Alimentele cele mai sanatoase sunt cele care necesita un timp de preparare cat mai scurt sau deloc. Ceea ce cumperi dar si felul in care le pastrezi conteaza atunci cand vrei sa obtii maximul de nutrienti din alimente.
Urmeaza sfaturile noastre si bucura-te de alimente sanatoase si un plus de energie.
Fructele din supermarket si uneori si din piete au fost culese cu mult inainte de a se coace. Daca astepti pana cand isi schimba culoarea si se inmoaie, doar putin, continutul de vitamine va fi maxim.
Nu astepta insa prea mult. Cu cat trece mai mult timp de la culegere cu atat legumele isi pierd calitatile nutritive.
Nu cumpara cantitati mari, pastreaza-le in frigider in lada speciala si consuma-le cat mai repede. Dupa doar o zi de la culegere nivelul vitaminei C din fructe si legume se injumatateste iar morcovii pastrati timp indelungat la frigider isi sporesc cantitatea de nitrati.
O mare parte din nutrienti se afla chiar sub coaja. Pe de alta parte coaja fructelor si legumelor provenite din agricultura intensiva este plina de substante toxice la care deseori se adauga un strat de ceara. Daca nu iti poti procura vegetale organice este indicat sa cureti coaja legumelor si fructelor de fiecare data. Sau mai bine le razi, vor pastra mai multi nutrienti.
Atunci cand sunt taiate fructele, legumele,verdeturile se oxideaza si pierd vitamine. Fie le stropesti cu zeama de lamaie sau cel mai indicat, le tai chiar inainte de a le consuma.
Vitaminele si minerale se scurg in lichidul in care sunt gatite, prin urmare consuma-l si pe acesta, sub forma de supa sau trasforma-l in sos. Pentru ca nutrientii din carne sa se pastreze inauntru pune carnea la fiert atunci cand apa este clocotita.
Este recomandat sa acorzi atentie felului in care pastrezi alimentele in frigider:
- In primul rand acopera cu capac, folie de aluminiu sau de plastic toate alimentele pe care le depozitezi in frigider. Sau punele in cutii speciale de plastic.
- Legumele se pastreaza proaspete mai mult timp in compartimentul special din frigider. Pungile de hartie pastreaza mai bine ardeii, vinetele, dovleceii sau lamaile. Nu este indicat sa invelesti legumele in hartie de ziar deoarece aceasta contine plumb, o substanta foarte toxica care poate intra usor in coaja si interiorul legumelor.
- Fructele se depoziteaza separat de legume.
- Ceapa si cartofii se altereaza mult mai repede daca sunt depozitate la un loc, datorita substantelor volatile emanate de ambele.
- Carnea sau pestele se dezgheata in frigider si nu se recongeleaza niciodata. Evita decongelarea in cuptorul cu microunde. Legumele congelate nu necesita decongelare, se adauga ca atare in mancare.
- Pe rafturile de sus se pastreaza alimentele preparate, pe cele de jos cele nepreparate sau care nu necesita preparare termica.
- Nu aseza alimente nepreparate (carnea) langa alimente care se consuma nepreparate (untul, branza) deoarece riscul contaminarii cu bacteriile prezente in carnea cruda este mai mare.
- Cand pleci in vacanta este indicat sa lasi frigiderul gol sau cu alimente care au o durata mai mare de valabilitate si sunt bine acoperite.
Trece pe lista ta de cumparaturi cat mai des urmatoarele alimente:
- Fructe proaspete, coapte care se pot consuma imediat. Vara si toamna cumpara numai fructe de sezon. In anotimpul rece mai indicate sunt citricele si fructele exotice.
- Legume proaspete. De preferat cat mai mult verde in cosul tau de cumparaturi. In extrasezon mai sanatoase sunt variantele congelate de legume, deoarece acestea au fost puse la temperaturi scazute la scurt dupa culegere, conservandu-le proprietatile, spre deosebire de legumele care stau pe rafturi uneori si de cateva saptamani si nu se stie cand au fost culese.
- Paine, cereale si paste integrale.
- Faina de ovaz, kamut sau spelta pentru paine sau dulciuri preparate in casa.
- Orez brun sau orez basmati.
- Iaurt simplu cu adaos de culturi vii.
- Unt si nu margarina.
- Mai mult ulei de masline si mai putin de floarea soarelui.
- Avocado.
- Migdale, nuci sau alune crude.
- Fructe uscate.
- Oua crescute in regim ecologic.
Te-ar mai putea interesa:
Alimentatia copilului dupa varsta de 1 an
Cum il inveti obiceiuri alimentare sanatoase
3 motive pentru care piticul tau refuza sa manance
Importanta lactatelor in alimentatia copiilor
Oul – un aliment complet
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.