Sarcina e un lucru minunat in viata unei femei dar are si aspecte nu tocmai “glorioase”, unul dintre ele fiind aparitia vergeturilor. Se stie ca vergeturile se inumara printre inamicii oricarei femei, poate chiar imediat dupa nesuferita celulita, asa ca e bine sa aflam cateva trucuri pentru a le evita.
Ce sunt vergeturile?
Vergeturile sunt niste cicatrici liniare care nu pun probleme de ordin medical dar aduc anumite “prejudicii estetice”.
Vergeturile recente sunt rosii-violacee, cele vechi sunt alb-sidefii si au un aspect denivelat. S-ar parea ca un procent foarte mare de femei insarcinate, procent estimate la 90%, se aleg cu vergeturi in timpul sarcinii, cu precadere intre lunile 4 si 6 de sarcina, datorita intinderii pielii pe abdomenul in plina expansiune.
Zonele cele mai afectate de vergeturi sunt: burta, sanii si fesele.
Cum putem preveni aparitia vergeturilor?
Nimic nu ne poate garanta ca urmand anumiti pasi vom scapa cu siguranta de acest aspect neplacut al sarcinii, pentru ca exista multi factori implicati, lucrurile depinzand in mare masura de calitatea pielii, mostenire genetica, numarul de kilograme acumulat in sarcina.
Dar cu toate ca nu avem garantii in privinta evitarii vergeturilor nu inseamna ca trebuie sa stam cu mana in san si sa ne “acceptam soarta” cu resemnare mioritica.
Iata liniile directoare pe care ar fi bine sa le urmam pentru a preveni aparitia vergeturilor:
Foloseste creme si/sau uleiuri pe toata perioada sarcinii! O piele “de calitate” care este mai putin predispusa la vergeturi este o piele cat mai supla iar supletea pielii poate fi intretinuta prin folosirea diverselor uleiuri si creme.
Exista creme speciale pentru perioada sarcinii, cu ingrediente lipsite de nocivitate dar de asemenea ne putem folosi de banalul ulei de maslin, cel de migdale, de untul de cocos sau de untul de shea.
De multe ori pielea incepe sa ne “manance” inca din primele luni de sarcina. Acesta este un prim semn ca pielea are nevoie de hidratare, de ingrijire! Hranindu-va pielea cu uleiuri sau creme speciale pentru sarcina macar o data pe zi, de preferinta pe pielea usor umeda pentru o mai buna absorbire, riscul de a capata vergeturi scade.
Hidrateaza-te! Hidratarea nu este suficienta doar la nivelul pielii ci si “pe interior” pentru a asigura supletea si elasticitatea tegumentelor. Bea multa apa plata, minimum 8 pahare pe zi, consuma fructe zemoase, mult pepene rosu sau legume precum castravetii.
Evita acumularea de kilograme in exces! Din pacate fiindca multa lume merge pe vorba din popor ca “in sarcina trebuie sa mananci cat pentru doi”, multe femei ajung sa puna mult prea multe kilograme pe parcursul celor 9 luni.
Ingrasarea in exces se lasa in mod inevitabil cu vergeturi, deoarece pielea este foarte solicitata de cresterea brusca in greutate. Este indicat sa ne hranim bine dar asta nu presupune a manca in exces alimente grase si dulciuri, bagand la inaintare si celebrele “pofte de gravida” ci un regim alimentar echilibrat, bogat in proteine si vitamine.
Conform estimarilor medicilor, femeile care la aparitia sarcinii au o greutate sub medie, sunt subponderale, isi pot permite sa acumuleze de-a lungul sarcinii pana la 18 kilograme.
Cele care se afla “in grafic” cu greutatea, normoponderalele ar fi bine sa puna pana la 16 kilograme, femeile supraponderale ar trebui sa aiba o limita de 11 kilograme iar cele care sunt obeze la instalarea sarcinii nu ar trebui sa puna mai mult de 9 kilograme in cele 9 luni de sarcina.
Ce facem daca totusi vergeturile au aparut?
Este bine sa fim realiste si sa ne impacam cu gandul ca vergeturile nu vor disparea cu totul niciodata. Partea buna este ca ele se pot totusi estompa, putem sa le facem cat mai putin vizibile.
Ultravioletele au un efect cicatrizant si se pot folosi pentru grabirea evolutiei cicatricilor de la forma rosiatica la cea sidefie, mai putin “batatoare la ochi”. Se pot folosi in continuare creme grase, cu colagen, cu elastina, alantoina, aloe-vera, vitamin A si E. Si in cazuri de maxima necesitate vergeturile se pot masca cu fond de ten!