Da, sarcina este o perioada superba de care iti vei aminti cu mare placere. Dar este de asemenea o perioada delicata, in care trebuie sa ai grija de tine si de bebe. Circula o multime de legende legate de sarcina, amestecate cu o multime de informatie valoroasa, la care esti norocoasa ca ai acces. Iata cateva dintre cele mai frecvente afirmatii legate de sarcina. Noi iti vom spune daca ele sunt sau nu adevarate! Asa, ca sa nu iti complici viata inutil…
Nu trebuie sa ai contact cu pisicile in timpul sarcinii. Fals!
Se recomanda intr-adevar prudenta insa, si ar fi bine sa eviti sa cureti tu litiera pisicii. Este vorba despre riscul sa contactezi un microorganism care declanseaza boala numita toxoplasmoza. Daca iti hranesti pisica doar cu mancare speciala pentru pisici, iar ea nu are contact cu exteriorul, riscul este practic nul.
Nu ar trebui sa mananci somon fume sau sushi. Fals!
Somonul este bogat in acizi grasi omega-3 si are un continut scazut de mercur. In ceea ce priveste sushi, trebuie sa eviti macroul, rechinul si pestele sabie. Mai degraba e bine sa iti limitezi consumul de ton! Citeste mai multe aici despre consumul de peste in timpul sarcinii
Baile fierbinti sunt interzise in timpul sarcinii. Adevarat!
Cresterea temperaturii corporale peste 38.5 grade este periculoasa pentru bebelus. De aceea ar trebui sa eviti baile fierbinti, jacuzii-ul sau sauna.
Cafeaua este interzisa in sarcina. Fals!
Daca nu exagerezi, poti bea linistita o cescuta de cafea dimineata. In ceea ce priveste consumul de cafea in sarcina doctorii sunt de acord ca moderatia in timpul sarcinii este cea mai potrivita. Nu s-a dovedit a cauza o crestere a aparitiei malformatiilor fetale in urma consumului de cantitati mici de cofeina. Cofeina traverseaza placenta si prin urmare ar putea afecta fatul in acelasi mod in care afecteaza si adultul. Unele studii au aratat ca bebelusii a caror mame au consumat cantitati mari de cofeina (mai mult de 500mg pe zi) pot avea bataile inimii mai repezi, sa sufere de tremuraturi, sa inregistreze un numar mai mare de respiratii pe minut si este posibil sa doarma mai putin.
Consumul moderat de cofeina adica intre 200-300mg/zi ( 1-3 cesti de cafea pe zi) nu prezinta probleme in sarcina dar este important sa retii ca femeia insarcinata trebuie sa acorde o atentie deosebita hidratarii cu foarte multa apa, supe de legume, lapte, suc proaspat stors in casa. Totusi, trebuie sa stii ca studiile au aratat ca poate exista un risc de avort sau de moarte fetala in cazul unui consum mare de cofeina (peste 3 cesti de cafea) mai ales daca stilul de viata este asociat cu fumatul, cu consumul de alcool.
Gravidele ar trebui sa doarma pe partea stanga. Fals!
Dormi in orice pozitie ti se pare confortabila. Somnul pe spate s-ar putea sa nu fie o idee prea buna, dar oricum in sarcina avansata e putin probabil sa te simti confortabil stand prea mult timp in aceasta pozitie. Somnul devine tot mai dificil pe masura ce sarcina avanseaza. Iata cum poti usura lucrurile: Somnul în sarcină – Pe care parte e mai bine sa dormim?
Gravidele trebuie sa manance pentru doi. Fals!
Oricat de ciudat ar suna, se pare ca in timpul sarcinii ai nevoie de doar 300 de calorii in plus in fiecare zi. Daca mananci cat pentru doi vei ajunge sa iei mult in greutate si asta nu e sanatos nici pentru tine nici pentru bebelus. Descopera aici sfaturi utile despre alimentatia in sarcina
Starile de greata nu pot fi ameliorate cu nimic. Fals!
Exista o serie de trucuri care te pot ajuta sa te simti mai bine si sa treci mai usor peste perioada greturilor matinale. De fapt, sintagma greturi matinale este ea insasi gresita, caci ele apar oricand in timpul zilei.
Nu ar trebui sa faci efort fizic in timpul sarcinii. Fals!
Desigur, nu te vei apuca sa muti mobila in ultima luna de sarcina (preferabil nici mai devreme) insa exista exercitii fizice care te pot mentine in forma si care sunt perfect sigure pentru gravide. Mai mult, si medicul iti recomanda sa te mentii in forma, pentru a avea o nastere usoara si o recuperare rapida. Ce exerciții poți face în cele trei trimestre ale sarcinii, dar și cui nu îi este recomandată gimnastica ne spune Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, ale cărei sfaturi le puteți găsi aici: Exerciții simple de gimnastică pentru o sarcină ușoară și fără dureri – Recomandări de la Cori Grămescu
O gravida sanatoasa trebuie sa ia in greutate minim 12 kilograme in timpul sarcinii. Adevarat!
Calculand greutatea medie a nou-nascutului, lichidul amniotic, placenta, uterul, inseamna ca de fapt iei in greutate doar vreo 7 kilograme. Mare parte dintre acestea sunt datorate retentiei de lichide. Asadar, un plus de 12 kilograme la sfarsitul unei sarcini inseamna de fapt ca nu te-ai ingrasat deloc.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Daca folosesti creme bune si scumpe poti evita aparitia vergeturilor. Fals!
Experienta a numeroase femei demonstreaza ca aparitia vergeturilor tine mai degraba de „materialul clientului”. Cu alte cuvinte, aparitia si numarul lor depind mai degraba de rezistenta fibrelor elastice din structura pielii.
Linea nigra este o garantie a faptului ca sarcina decurge bine/a faptului ca vei naste un baietel. Fals!
Linea nigra este doar o pigmentare temporara a pielii care nu are nici o legatura cu sexul bebelusului sau cu felul in care se desfasoara sarcina ta. Nu este “obligatoriu” ca aceasta marca a sarcinii sa apara. Unele femei nu au linea nigra la nicio sarcina, altele o au la toate sarcinile si este de asemenea posibil ca la o sarcina sa fie vizibila iar la alta deloc. Nu inseamna nimic acest lucru, adica nu e motiv sa va ingrijorati chiar daca sunteti intr-o faza avansata a sarcinii si linia nu apare, nu inseamna ca e ceva ingrijorator, nicidecum.
Zborul cu avionul este interzis in primul si ultimul trimestru de sarcina. Fals!
Din punct de vedere medical, ai voie sa zbori oricand in timpul sarcinii. Exista insa unele companii aerine care nu iti vor permite accesul in avion daca esti in ultimul trimestru de sarcina, mai ales daca e vorba de o calatorie lunga, de teama ca ai putea intra in travaliu in timpul zborului, starnind panica si obligand o aterizare fortata.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Tu ce mituri ai auzit cat ai fost insarcinata? Ce „reguli” discutabile ai decis sa respecti? Care dintre ele te-au amuzat?