Anotimpul rece pare sa-si fi intrat de acum in drepturi. Te gandesti sa-l tii pe cel mic cat mai mult in casa pana la primavara? Nicidecum! Citeste articolul urmator ca sa afli totul despre plimbarea zilnica a bebelusului pe timp de iarna. De multe ori ai prefera sa stai ascunsa sub plapuma atunci cand afara e frig, ploua rece sau ninge. Iti spui probabil ca asta nu e o vreme potrivita pentru a scoate copilul din casa. Gresit! Exista putine fenomene meteo care fac plimbarea nerecomandata pentru un copil sanatos.
Plimbarea bebelusului iarna – Cand pot scoate copilul afara?
In principiu, un copil sanatos si imbracat adecvat poate fi scos din casa indiferent cat este de frig. Nu uita ca si in tarile nordice traiesc copii, care cu siguranta nu stau incuiati in casa timp de 9-10 luni pe an. O plimbare scurta la -10 C nu ar trebui sa reprezinte o problema. La o adica, este absolut in regula ca cel mic sa te insoteasca pana la magazinul alimentar de la parterul blocului vecin si la -20 C daca este imbracat corespunzator. In timpul anotimpului rece cel putin 30 de minute afara zilnic nu ii vor face decat bine copilului.
CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului când e FRIG | Când ieșim și cât stăm afară? Cum îl îmbrăcăm? GHID COMPLET
Cat stam afara atunci cand e frig?
In primul rand, frigul este o senzatie subiectiva. Uneori, la -5 C poate fi mai frig decat la -10 C. Atata timp cat copilul este imbracat adecvat si este protejat de vant, puteti sta afara oricat. In Suedia de exemplu, bebelusii de la cresa sunt scosi afara pentru somnul de pranz, indiferent de temperatura. Se considera ca este mai sanatos pentru ei sa doarma la aer curat decat sa stea in caldura dar in aer inchis.
Plimbarea bebelusului iarna – Cand este preferabil sa stam in casa?
Exista intr-adevar si conditii meteo in care este preferabil, daca ai de ales, sa eviti plimbarile. Ploaia puternica poate fi incomoda si poti avea surpriza ca husa carutului sa nu fie chiar atat de impermeabila pe cat credeai. Vantul puternic este atat neplacut cat si contraindicat. Ceata densa este bine sa fie evitata pana la varsta de un an.
CITEȘTE ȘI: 12 jocuri cu mingea afară și în casă | Distractiv și foarte sănătos la orice vârstă
Cum imbracam copiii cand este frig?
Ca idee, copiii trebuie imbracati la fel de gros ca adultii sau cu un strat suplimentar de haine. Optati pentru mai multe straturi de imbracaminte, mai degraba decat pentru haine foarte groase. Sunt preferate fibrele naturale – bumbac, lana – in locul celor sintetice. Exista, pentru copiii mai mari de obicei, materiale foarte bune izolatoare. Este vorba despre asa numitul polar, care nu trebuie confundat cu banalul fleece, deoarece are numeroase proprietati suplimentare fata de acesta.
Stratul exterior de imbracaminte trebuie sa lase pielea sa respire, pentru ca cel mic sa nu transpire, dar in acelasi timp sa ofere protectie impotriva vantului. Pentru copiii mici si foarte mici, te sfatuim sa apelezi la costumul dintr-o piesa – popular numit cosmonaut – sau la pantalon cu bretele si pieptar si haina. Atat manseta pantalonului cat si haina e bine sa aiba elastic, ca sa nu se ridice foarte usor.
Daca cel mic merge deja, este important sa fie incaltat adecvat, in asa fel incat sa nu ii fie frig la picioare, fara ca ciorapii sau sosetele groase puse in interiorul ghetutei sa ii stranga piciorul. CITEȘTE ȘI: 5 motive pentru care copiii trebuie să se joace iarna afară
Plimbarea bebelusului iarna – Mitul fularului
Un mit des intalnit este cel al fularului pus la gura ca sa incalzeasca aerul, sa impiedice copilul sa respire cu gura deschisa sau sa… fara orice altceva. In realitate, fularul pus la gura nu ofera nici un beneficiu. Este evident ca cel mic va respira pe gura la fel de mult. In plus, fularul se umezeste de la respiratia calda si mentine un mediu umed si favorabil dezvoltarii bacteriilor. Si cat de placut poate fi sa ai un fular ud pe obraz, la o temperatura scazuta? CITEȘTE ȘI: Temperatura potrivită în camera bebelușului
Tu cum l-ai pregatit pe cel mic pentru venirea iernii?
Chiar daca e frig afara obisnuiesti in continuare sa il scoti la o plimbare zilnica?
CITEȘTE ȘI: Fularul peste gura: baricada pentru virusi sau prietenul lor?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.