vreunul dintre aceste mici ritualuri si mai tarziu?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.