In timpul sarcinii este frecventa aparitia unei dungi de culoare inchisa care coboara pe abdomen. Este denumita “linea nigra”. De ce apare aceasta linie pigmentata si ce se intampla cu ea dupa nastere. Poate linea nigra sa prezica sexul bebelusului sau este doar un mit?
- De ce apare linea nigra doar la anumite femei?
- Ce se intampla cu linea nigra dupa nastere?
- Linea nigra si sexul bebelusului
Printre schimbarile aduse de sarcina se numara si “linea nigra”. Dupa cum ii spune si denumirea, aceasta este o dunga verticala de culoare inchisa care de obicei se intinde de la buric la pubis dar sunt cazuri in care trece si mai sus de ombilic. De fapt intre muschii abdominali exista asa numita “linea alba” iar in timpul sarcinii, datorita schimbarilor hormonale, se transforma in “linea nigra”.
De ce apare linea nigra doar la anumite femei?
Nu este “obligatoriu” ca acest semn al sarcinii sa apara la toate gravidele. Unele femei nu au linea nigra la nicio sarcina, altele o au la toate sarcinile si este de asemenea posibil ca la o sarcina sa fie vizibila iar la alta deloc. Nu inseamna nimic acest lucru, adica nu e motiv sa va ingrijorati chiar daca sunteti intr-o faza avansata a sarcinii si linia nu apare, nu inseamna ca e ceva ingrijorator, nicidecum.
Multe femei cu pielea foarte alba nu au aceasta linie sau desi apare, este pala, estompata, foarte putin vizibila. Iar in majoritatea cazurilor nu e de fapt neagra ci cafenie. Asa cum unor femei le apare “masca de gravida”, adica pete cafenii pe fata iar altora nu, la fel se intampla si cu linea nigra, raspunsul pielii la surplusul de estrogen si productie crescuta de melatonina fiind diferit de la gravida la gravida. Fiindca aceasta este de fapt explicatia: in timpul sarcinii, datorita productiei crescute de estrogen, corpul produce mai multa melatonina, acesta fiind motivul pentru care areolele mamare se inchid la culoare foarte mult. La multe femei excesul de melatonina innegreste si linia alba, de obicei incepand cu al doilea trimestru dar in unele cazuri si mai tarziu, doar spre finalul sarcinii.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Ce se intampla cu linea nigra dupa nastere?
La multe femei linea nigra ramane vizibila destul de mult timp dupa sarcina, dureaza pana se estompeaza si pana cand, intr-un final, dispare, acest lucru petrecandu-se dupa cateva luni de la momentul nasterii. Daca vedeti la alte femei aceasta linie pe abdomen si vi se pare dizgratioasa, sa stiti ca nu puteti face nimic sa preintampinati aparitia ei, daca e sa apara, va aparea, nu aveti cum sa impiedicati acest lucru. Expunerea la soare poate accentua linea nigra asa ca mai bine ar fi sa nu va expuneti abdomenul direct la soare daca va deranjeaza din punct de vedere estetic accentuarea pigmentarii liniei. Se pare ca exista o legatura intre acidul folic si linea nigra. Asadar, consumand alimente precum legume cu frunze verzi, cereale integrale, portocale, linte s-ar putea sa preveniti coloratia pielii sau sa aveti o linea nigra mai putin vizibila.
Citește pe larg despre: Revenirea după naștere
Linea nigra si sexul bebelusului. Exista o legatura?
Circula si mituri pe tema acestei linea nigra, cum ca ar prezice sexul copilului. Unul dintre mituri spune ca daca linia incepe de sub buric, veti avea fata, daca se intinde si deasupra buricului veti avea baiat. Alta legenda zice ca doar mamele de baieti prezinta linea nigra in sarcina. Desigur ca toate aceste “vorbe din popor” trebuie luate ca atare, ca simplu amuzament, ele neavand, desigur, nicio baza stiintifica. Singurul adevar e ca linea nigra apare mai degraba la femeile cu un fenotip mai inchis al pielii, mai creole, in timp ce la gravidele cu tenul foarte deschis la culoare e posibil sa nu apara deloc. Prezenta sau absenta liniei nigra nu prezinta semnificatie cu privire la sanatatea gravidei, nici a fatului, nici cu privire la evolutia sarcinii.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE